Bergen in Noorwegen.

Met de nieuwe vlucht van Brussel naar Bergen met Widerøe

Publireportage

In april 2024 lanceerde de Noorse vliegmaatschappij Widerøe een rechtstreekse vlucht van Brussel naar de Noorse zeestad Bergen. Handig, want wie naar Bergen wil, moest tot voor kort een overstap maken in Oslo. De nieuwe vlucht brengt je zonder overstap en in amper twee uren van Brussel naar Bergen.

Het is maandagmiddag en ik sta aan de gate van Brussels Airport. Door het raam zie ik het kleine vliegtuig met het herkenbare, groene logo van Widerøe klaar voor de vlucht van Brussel naar Bergen. Ik voel het al kriebelen, want ik ga weer naar Noorwegen.

Met de Bybanen naar Bergen

Nauwelijks een paar uur later raken de wielen van het vliegtuig de tarmac in Bergen. Ik zoek me een weg door de moderne luchthaven, haal mijn koffer op en zoek me een weg naar de Bybanen, een tramlijn die de luchthaven met het centrum van de stad verbindt. Gratis, met mijn Bergen Card. Eenmaal in het centrum wandel ik langs de haven, tussen de iconische pakhuizen naar het Thon Hotel Rozenkrantz. De zeebries stuift door de straten en oh, ik heradem.

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen, en al eeuwen een belangrijke havenstad. Historische houten huizen staan zij aan zij met pakhuizen, met moderne flatgebouwen, met kleine eethuizen. Erachter doemen de toppen van de zeven bergen die de stad omringen op. 

Bergen is overweldigend. Om de stad te leren kennen, stap ik op de e-bike en laat ik me door Knut, eigenaar van Bergen Bike Rent, rondleiden. Knut is geboren en getogen in Bergen en leidt me moeiteloos door de stad. Door de woonwijken, langs de haven. In geen tijd heb ik een veel beter beeld van de stad die half op kleine schiereilanden, half in de bergen ligt.

Bekijk Bergen vanop het water

Bergen is zo’n stad waar de zee altijd aanwezig is. De stad ligt wat dieper landinwaarts, in de fjorden van de westkust van Noorwegen. Overal in de stad zie je het water of ruik je het zout in de lucht. Zeemeeuwen hangen in de bries en rusten op de standbeelden en puntgevels van de stad.

Aan boord van de zeilboot First Player laat ik me door de haven, het fjord in varen. Omdat Bergen wat dieper in de fjorden ligt en door kleine eilanden beschermd wordt tegen het geweld van de Noordzee, is het water van het fjord relatief rustig.

Van zodra de First Player de haven uit is, gaat de motor af en de zeilen open. De boot gaat in de wind hangen en klieft door de golven. Vanachter het stuurwiel vertelt de kapitein honderduit over zijn stad. Bergen ziet er helemaal anders uit vanop het water. Ik beeld me in hoe zeelui en handelaren al die eeuwen geleden tussen de eilanden manoeuvreerden. Op zoek naar de grootste havenstad in dit deel van de wereld.

Bryggen in Bergen

Bergen werd in de 11e eeuw gesticht als een havenstad waar vooral stokvis verhandeld werd. Net zoals de meeste Noorse steden, bestond Bergen voornamelijk uit houten huizen en pakhuizen. Doorheen de geschiedenis werden delen van de stad in as gelegd door verwoestende branden. Vandaag bestaat Bergen uit een mikmak van moderne gebouwen en historische panden.

De meest iconische van die panden zijn de door UNESCO beschermde rij houten pakhuizen op de kade: Bryggen. In de middeleeuwen was Bryggen het bestuurs- en handelcentrum van Bergen. In de achttiende eeuw werd Bryggen nagenoeg verwoest door een brand, en weer heropgebouwd.

Hoewel de gevels van Bryggen het meest gekend zijn, zijn de achterliggende huizen veel interessanter. Ik zoek me een weg door smalle stegen en houten wandelpaden. De huizen staan zo dicht bij elkaar dat ik de lucht, de zon bijna niet zie. Het versterkt het gevoel dat ik me heel even in een andere tijd bevind.  

Met de trein naar Flåm

Na een nacht in Thon Hotel Rozenkrantz, teen ik naar het treinstation ven Bergen. Noorwegen is voorzien van een goed treinnetwerk dat je naar alle belangrijke steden brengt. Enkel in het hoge noorden raak je niet met de trein.

Ik reis graag met de trein en al helemaal in Noorwegen. Van mijn plaatsje aan het raam zie ik steden, dorpen en gehuchten met van die typische rode huizen voorbijglijden. Het landschap gaat van kust naar vlakkeland naar bergen. Steeds hoger klim ik, tot ik de sneeuwgrens oversteek en in een winters landschap terecht kom.

In Myrdal, een klein station in de bergen, stap ik over op de beroemde Flåmbana: een oude trein die een oud traject aflegt. Hoewel ik niet de enige ben in de trein, is het ook niet druk. Eén van de voordelen van het laagseizoen. De trein rijdt door de smalle bergpassen, langs klaterende watervallen en uitgestrekte valleien.

De rit duurt niet lang. In zo’n drie kwartier legt de trein een stevige 20 kilometer af. Maar het uitzicht, de charme van de oude trein, de hele ervaring is de moeite waard. Werkelijk een van de mooiste treinritten van de wereld.

Naar het uitkijkpunt Stegastein

Het eindpunt van de Flåmbana is natuurlijk het kleine dorp Flåm. Er wonen nauwelijks 300 mensen en de meeste daarvan wonen wat hoger de bergen in. Rond het station van Flåm vind je enkel de een aanlegsteiger, wat souvenirshops en het prachtige hotel Fretheim.

Je zou Flåm een knooppunt kunnen noemen. Een plaats waar je aankomt, om dan een dag of twee later weer door te reizen. Een uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. En dat is precies wat ik doe. Bij het station neem ik de minibus naar het Stegastein uitzichtpunt.

Stegastein is een uitzichtpunt met een glazen wand op de rand van een berghelling. Het platform helt over de bergwand en kijkt uit over het machtige Aurlandsfjord. Wie durft, kan tegen de glazen wand leunen.

Stegastein ligt aan het begin – of het einde – van de Aurlandsfjellet, een bergpas die deel uitmaakt van de Norwegian Scenic Routes. Achttien historische routes over bergpassen, door valleien en zelfs over de eilanden van de noordkust, met prachtige uitzichtpunten en faciliteiten ontworpen door verschillende architecten.  Een must voor wie Noorwegen bezoekt.

Een plonsje in het fjord

Terug in Flåm check ik in bij het Fretheim Hotel. Fretheim is een De Historiske hotel: een hotel in een historisch pand dat kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Mijn kamer heeft houten accenten en in de badkamer staat zo’n bad op pootjes.

In de late namiddag pak ik mijn badpak en een handdoek in een kleine rugzak, en volg ik de houten kade naar de fjord sauna: een sauna die op het fjord drijft. Mét uitzicht over het fjord.

Ik heb een echte voorliefde voor sauna’s. Het ontspant me. Zeker wanneer de sauna zich in het midden van de natuur bevindt. Na een kwartiertje goed zweten spring ik in het ijskoude fjord. Technisch gezien is het nog winter in Noorwegen en het water is nauwelijks 5°C. Heerlijk.

Een elektrische cruise in de fjorden

Na een nacht in het stille, stille Flåm en een ontbijt met lokale producten in het Fretheim Hotel, pak ik mijn biezen en ga ik naar de haven. Elke dag vertrekt er in Flåm een elektrische fjord cruise naar Gudvangen en ik vaar mee.

De boot is gloednieuw en hypermodern, met zitplaatsen, toiletten en een snackbar aan boord. In ongeveer twee uren vaar je over het Aurlandsfjord en het Nærøyfjord. Eenmaal aan land kan je de shuttle nemen naar je startpunt, of doorreizen.

Hoewel het niet de eerste keer is dat ik op de fjorden vaar, ben ik duidelijk vergeten hoe de wind snijdt op het water. Met mijn handen in mijn mouwen blijf ik zolang mogelijk op het dek om te genieten van de hoge bergen, de watervallen, de kleine dorpen aan de rand van het water. Dan, wanneer de koude te erg wordt, hop ik even naar binnen om op te warmen, om dan zo snel mogelijk weer naar buiten te gaan. Om de zeelucht in de ademen. Om te genieten.

Een nachtje in The Cone

In Gudvangen neem ik de bus terug naar Bergen. Ik leg min of meer hetzelfde traject af als ik met de trein deed, maar toch is het landschap helemaal anders. Zo nu en dan wijst de buschauffeur me op watervallen of historische dorpen. Ik zou echt uren door het land kunnen reizen en gewoon, genieten van de uitzichten.

Wanneer ik een paar uur later weer in Bergen sta, neem ik meteen de Fløibanen naar de top van de berg Fløyen. Fløyen is een van de zeven bergen die de stad omringen, en wellicht de meest populaire berg. Op de top staat een restaurant met een speeltuin, en een eindje verder in het bos hangt The Cone. Een houten hut die wat aan een dennenappel doet denken. The Cone is mijn slaapplaats voor die avond.

Na een stevige wandeling door de bossen van Fløyen en een hapje in Fløirestauranten, klim ik de ladder naar The Cone op. The Cone is van hout en hangt met koorden tussen de bomen. Er is een raampje, dat uitkijkt over de stad, en een bed. Meer niet. Ik rol mijn slaapzak uit, en probeer mijn evenwicht te bewaren op de schommelende vloer.

Wanneer ik eindelijk in mijn slaapzak lig en het nachtlampje doof, lig ik nog een poos te luisteren naar de geluiden van het bos. In de ochtend vlieg ik weer naar huis, maar nu ben ik hier. In de bossen boven Bergen. Vogels fluiten en een uil roept. En dan wordt het stil. Slaapwel, Bergen.

De vlucht van Brussel naar Bergen met Widerøe

Sinds april 2024 heeft de Noorse vliegmaatschappij Widerøe een regelmatige vlucht van Brussel naar Bergen. Je vertrekt ‘s middags in Brussel en na een vlucht van nauwelijks twee uren sta je in Bergen, in het midden van de fjordregio van Noorwegen.

Om van de luchthaven van Bergen naar het stadscentrum te raken, neem je de Bybanen. Die rit duurt ongeveer een uurtje en is gratis als je een Bergen City Card hebt. Bergen heeft een treinstation en een busstation met lijnen in alle richtingen. Zo ontdek je de fjordregio niet alleen op een gemakkelijke, maar ook duurzame manier.

In Bergen vind je een schare aan fijne hotels. Ik logeerde in het Thon Hotel Rozenkrantz, dat vlakbij Bryggen ligt, en in The Cone, op de top van de berg Fløyen.

En natuurlijk vind je er minstens even veel fijne restaurants. Ik genoot immens van het foodsharing concept van lunchrestaurant Jest, van visrestaurant Fish Me en van het Fløirestauranten op de berg Fløyen.

Ontdek de omgeving van Bergen

Met de trein reis je in een tweetal uren naar Mydral, waar je kan overstappen op de Flåmbana. Je kan er voor kiezen om in Flåm meteen over te stappen op de elektrische cruise naar Gudvangen, en daarna meteen de bus naar Bergen te nemen. Of je blijft gezellig een nachtje hangen in Flåm om nog wat van de omgeving te genieten.

Ik vind het Fretheim Hotel een echte aanrader. Het is sfeervol, historisch en heeft een fantastische keuken. Het avondmaal bestond uit een buffet en stiekem ben ik misschien drie keer wezen opscheppen. Ik proefde voor het eerst krabbenpoten die ik met een notenkraker moest openen.  

Plan je bezoek aan Bergen met Visit Bergen. Wil je ook de omgeving van Bergen ontdekken, dan vind je meer tips en inspiratie op Fjord Norway. Wil je Flåm en zijn omgeving bezoeken, kijk dan even op Norway’s Best voor boekingen en tarieven. En natuurlijk vind je meer informatie en inspiratie over Noorwegen op Reisgoesting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *