Met de camper in West-Canada: kamperen in de ongerepte natuur

Publireportage

Echt lang moet ik niet nadenken over mijn vakantiebestemming voor dit jaar. Ik wil naar de natuur. Ik wil enkele weken genieten van ruige, adembenemende landschappen. Een stevige wandeling maken en op de top van een berg beloond worden met prachtige uitzichten. Gefocust de omgeving afspeuren naar wildlife. Om dan, af en toe, wat uit te blazen op een gezellig terras met een lekker drankje. De beslissing is snel gemaakt: het wordt West-Canada met de camper.

“Het voordeel is dat je dan ook slaapt in de nationale parken. Dus echt in de natuur en dicht bij de dieren,” zegt een vriendin me. Dat trekt me over de streep. Dus boek ik bij reisorganisatie Joker een camper van Fraserway voor vier personen. En ik krijg meteen een heel belangrijke tip: niet aarzelen met het boeken van campings! Zeker in de nationale parken. De plekken zijn er beperkt én gegeerd, zowel door buitenlandse toeristen als door avontuurlijke Canadezen. Dus boek ik al in het vroege voorjaar de campings voor mijn roadtrip in september.

Op reis met een camper

So far, so good. De camper is gereserveerd, de route ligt vast. Ik kies voor een rondreis door de Canadese Rockies, van Calgary naar Calgary. De slaapplaatsen in de nationale parken zijn bevestigd.

Voor ik het weet is het bijna tijd om te vertrekken en begin ik toch die eerste stress te voelen. Zal het wel lukken om te rijden met die camper? Wat is er voorzien in de camper? Hoe verloopt het onderhoud? Wat moet ik wel of net niet meenemen? Veel vragen en een klein beetje twijfel. Maar die verdwijnen al snel zodra ik één voet aan land zet in Calgary, Canada.

Natural bridge in Canada
(c) Stefanie Berwaerts

Een nacht op hotel

Na een vlucht van ongeveer twaalf uren, met overstap in Montreal, land ik met mijn reisgezelschap in Calgary. Ik sta te popelen om onze camper te bewonderen, maar daarvoor moet ik nog wat geduld hebben. Na een internationale vlucht moet je een nacht doorbrengen op hotel. Safety policy. Niets aan te doen.

‘s Ochtends, na een lekker ontbijt, word ik opgepikt door een shuttle van camperbedrijf Fraserway richting ophaallocatie. De chauffeur van de shuttle weet meteen het gangbare beeld van de gastvrijheid en warmte van de Canadezen te bevestigen.

Met de camper door Canada.
(c) Hanne Castermans

Voor het eerst in de camper

Na het nodige papierwerk (contract, verzekering, terms & conditions, noodnummers en controle van identiteitskaarten en Belgische rijbewijzen) krijg ik de technische uitleg. Ik leer hoe de elektriciteit werkt en hoe ik afvalwater moet lozen, hoe ik de camper best parkeer, hoe het fornuis en water werken, waar alle kastjes en bedden zijn, welke functionaliteiten ik als chauffeur kan gebruiken, en hoe ik vlot kan rijden.

In ongeveer een uur tijd ben ik helemaal klaargestoomd tot een ervaren camper-reiziger. Ik zet onze bagage in de camper, maak nog even een korte testrit op de parking van Fraserway, en ga het echte verkeer in. Onze routes heb ik op voorhand gedownload, want internet hebben we niet in onze camper.

De eerste 5 minuten zit ik – ik geef het toe – gespannen in de camper. Kaarsrechte rug, beide handen stevig rond het stuur, en mijn ogen gefixeerd op de weg. Maar al snel ontspannen mijn spieren zich en rijd ik op mijn gemak over de brede Canadese wegen.

Nog een stop scheidt ons van de prachtige natuur: de supermarkt. Je slaat best voor vertrek al een grote voorraad in in één van de supermarkten rond Calgary. In de Rocky Mountains vind je enkel kleine winkels, en die zijn een pak duurder. Het parkeren aan de supermarkt lukt gelukkig vanaf de eerste keer. Alsof ik nooit anders heb gedaan.

Elk in Canada
(c) Stefanie Berwaerts – Vanuit de camper zie je niet alleen het Canadese landschap, maar ook het lokale wildlife.

Camperlife

Onze camper wordt al snel ons eigen huisje op wielen. En dat is ineens één van de grote voordelen van een rondreis met de camper. Je hebt echt altijd alles overal bij de hand. En je moet je bagage maar een keer uitpakken en terug inpakken.

Even een kopje koffie zetten op een prachtig viewpoint waar we langsreden? Een croque bakken op een parking na een wandeling? Een spelletje spelen, al dan niet met aperitief erbij, met zicht op een mooi meer? Even onderweg snel douchen na een stevige, zweterige trekking? Een middagdutje inlassen? Naar toilet tijdens een lange rit? Het kan allemaal, op elk moment, wanneer je er zin in hebt.

Peyto Lake in Canada
(c) Stefanie Berwaerts

De camper onderhouden

Om het leven in de camper zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen, verdelen we de taakjes. Routine maakt het reizen in een camper gemakkelijker, een gouden tip! Aan de bestuurderskant staat een checklist waar je op moet letten voor vertrek. Dat gaat over het wegleggen van de elektrische kabel of het oprollen van de luifel. Elke ochtend voor vertrek overloopt de chauffeur van de dag die takenlijst en worden de taken uitgevoerd.

Iedereen krijgt ook een eigen kast voor de kleren. Onze tassen bergen we de hele reis op in de kofferruimte aan de buitenkant van de camper. De badkamer, met douche en toilet, is uiteraard wel in een afgesloten ruimte. Mijn grote taak was het leegmaken van het afvalwater. De eerste keer was het, ondanks de uitgebreide uitleg die we in het begin kregen, nog heel even zoeken. Vanaf de tweede keer liep dat supervlot. Fraserway voorziet zelf stevige rubberen handschoenen om dit te doen. Veel mensen lozen het afvalwater vlak voor vertrek, rond 9 à 10u. Dat betekent dat je moet aanschuiven. Probeer de massa voor te zijn door dit iets vroeger, of net later, te doen.

De camper legen
(c) Joeri Delbaere

Campergezelligheid op de Canadese campgrounds

De campings in Canada zijn uiteraard goed georganiseerd: er zijn douches, toiletten, plekken om de afwas te doen en heel soms zelfs een wasmachine. WiFi is beperkt aanwezig. Je downloadt dus best op voorhand je favoriete playlists, of koopt een simkaart in de supermarkt aan Calgary. Op heel wat campings moet je je aanmelden tussen bepaalde uren. Daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden.

Bij aankomst krijg je steevast een lijstje met wat je wel of niet mag doen op de camping. Als er beren zijn gesignaleerd in de buurt van de campground, krijg je tips hoe je daarmee om moet gaan. Je kan bijvoorbeeld geen voedsel buiten laten liggen.

Ontbijten midden in de natuur, en de dag afsluiten onder een prachtige sterrenhemel mét vallende sterren en een kampvuur, zijn voor mij de hoogtepunten van de dag. ‘s Ochtends bereiden we de avonturen van de komende dag voor en ‘s avonds blikken we terug op de vele mooie dingen die we zagen.

Zonsopgang in de bossen van Canada
(c) Stefanie Berwaerts

Op mijn bagagelijst

Bij de reservatie van mijn camper bestelde ik ook de convenience kit van Fraserway, met daarin keukenmateriaal, warme dekens, badhanddoeken, campingstoelen en poetsproducten. Heel erg handig, want dat betekent dat je zelf minder moet meepakken.

Qua keukenmateriaal was echt alles voorzien om eenvoudige gerechten te maken, inclusief een French press om ’s ochtends lekkere koffie te zetten, keukenhanddoeken, sponsjes en afwasmiddel. Wie graag barbecuet pakt best wel nog een extra barbecuetang mee. Enkele scherpe mesjes extra kunnen ook handig zijn.

Bed in een camper
(c) Joeri Delbaere

Onze bedden waren al mooi opgemaakt toen we de camper gingen oppikken. Ik had een extra slaapzak bij, maar dat bleek niet nodig: er waren voldoende warme dekens in de camper. Om ’s nachts in bed te gebruiken, of ’s avonds rond het kampvuur.

Wat je dan wel moet meenemen? Voldoende kleren die je in laagjes kan dragen. Overdag kan het best warm en zonnig zijn, maar ’s nachts koelt het af in de bergen. Een warme fleece en regenjas zijn dan geen overbodige luxe. Ook een washandje is handig voor een kattenwasje. En absoluut onontbeerlijk is een hoofdlamp. Er is niet overal verlichting op de campground. Niet zo handig als je ’s avonds of ’s nachts nog even naar de sanitaire blok moet.

Je bagage stop je best in een rugzak of flexibele reistas. Die kan je dan makkelijk opbergen in de laadbak aan de buitenkant van de camper. Meerdere harde koffers passen er niet in.

Camper onderhouden.
(c) Vincent Claes

De schoonheid van West-Canada

Mijn roadtrip was een aaneenschakeling van wauw-momenten. De natuur in West-Canada is werkelijk fenomenaal! Er was slechts 1 minpunt aan mijn reis: ondanks vele inspanningen zijn we er niet in geslaagd om beren te spotten. Zelfs niet toen we, bij valavond, nog halsoverkop richting een meer zijn gereden waar vlak daarvoor wél nog beren werden gezien.

Mijn persoonlijke hoogtepunten?

  • Icefields Parkway richting Jasper: een weg van 230 km lang die loopt van Lake Louise naar Jasper, door de Canadese Rocky Mountains. Echt élke kilometer wil je je even aan de kant zetten omdat het uitzicht zo prachtig is. Je hebt ook constant een heel ander uitzicht: gletsjers, bergtoppen, meren, watervallen.
  • Bow Valley Parkway: een parallelweg aan Highway 1, die Oost- en West-Canada met elkaar verbindt. Het is een van de ‘scenic highways’ tussen Banff National Park en Lake Louise. Omdat de snelheidslimiet beperkt is, heb je véél meer kans om wildlife te spotten.
  • Columbia Icefield: een gigantisch ijsveld in de Canadese Rocky Mountains, één van de grootste in Noord-Amerika. Met gids kan je wandelen op het ijs van de Athabasca-gletsjer, met ijskettingen rond je schoenen. Die wandeling heeft echt een diepe indruk bij me nagelaten: heel imponerend om de natuur zo te ervaren. En confronterend, want de gletsjer wordt elk jaar kleiner en kleiner ten gevolge van de klimaatverandering.
  • Onderweg kom je vele wandelroutes tegen. Je kan dus steeds even stoppen voor een korte of iets langere wandeling naar telkens een mooi uitzicht.
  • De mooie diepe kleuren en heldere weerspiegeling van de vele meren, en de blaadjes aan de bomen die beetje bij beetje geel, rood en oranje kleuren.
Sterren kijken in Jasper Nationaal Park.
(c) Stefanie Berwaerts

Reis met de camper naar West-Canada

Je kan naar West-Canada reizen en, net als ik, de focus leggen op de ruige natuur en wilde dieren. Of je kan de besneeuwde bergtoppen, azuurblauwe meren, uitgestrekte naaldwouden, gletsjers en indrukwekkende watervallen ook combineren met het hippe Vancouver en de walvissen en regenwouden van Vancouver Island. Of ga meer noordelijk, naar het wilde Alaska en Yukon.

De brede wegen in Canada lenen zich uitstekend voor een reis met de camper. Dankzij je eigen huis op wielen heb je steeds alles bij je en kan je pal in de nationale parken slapen. Zo ben je nóg dichter bij de natuur.

Afhankelijk van je reisgezelschap kan je kiezen uit verschillende aanbieders van campers.

  • Ik koos voor Fraserway. Zij verhuren campers van max. 2 jaar oud. Je kan kiezen uit een kleine campervan, truck campers met vierwielaandrijving of motorhomes tot 6 personen. Ik reisde met de Fraserway Large. Het voordeel was dat we, eenmaal op de camping, de leefruimte van de camper konden vergroten. Dat zorgde toch voor iets meer bewegingsruimte voor mij en mijn vrienden.
  • Cruise Canada biedt zowel kleine campers als familie-exemplaren tot zeven personen aan. De campers kunnen iets ouder zijn en zijn daardoor doorgaans ook goedkoper.
  • Go North heeft campers voor avontuurlijke reizigers. Met Go North campers, die plaats voor twee tot vier personen hebben, mag je de diepe natuur intrekken over onverharde gravel roads en heb je modellen met vierwielaandrijving.
Met de camper in Jasper Nationaal Park
(c) Stefanie Berwaerts

Met de camper in West-Canada met Joker

Dit artikel is geschreven door Joker Reizen, en vertelt het verhaal van avonturier Stefanie Berwaerts, die in september 2023 met de camper door West-Canada trok. Ook de prachtige foto’s komen uit het archief van Joker.

Al meer dan 40 jaar moedigt Joker Reizen, pionier in duurzaam reizen, alle reizigers aan om hun grenzen te verleggen. Letterlijk en figuurlijk. Via de verkoop van avontuurlijke groepsreizen, individuele rondreizen en vliegtickets brengen we mensen wereldwijd in contact met elkaar en met zichzelf, zodat iedereen terugkeert als een betere versie van zichzelf.

Wandelen in Canada.
(c) Stefanie Berwaerts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *