Ierland

met de auto door ierland

Ik mag dan nog zo vaak, nog zo ver reizen, altijd keer ik weer naar Ierland. Ik heb het al gezegd, en ik ga het blijven zeggen: dat land zit onder mijn vel. Het doet wat met me. Ik voel me er thuis. Bijna meer dan in ons kleine België. Ik hou van de sfeer, van de mensen, van het landschap.

De beste manier om Ierland te verkennen, is te voet. Al wandelend door de uitgestrekte heuvels en de met heide begroeide landschappen. Ierland staat vol met verlaten ringforten, kastelen en hunebedden. Er is altijd wel wat te ontdekken.

Maar wanneer je te voet reist, kan je niet veel afstand afleggen. De andere beste manier om Ierland te verkennen, is per auto. Rij langs de kronkelende, smalle baantjes die je van heuveltop naar moerasland naar hoge kliffen leiden. Vergeet vooral niet af en toe uit te stappen om te kunnen genieten van de wind op je gezicht.

Hoewel het heel avontuurlijk kan zijn om in het wilde weg door Ierland te rijden, is het ook de moeite om een van de prachtige routes te volgen. Dit zijn de mooiste routes van Ierland.

Ierland

Wat een sfeervol land!

De Wild Atlantic Way

Het westen van Ierland wordt vaak het écht Ierland genoemd. Om deze streek te verkennen, kan je de de Wild Atlantic Way nemen. Deze route volgt de westkust van Ierland. De Wild Atlantic Way is 2500 kilometer lang en slingert zich langs oude paden, langs kustwegen en bergpassen van Inishowen in het Noorden tot Kinsale in het zuiden.

Onderweg geniet je van vergezichten over de Atlantische Oceaan, van kleine vissersdorpen, van kleurrijke pubs waar live muziek klinkt. Je ontdekt de studentenstad Galway, de kliffen van Moher en het ruige Connemara.

Tip: soms zie je vanop de kliffen dolfijnen of zelfs walvishaaien zwemmen.

Ierland

De Wild Atlantic Way kan je gemakkelijk volgen aan de hand van de borden.

De Sky Road

In het westen van Ierland ligt de stad Clifden. Hier begint en eindigt de Sky Road, een korte route van 16 kilometer op een van de vele kleine landtongen. Je kan de Sky Road gemakkelijk bezoeken wanneer je de Wild Atlantic Way volgt.

De Sky Road is exact wat je zou verwachten van een bezoek aan de Ierse Westkust. Ruig, met zijn eigen soort schoonheid. Mensen leven er op het ritme van de zee. Het is er simpelweg mooi.

Tip: bezoek de Sky Road in augustus, wanneer de heide en de veldbloemen in volle bloei staan.

Ierland

In augustus bloeien de veldbloemen en wilde heide op de Sky Road.

De Ring van Kerry

Misschien is de Ring van Kerry wel de bekendste route van Ierland. De ringvormige route van 180 kilometer lang loopt op het schiereiland Iveragh, in het zuiden van Ierland. De route leidt je langs de Baai van Dingle en langs de Skellig Eilanden.

Tip: het is gemakkelijker om de Ring van Kerry tegen de klok in te volgen.

Door de Wicklow Mountains

In het Oosten van Ierland, onder Dublin, liggen de Wicklow Mountains. Deze bergen zijn vooral in de herfst magnifiek. De heide kleurt eerst een dieppaars en dan roestbruin. Wanneer de zon door de wolken schijnt, krijgt het landschap de meest felle kleuren.

Niet ver van het plaatsje Roundwood kan je de R759 nemen. Deze weg leidt je eerst langs het prachtige Lough Tay en dan door de spectaculaire bergpas Sally Gap. Het landschap is hier onbeschrijfelijk mooi. Neem je tijd voor deze route. Niet alleen omdat het er zo mooi is, maar ook omdat de weg nogal smal is. Pas op voor tegenliggers.

Tip: je kruist de Wicklow Way wandelroute. Zet de auto aan de kant en trek je wandelschoenen aan.

Ierland

Een herfstige Wicklow Mountains.

The Burren Loop

De Burren Loop is een lusvormige route van 160 kilometer door het Burren Nationaal Park, een uniek karstgebied in het westen van Ierland. Het gebied kent honderden grotten, een spookachtig rotslandschap dat wat aan een maanlandschap doet denken en verschillende historische monumenten, zoals hunebedden en kastelen.

Ook deze route leidt je langs een fiks aantal bezienswaardigheden, zoals het sfeervolle dorp Doolin, de kliffen van Moher en het Poulnabrone dolmen.

Tip: bij helder weer kan je de Aran Eilanden zien liggen vanop de kliffen van Moher.

Ierland

Opgepast voor tegenliggers!

Win  het boek Take The Slow Road – Ierland

Uitgeverij Spectrum publiceerde een handig boek met daarin de mooiste routes van Ierland. Het boek Take The Slow Road – Ierland is een handboek voor wie het echte Ierland per auto wil verkennen.

Ik mag wel drie exemplaren van het boek weggeven. En daar hoef je, naar goede gewoonte, niet veel voor te doen. Laat me in de comments weten dat je wil winnen, en vergeet daarbij vooral niet je mailadres in te vullen, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebt. Je kan enkel deelnemen als je in België woont.

De wedstrijd loopt van 25 april 2021 tot 5 mei 2021 12u. De winnaars worden willekeurig gekozen. De drie winnaars worden bekend gemaakt op onze facebookpagina en krijgen een mailtje. Reageert een winnaar niet voor 9 mei 2021 dan gaat de prijs naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. Door deel te nemen aan deze wedstrijd, ga je automatisch akkoord met het reglement. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Wil je een extra kans om te winnen? Dan kan je je hieronder inschrijven op onze nieuwsbrief. Vergeet niet om ook een reactie achter te laten in de comments. We versturen elke maand een nieuwsbrief, en sturen je ook een mailtje wanneer er een nieuwe winactie online komt.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Ierland

Wanneer de zon door de wolken schijnt, dan kleuren de Wicklow Mountains prachtig.

71 Comments
 1. Ik wil winnen !!!

 2. Ik wil ook winnen !

 3. Samen met opa door Ierland…..een droom.

 4. Winners never quit, and quitters never win! Ik wil ook winnen!

  • Ik droom ervan om met man en een mobilhome door Ierland te trekken. Plaatselijke pubs te bezoeken en te genieten van zowel natuurpracht en -kracht en Ierse folk.

 5. Daar zeg ik geen neen tegen, zou ik graag winnen

 6. Ik wil ook winnen

 7. Super waag graag een kansje

 8. Ik win ook graag :-). Ierland staat op het wenslijstje.

 9. Ik wil eveneens winnen!

 10. Ik wil ook winnen 🙂

 11. ik wil heel graag dit prachtige boek winnen

 12. Oooh heel graag, zie ik helemaal zitten 🙂

 13. Ba bhreá liom an ceann seo a bhuachan

 14. Ik wil winnen.

 15. ik doe graag mee voor deze mooie inspiratiegids

 16. Voor dit boek waag ik graag een kansje, wat een prachtig land

 17. Ik wil winnen!

 18. Wauw mooie prijs, wil ik zeker winnen

 19. ik wil winnen

 20. prachtig die landschappen, vergelijkbaar met het prachtige (ongekende)Wales ?;) Een boek om te dromen van reizen…

 21. Ik wil winnen (en reizen!). Ik ben al ingeschreven in de nieuwsbrief.

 22. deze sleep ik erg graag in de wacht! heb me ingeschreven op de nieuwsbrief ook 😉

 23. Heb al dikwijls gehoord dat het de moeite waard is om een reis naar daar te voorzien, wel door dit boek krijg ik nog meer goesting en zou heel graag de mooiste plekjes hier in vinden

 24. Wat een prachtige landschappen, ik waag graag mijn kansje

 25. Door dit boek komen de reis kriebels terug naar boven.Ik doe graag mee

 26. Mooie natuur, daar hou ik wel van

 27. Ik wil zeker winnen

 28. Ik zou dit heel graag winnen, toch nog een beetje vakantiestemming

 29. Ik waag graag mijn kans

 30. Onze kinderen hebben ongeveer 2 jaar in Ierland gewoond zijn daar 3 maal geweest een pracht land

 31. Zou graag deze streken eens bezoeken

 32. Zou graag eens Ierland ontdekken zou er heel mooi zijn schijnt het

 33. Wil graag eens deze streken bezoeken

 34. Wil dit eens meemaken

 35. Ik waag mijn kans!

 36. Mooi land met prachtige landschappen

 37. Ik wil winnen

 38. Ik zou ook graag dit boek over prachtig slow Ierland winnen.

 39. Prachtig land met een enorme natuur en landschappen

 40. ik wil winnen

 41. Ik wil heel graag winnen! Onze reis naar Ierland werd in 2020 en nu ook in 2021 uitgesteld door corona. Alles voor de 2de keer verplaatst en hopelijk wordt het dan derde keer, goede keer!

 42. Mijn nichtje heeft een B&B in Ierland en ik wil die heel graag bezoeken, en terwijl ervan profiteren om Ierland te bezoeken. Maar ik heb nog geen flauw idee wat dan nog te bezoeken. En dit boek kan mij zeker helpen

 43. Deze blogpost doet dromen! Ik zou dan ook graag het boek winnen

 44. Ik wil heel graag winnen, een reis (of meerdere) naar Ierland staan nog op onze wishlist!

 45. Mijn zus woont in Ierland, ik zou zeker graag winnen!

 46. door corona is onze reis naar ierland al 2x afgelast
  hopelijk derde keer goede keer. met het boek kunnen we ervan dromen.

 47. Zal het boek met veel liefde lezen

 48. Leuke winactie. Ierland staat op ons verlanglijstje!

 49. Leuke winactie. Ierland, een zalig land !

 50. Beu op reis te gaan in ons eigen bierland,
  nu wil ik naar het mooie Ierland!

 51. Geweldige natuur reeds 2 maal geweest dit is een must

 52. Nog nooit in Ierland geweest! Ben wel benieuwd 🙂

 53. Ik zou zeer graag willen winnen! Zo kan ik samen met mijn partner voorbereid op vakantie!

 54. Ik ding graag mee.

 55. Zou leuk zijn…

 56. graag winnen

 57. Dat ziet er dik de moeite uit. Dat wil ik wel winnen.

 58. Dit zou ik heel graag winnen om “na de oorlog” door Ierland te trekken met de auto.

 59. Ik zou heel graag naar Ierland gaan. Ik maak heel graag kans op dit boek om me extra goed voor te bereiden en niets te moeten missen.

 60. Wauw! Hoe fantastisch zou dit zijn. Ik doe graag mee!

 61. Oh Ierland! Het is er zoooo mooi! Ik voeg trouwens met veel plezier nog een boek toe aan mijn reisboekencollectie

 62. Ik heb mijn hart ook verloren in Ierland. Toen ik huiswaarts keerde wist ik: “hier zien ze mij snel terug”. En wie weet wel met dit boek in mijn rugzak. Ik wil graag winnen!

 63. Opnieuw naar Ierland gaan staat zeker op onze to-do-lijst en er vooral de tijd voor nemen om van al het moois te genieten. In afwachting willen we alvast genieten op de sofa met dit boek.

 64. Ik wilde altijd al eens naar Ierland gaan, nog nooit bij stil gestaan dat ik het met de auto kon doen als road trip. Het geeft me meteen zin om te vertrekken!

 65. Ooit het geluk gehad om samen met mijn papa dit prachtige land te bezoeken en dit doet dromen naar meer 🙂

 66. Wat zijn jullie vrijgevig!
  Dit moet echt een droom zijn en het boek helpt al om even op weg te zijn.

 67. Al 2 citytrips in Ierland meegemaakt maar dit moet zoveel leuker zijn. Geen stress en gewoon de prachtige kust afrijden en waar je het naar je zin hebt blijf je even plakken.

 68. Door deze periode al veel te lang thuis te zitten doet dit een mens nog meer dromen maar tijd genoeg om iets te plannen 🙂

 69. Fantastische beelden!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *