Inagh Valley in Ierland.

Met de auto door Ierland

Ik mag dan nog zo vaak, nog zo ver reizen, altijd keer ik weer naar Ierland. Ik heb het al gezegd, en ik ga het blijven zeggen: dat land zit onder mijn vel. Het doet wat met me. Ik voel me er thuis. Bijna meer dan in ons kleine België. Ik hou van de sfeer, van de mensen, van het landschap.

De beste manier om Ierland te verkennen, is te voet. Al wandelend door de uitgestrekte heuvels en de met heide begroeide landschappen. Ierland staat vol met verlaten ringforten, kastelen en hunebedden. Er is altijd wel wat te ontdekken.

Maar wanneer je te voet reist, kan je niet veel afstand afleggen. De andere beste manier om Ierland te verkennen, is per auto. Rij langs de kronkelende, smalle baantjes die je van heuveltop naar moerasland naar hoge kliffen leiden. Vergeet vooral niet af en toe uit te stappen om te kunnen genieten van de wind op je gezicht.

Hoewel het heel avontuurlijk kan zijn om in het wilde weg door Ierland te rijden, is het ook de moeite om een van de prachtige routes te volgen. Dit zijn de mooiste routes van Ierland.

Ierland
Wat een sfeervol land!

De Wild Atlantic Way

Het westen van Ierland wordt vaak het écht Ierland genoemd. Om deze streek te verkennen, kan je de de Wild Atlantic Way nemen. Deze route volgt de westkust van Ierland. De Wild Atlantic Way is 2500 kilometer lang en slingert zich langs oude paden, langs kustwegen en bergpassen van Inishowen in het Noorden tot Kinsale in het zuiden.

Onderweg geniet je van vergezichten over de Atlantische Oceaan, van kleine vissersdorpen, van kleurrijke pubs waar live muziek klinkt. Je ontdekt de studentenstad Galway, de kliffen van Moher en het ruige Connemara.

Tip: soms zie je vanop de kliffen dolfijnen of zelfs walvishaaien zwemmen.

Ierland
De Wild Atlantic Way kan je gemakkelijk volgen aan de hand van de borden.

De Sky Road

In het westen van Ierland ligt de stad Clifden. Hier begint en eindigt de Sky Road, een korte route van 16 kilometer op een van de vele kleine landtongen. Je kan de Sky Road gemakkelijk bezoeken wanneer je de Wild Atlantic Way volgt.

De Sky Road is exact wat je zou verwachten van een bezoek aan de Ierse Westkust. Ruig, met zijn eigen soort schoonheid. Mensen leven er op het ritme van de zee. Het is er simpelweg mooi.

Tip: bezoek de Sky Road in augustus, wanneer de heide en de veldbloemen in volle bloei staan.

Ierland
In augustus bloeien de veldbloemen en wilde heide op de Sky Road.

De Ring van Kerry

Misschien is de Ring van Kerry wel de bekendste route van Ierland. De ringvormige route van 180 kilometer lang loopt op het schiereiland Iveragh, in het zuiden van Ierland. De route leidt je langs de Baai van Dingle en langs de Skellig Eilanden.

Tip: het is gemakkelijker om de Ring van Kerry tegen de klok in te volgen.

Door de Wicklow Mountains

In het Oosten van Ierland, onder Dublin, liggen de Wicklow Mountains. Deze bergen zijn vooral in de herfst magnifiek. De heide kleurt eerst een dieppaars en dan roestbruin. Wanneer de zon door de wolken schijnt, krijgt het landschap de meest felle kleuren.

Niet ver van het plaatsje Roundwood kan je de R759 nemen. Deze weg leidt je eerst langs het prachtige Lough Tay en dan door de spectaculaire bergpas Sally Gap. Het landschap is hier onbeschrijfelijk mooi. Neem je tijd voor deze route. Niet alleen omdat het er zo mooi is, maar ook omdat de weg nogal smal is. Pas op voor tegenliggers.

Tip: je kruist de Wicklow Way wandelroute. Zet de auto aan de kant en trek je wandelschoenen aan.

Ierland
Een herfstige Wicklow Mountains.

The Burren Loop

De Burren Loop is een lusvormige route van 160 kilometer door het Burren Nationaal Park, een uniek karstgebied in het westen van Ierland. Het gebied kent honderden grotten, een spookachtig rotslandschap dat wat aan een maanlandschap doet denken en verschillende historische monumenten, zoals hunebedden en kastelen.

Ook deze route leidt je langs een fiks aantal bezienswaardigheden, zoals het sfeervolle dorp Doolin, de kliffen van Moher en het Poulnabrone dolmen.

Tip: bij helder weer kan je de Aran Eilanden zien liggen vanop de kliffen van Moher.

Ierland
Opgepast voor tegenliggers!

Win  het boek Take The Slow Road – Ierland

Uitgeverij Spectrum publiceerde een handig boek met daarin de mooiste routes van Ierland. Het boek Take The Slow Road – Ierland is een handboek voor wie het echte Ierland per auto wil verkennen.

Ik mag wel drie exemplaren van het boek weggeven. En daar hoef je, naar goede gewoonte, niet veel voor te doen. Laat me in de comments weten dat je wil winnen, en vergeet daarbij vooral niet je mailadres in te vullen, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebt. Je kan enkel deelnemen als je in België woont.

De wedstrijd loopt van 25 april 2021 tot 5 mei 2021 12u. De winnaars worden willekeurig gekozen. De drie winnaars worden bekend gemaakt op onze facebookpagina en krijgen een mailtje. Reageert een winnaar niet voor 9 mei 2021 dan gaat de prijs naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. Door deel te nemen aan deze wedstrijd, ga je automatisch akkoord met het reglement. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Wil je een extra kans om te winnen? Dan kan je je hieronder inschrijven op onze nieuwsbrief. Vergeet niet om ook een reactie achter te laten in de comments. We versturen elke maand een nieuwsbrief, en sturen je ook een mailtje wanneer er een nieuwe winactie online komt

Ierland
Wanneer de zon door de wolken schijnt, dan kleuren de Wicklow Mountains prachtig.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

71 responses to “Met de auto door Ierland”

 1. Elin Van Gestel Avatar
  Elin Van Gestel

  Ik wil winnen !!!

 2. Monique Riviere Avatar
  Monique Riviere

  Ik wil ook winnen !

 3. Justine Devoldere Avatar
  Justine Devoldere

  Samen met opa door Ierland…..een droom.

 4. Febe Sluiter Avatar
  Febe Sluiter

  Winners never quit, and quitters never win! Ik wil ook winnen!

  1. Dina Avatar
   Dina

   Ik droom ervan om met man en een mobilhome door Ierland te trekken. Plaatselijke pubs te bezoeken en te genieten van zowel natuurpracht en -kracht en Ierse folk.

 5. Dempsey Avatar
  Dempsey

  Daar zeg ik geen neen tegen, zou ik graag winnen

 6. KatrienV Avatar
  KatrienV

  Ik wil ook winnen

 7. Mertens Patrick Avatar
  Mertens Patrick

  Super waag graag een kansje

 8. Dana S Avatar
  Dana S

  Ik win ook graag :-). Ierland staat op het wenslijstje.

 9. Karel Avatar
  Karel

  Ik wil eveneens winnen!

 10. Dana S Avatar
  Dana S

  Ik wil ook winnen 🙂

 11. Vandecasteele Linda Avatar
  Vandecasteele Linda

  ik wil heel graag dit prachtige boek winnen

 12. Anneleen De Visscher Avatar
  Anneleen De Visscher

  Oooh heel graag, zie ik helemaal zitten 🙂

 13. Hullebus wilfried Avatar
  Hullebus wilfried

  Ba bhreá liom an ceann seo a bhuachan

 14. Peter Avatar
  Peter

  Ik wil winnen.

 15. Katrien A Avatar
  Katrien A

  ik doe graag mee voor deze mooie inspiratiegids

 16. Justine Lefevre Avatar
  Justine Lefevre

  Voor dit boek waag ik graag een kansje, wat een prachtig land

 17. herman vanherp Avatar
  herman vanherp

  Ik wil winnen!

 18. Cornelis Annemie Avatar
  Cornelis Annemie

  Wauw mooie prijs, wil ik zeker winnen

 19. joris schelkens Avatar
  joris schelkens

  ik wil winnen

 20. Begga Lombaerts Avatar
  Begga Lombaerts

  prachtig die landschappen, vergelijkbaar met het prachtige (ongekende)Wales ?;) Een boek om te dromen van reizen…

 21. Katrien Janssen Avatar
  Katrien Janssen

  Ik wil winnen (en reizen!). Ik ben al ingeschreven in de nieuwsbrief.

 22. Kim Avatar
  Kim

  deze sleep ik erg graag in de wacht! heb me ingeschreven op de nieuwsbrief ook 😉

 23. Greta Fransen Avatar
  Greta Fransen

  Heb al dikwijls gehoord dat het de moeite waard is om een reis naar daar te voorzien, wel door dit boek krijg ik nog meer goesting en zou heel graag de mooiste plekjes hier in vinden

 24. Nico Vermeulen Avatar
  Nico Vermeulen

  Wat een prachtige landschappen, ik waag graag mijn kansje

 25. Vicky Vermeulen Avatar
  Vicky Vermeulen

  Door dit boek komen de reis kriebels terug naar boven.Ik doe graag mee

 26. Annick Van Doren Avatar
  Annick Van Doren

  Mooie natuur, daar hou ik wel van

 27. Guy Caers Avatar
  Guy Caers

  Ik wil zeker winnen

 28. Hannie Fischer Avatar
  Hannie Fischer

  Ik zou dit heel graag winnen, toch nog een beetje vakantiestemming

 29. Matisse Janssens Avatar
  Matisse Janssens

  Ik waag graag mijn kans

 30. Vandoorne wrn Avatar
  Vandoorne wrn

  Onze kinderen hebben ongeveer 2 jaar in Ierland gewoond zijn daar 3 maal geweest een pracht land

 31. Vandoorne Werner Avatar
  Vandoorne Werner

  Zou graag deze streken eens bezoeken

 32. Patty Mahieu Avatar
  Patty Mahieu

  Zou graag eens Ierland ontdekken zou er heel mooi zijn schijnt het

 33. Vandoorne Werner Avatar
  Vandoorne Werner

  Wil graag eens deze streken bezoeken

 34. Mahieu Patsy Avatar
  Mahieu Patsy

  Wil dit eens meemaken

 35. Rita Jansens Avatar
  Rita Jansens

  Ik waag mijn kans!

 36. Vandoorne Werre Avatar
  Vandoorne Werre

  Mooi land met prachtige landschappen

 37. Jos Avatar
  Jos

  Ik wil winnen

 38. Mia Trappeniers Avatar
  Mia Trappeniers

  Ik zou ook graag dit boek over prachtig slow Ierland winnen.

 39. Vandoorne Werry Avatar
  Vandoorne Werry

  Prachtig land met een enorme natuur en landschappen

 40. Frieda Avatar
  Frieda

  ik wil winnen

 41. Femke Van Coillie Avatar
  Femke Van Coillie

  Ik wil heel graag winnen! Onze reis naar Ierland werd in 2020 en nu ook in 2021 uitgesteld door corona. Alles voor de 2de keer verplaatst en hopelijk wordt het dan derde keer, goede keer!

 42. Marleen Boydens Avatar
  Marleen Boydens

  Mijn nichtje heeft een B&B in Ierland en ik wil die heel graag bezoeken, en terwijl ervan profiteren om Ierland te bezoeken. Maar ik heb nog geen flauw idee wat dan nog te bezoeken. En dit boek kan mij zeker helpen

 43. Margot Avatar
  Margot

  Deze blogpost doet dromen! Ik zou dan ook graag het boek winnen

 44. kathleen Avatar
  kathleen

  Ik wil heel graag winnen, een reis (of meerdere) naar Ierland staan nog op onze wishlist!

 45. DEIDRE MITCHELL Avatar
  DEIDRE MITCHELL

  Mijn zus woont in Ierland, ik zou zeker graag winnen!

 46. vero Avatar
  vero

  door corona is onze reis naar ierland al 2x afgelast
  hopelijk derde keer goede keer. met het boek kunnen we ervan dromen.

 47. WNR Vandoorne Avatar
  WNR Vandoorne

  Zal het boek met veel liefde lezen

 48. Gunter De Clercq Avatar
  Gunter De Clercq

  Leuke winactie. Ierland staat op ons verlanglijstje!

 49. Bart Wouters Avatar
  Bart Wouters

  Leuke winactie. Ierland, een zalig land !

 50. Maxim Avatar
  Maxim

  Beu op reis te gaan in ons eigen bierland,
  nu wil ik naar het mooie Ierland!

 51. Vandoorne Wern Avatar
  Vandoorne Wern

  Geweldige natuur reeds 2 maal geweest dit is een must

 52. Chantal Stoffelen Avatar
  Chantal Stoffelen

  Nog nooit in Ierland geweest! Ben wel benieuwd 🙂

 53. Dorien Vervoort Avatar
  Dorien Vervoort

  Ik zou zeer graag willen winnen! Zo kan ik samen met mijn partner voorbereid op vakantie!

 54. Nathalie Avatar
  Nathalie

  Ik ding graag mee.

 55. Bart VANHERLE Avatar
  Bart VANHERLE

  Zou leuk zijn…

 56. je Avatar
  je

  graag winnen

 57. Ivo De Decker Avatar
  Ivo De Decker

  Dat ziet er dik de moeite uit. Dat wil ik wel winnen.

 58. GRYSON Wim Avatar
  GRYSON Wim

  Dit zou ik heel graag winnen om “na de oorlog” door Ierland te trekken met de auto.

 59. Eline Avatar
  Eline

  Ik zou heel graag naar Ierland gaan. Ik maak heel graag kans op dit boek om me extra goed voor te bereiden en niets te moeten missen.

 60. Charlotte Vermijl Avatar
  Charlotte Vermijl

  Wauw! Hoe fantastisch zou dit zijn. Ik doe graag mee!

 61. Tjapke | Tjapke Op Reis Avatar
  Tjapke | Tjapke Op Reis

  Oh Ierland! Het is er zoooo mooi! Ik voeg trouwens met veel plezier nog een boek toe aan mijn reisboekencollectie

 62. Mona Avatar
  Mona

  Ik heb mijn hart ook verloren in Ierland. Toen ik huiswaarts keerde wist ik: “hier zien ze mij snel terug”. En wie weet wel met dit boek in mijn rugzak. Ik wil graag winnen!

 63. Christine P. Avatar
  Christine P.

  Opnieuw naar Ierland gaan staat zeker op onze to-do-lijst en er vooral de tijd voor nemen om van al het moois te genieten. In afwachting willen we alvast genieten op de sofa met dit boek.

 64. Fien De Jonghe Avatar
  Fien De Jonghe

  Ik wilde altijd al eens naar Ierland gaan, nog nooit bij stil gestaan dat ik het met de auto kon doen als road trip. Het geeft me meteen zin om te vertrekken!

 65. Tina De Schepper Avatar
  Tina De Schepper

  Ooit het geluk gehad om samen met mijn papa dit prachtige land te bezoeken en dit doet dromen naar meer 🙂

 66. Alex Smith-Lefevre Avatar
  Alex Smith-Lefevre

  Wat zijn jullie vrijgevig!
  Dit moet echt een droom zijn en het boek helpt al om even op weg te zijn.

 67. Joeri Somers Avatar
  Joeri Somers

  Al 2 citytrips in Ierland meegemaakt maar dit moet zoveel leuker zijn. Geen stress en gewoon de prachtige kust afrijden en waar je het naar je zin hebt blijf je even plakken.

 68. Bart De Smet Avatar
  Bart De Smet

  Door deze periode al veel te lang thuis te zitten doet dit een mens nog meer dromen maar tijd genoeg om iets te plannen 🙂

 69. Ann| reisblog wANNderful Avatar
  Ann| reisblog wANNderful

  Fantastische beelden!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *