met de auto naar sint-petersburg

We gaan naar Sint-Petersburg, Rusland. Niet met het vliegtuig, niet met een cruiseschip, maar met de eigen auto!
Zou je dat wel doen? ‘De Russen rijden als kamikazepiloten’, waarschuwen kennissen. En: ‘Koop zeker een dashboardcamera, dan kun je je onschuld bewijzen als een corrupte agent je op de bon wil slingeren.’ Vooroordelen? We zullen het snel ontdekken.

ooievaars

Via Duitsland naar de Baltische landen

Vanuit Nederland rijden we naar Kiel in Duitsland. Hier pakken we de boot naar Klaipeda en wanen we ons al een beetje in Rusland. Ons gezelschap bestaat vooral uit Russische en Baltische truckers. Bij aankomst in Litouwen verkennen we de binnenstad van Klaipeda, dat wat leuke vakwerkhuizen heeft, aardige kroegjes en kasseienstraatjes.

Via glooiend boerenland met enorm veel ooievaars en de meren van Nationaal Park Zemitaja rijden we naar Riga. Heel hard gaat het allemaal niet, want zelfs op de snelwegen is de maximum snelheid meestal 90 en zijn er zelfs grote stukken waar je dat niet haalt.

Riga

Russisch in Riga

Na de rust en leegte van het Baltische platteland, is het even wennen aan de hectiek van Riga. De Letse hoofdstad is even groot als Amsterdam, 1 op de 3 Letten woont er. Wat ook opvalt is hoeveel Russisch er in Riga gesproken wordt.

Voor een fraai en ‘Russisch’ uitzicht over de stad gaan we naar Stalin’s Bruidstaart, zoals de gigantische Academie van Wetenschappen wordt genoemd. Veel mensen vinden dit een lelijk voorbeeld van communistische bouwkunst, maar stiekem vind ik het best een leuk gebouw. Ook de binnenstad van Riga is prachtig, een middeleeuws centrum én prachtige jugendstil.

Estland 014

Riga naar Tallinn

De hoofdwegen in Estland en Letland zijn niet al te spannend: kaarsrechte lijnen tussen de dennenbomen. Zoals bijna overal in de Baltische landen, staan er wel grappige bordjes die waarschuwen voor overstekende elanden. Die zien we niet, wel een paar kuddes rendieren.

Tallinn is prachtig. Het is dat iedereen er met een smartphone loopt, anders zou je denken dat je in de middeleeuwen was terechtgekomen. De stad heeft zijn middeleeuwse stratenplan vrijwel volledig bewaard, net als de tientallen middeleeuwse torens en de nog vrijwel geheel intacte stadsmuren. Tallinn heeft een andere sfeer dan Riga: meer Scandinavisch, minder Russisch. In restaurants en op straat wordt vloeiend Engels gesproken.

Tallin

De Russische grens over

Vandaag is de grote dag: de grens over naar Rusland. Vanuit Tallinn rijden we in ruim 2,5 uur naar de grensstad Narva. Het is niet de vrolijkste stad van onze reis: veel sombere flatgebouwen, de wegen hebben veel kuilen en hobbels. Voor we naar de grens mogen, moeten we bij het binnenrijden van Narva onze auto laten registreren. Daarna wachten we op een troosteloos parkeerterrein tussen vervallen industrie tot ons kentekennummer op een display wordt getoond. Honderden nummers komen voorbij, dat van ons niet. Ik voel me alsof ik naar de lottotrekking kijk. Ook daar win ik nooit.

‘Vraag je in Rusland nooit af waarom de dingen gaan, zoals ze gaan’, las ik bij Jelle Brandt Corstius. Na zo’n anderhalf uur hebben we eindelijk bingo: ons kenteken verschijnt op de display, we mogen door naar de grens. Even verderop worden we staande gehouden door een Russische douanier. Ze kijkt grimmig, maar ik groet vrolijk in mijn beste Russisch, waarna ze ons twee formulieren in handen duwt.

We rijden de rivier over, langs het imposante kasteel dat hier al sinds de 13e eeuw de grens bewaakt.
Heb ik de douanebeambte iets te enthousiast in het Russisch begroet? Bij het volgende loket ontdekken we dat de formulieren die we moeten invullen in het Russisch zijn gesteld. Ik ruil ze in voor Engelstalige exemplaren en braaf vullen we alle vragen in over onszelf en onze auto, hoe irrelevant ze ons soms ook lijken.

We blijken niet alle vragen goed te hebben begrepen, maar een nieuwe dame met uniform en pet helpt ons vriendelijk met invullen. Dan wordt de auto nog eens van binnen en buiten geïnspecteerd, de paspoorten worden nog eens gecontroleerd door een derde en vierde beambte, maar uiteindelijk mogen we de grens over. Het heeft totaal zo’n 3,5 uur geduurd, maar de eerste horde (grens) is geslecht. Nu kijken hoe we het ervan afbrengen in het Russische verkeer.

Dolls

Op weg naar Sint-Petersburg

De weg is niet altijd even behulpzaam: er zitten goede stukken tussen, maar toch ook kilometerslang veel hobbels en kuilen. En inderdaad: Russen blijken niet de meest gepolijste automobilisten. We worden rechts ingehaald door vrachtwagens, er wordt ingevoegd op minder voor de hand liggende plekken, en de meeste weggebruikers lijken het niet te nauw te nemen met de snelheidsregels. Toch is het met wat voorzichtigheid prima te doen. Voor de zekerheid heb ik ook het Russische schrift geleerd om bij te kunnen springen als de TomTom het begeeft, maar dat blijkt niet echt nodig. De navigatie loodst ons prima naar de tsarenstad en bovendien is de bewegwijzering op de meeste plekken zowel in het Russische als in het ‘Europese’ schrift.

Rus Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is berucht om de files, maar we hebben geluk. Het is er wel druk, maar niet per se hectischer dan in een stad als Barcelona, Parijs of Rome. Ik rijd liever op een plattelandsweggetje, maar het voelt toch heel bijzonder om met een eigen autootje met geel nummerbord door die monumentale straten van Sint-Petersburg te rijden. Langs al die beroemde straten, brede grachten en barokke paleizen. De volgende dagen genieten we van deze magnifieke stad, die een beetje doet denken aan Amsterdam, een beetje aan Venetië en Parijs, maar tegelijkertijd zo heel anders is.

Kremlin

Rusland Sint-Petersburg

Als je het gedoe rond de grensovergang ziet als een vermakelijk toneelstukje en alert bent op af en toe een vreemde manoeuvre op de Russische wegen, dan is zo’n autoreis door de Baltische landen en Rusland vooral een prachtig avontuur!

Wil jij ook zo’n bijzondere rondreis maken? Kijk dan eens bij Pharos Reizen! Pharos Reizen biedt bijzondere autovakanties waarmee je voor een aantrekkelijke prijs een verrassend stukje Europa ontdekt.
De rondreis die ik maakte was de ‘16-daagse rondreis Baltische Staten, St. Petersburg en Helsinki’ van Pharos Reizen.

Rusland Sint-Petersburg

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *