autoverzekering

Met de auto op vakantie: controleer je autoverzekering

Autogebruik wordt door milieuactivisten vaak bekritiseerd, maar in vergelijking met de belasting die het luchtverkeer op het milieu veroorzaakt, is de auto zo gek nog niet. Bovendien is een vliegvakantie door de vele beperkingen momenteel gewoon even niet haalbaar.

Wanneer je dus dit jaar nog op vakantie wilt gaan, is de kans groot dat je de auto als vervoermiddel kiest. Maar als je vakantiebestemming zich buiten de landsgrenzen bevindt, is het toch verstandig om de polisvoorwaarden eens onder de loep te nemen.

Controleer je dekking

In de meeste landen om ons heen is schade aan je voertuig gewoon door de standaard verzekering gedekt. Dit geldt voor de landen die behoren tot de zogenoemde Europese Economische Ruimte. Welke landen dat zijn? Alle landen van de Europese Unie, aangevuld met Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Verder zijn met Zwitserland, Andorra en Servië speciale overeenkomsten gesloten, zodat je daar ook financieel gedekt bent als je schade oploopt. Overigens kun je de opsomming van landen ook vinden op de achterzijde van de groene kaart.

We hebben het nu echter alleen over gedekte schade aan het voertuig en niet over zaken als vervangend vervoer. In hoeverre dat verzekerd is, hangt af van het type verzekering. Bij een goedkope autoverzekering zou die optie wel eens kunnen ontbreken. Vaak bestaat dan wel de mogelijkheid om dat alsnog bij te boeken. Controleer het in elk geval goed, om niet met onaangename verrassingen geconfronteerd te worden.

Neem altijd je groene kaart mee

De groene kaart is het bewijs dat je auto verzekerd is. Alle relevante informatie staat erop, dus zorg ervoor dat je dit document bij je hebt wanneer je naar het buitenland afreist. Als je de groene kaart niet direct kunt tonen bij een aanrijding, kan de administratieve afhandeling veel langer duren, omdat de autoriteiten dan zelf op eigen houtje allerlei dingen moeten gaan controleren. Wees goed voorbereid, dat scheelt een hoop problemen.

Vergelijk de mogelijkheden

Er zijn verschillende types verzekeringen en verschillende aanbieder. Maar welke is nu de beste optie voor jou? Je kunt eenvoudige jouw autoverzekering vergelijken met die van verschillende aanbieders en daaruit je conclusie trekken. Goed verzekerd zijn is natuurlijk een eerste vereiste, maar hoe lager de kosten van je autoverzekering, hoe meer vakantiebudget jij overhoudt.

Roadtrip, iemand?

 

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *