Biologisch afbreekbare

Met biologisch afbreekbare producten de natuur in

Wanneer je voor een paar dagen of weken de natuur in trekt, moet je gebruik maken van ecologische producten om de natuur te beschermen. Producten die snel biologisch afbreekbaar zijn, zonder dat ze sporen nalaten. Maar waar vind je dat?

Toen ik begon met de voorbereidingen van mijn reis naar Zweden met Mr. Yeti, stond ik voor een vraagstuk. Welke producten kan ik veilig gebruiken in de wilde natuur? Welke producten zijn biologisch afbreekbaar? En wat betekent dat juist, biologisch afbreekbaar. Ik ging op onderzoek.

Biologisch afbreekbare
wanneer dit je leefruimte is voor een tijdje, dan wil je dat beschermen: daarom gebruik je biologisch afbreekbare producten.

Volledig of gedeeltelijk biologisch afbreekbaar

Als iets biologisch afbreekbaar is, wil dat natuurlijk zeggen dat het product door natuurlijke processen in de natuur volledig afgebroken kan worden, en weer opgenomen wordt in ons milieu. Nu, die stelling kan nogal kort door de bocht zijn. Want hoe lang duurt het voor een product volledig afgebroken is in de natuur, en welke impact heeft dat op de natuur?

Bijvoorbeeld: een tijd geleden doken er biologisch afbreekbare plastic tasjes op. Een super idee, want ze gaven de indruk dat iets simpels en handigs als een plastic tasje gewoon afgebroken werd in de natuur. Jammer genoeg bleek later dat het langer dan drie jaar kan duren voor zo’n tasje afgebroken wordt. In drie jaar tijd kan dat plastic tasje behoorlijk wat schade aanbrengen aan planten en dieren.

En zo gaat het ook een beetje met biologisch afbreekbare cosmetica. Het is natuurlijk héél goed dat zeep biologisch afbreekbaar is, maar als je een hele fles gaat dumpen in een visvijver, krijgen de vissen die troep nog steeds gewoon binnen.

Biologisch afbreekbare
Salt Of The Earth: natuurlijke deodoranten.

Help, wat nu?

Hoe meer ik las, hoe meer ontmoedigd ik raakte. Ik wilde graag de juiste producten kiezen, zodat ik de natuur niet zou schaden. Maar ik worstel ook met een aantal dingen, zoals een heel droge huid. Ik wilde mezelf dus wel goed kunnen verzorgen. Bovendien zou ik die huid moeten beschermen tegen de zon, en zonnemelk is niet noodzakelijk biologisch afbreekbaar.

Om zeker te zijn van mijn zaak, ging ik naar winkels om de wikkels van zogenaamde biologisch afbreekbare cosmetica te lezen, om te praten met de winkeliers. Om te leren.

Eén van mijn favoriete merken thuis is Lush. Lush is een erg ecologisch bewust merk. Zo schroeven ze het gebruik van verpakkingen flink terug, gebruiken ze biologisch afbreekbare glitter en zijn het merendeel van hun producten biologisch afbreekbaar of van biologische oorsprong. Toch werd er mij in de winkel verteld dat de producten nooit op grotere schaal in de natuur getest zijn. Dat de producten weliswaar biologisch afbreekbaar zijn, maar dat sommige componenten niet per se thuishoren in de natuur die we hier hebben. En dat er hier en daar toch iets chemisch bijzit.

Overigens zorgen ze er wel voor dat je het heel duidelijk kan zien: op de etiketten in hun winkels zijn de biologisch afbreekbare ingrediënten aangeduid in het groen. De dingen die best niet in de natuur terechtkomen, staan in zwarte letters gedrukt.

Biologisch afbreekbare
Een armbandje dat muggen weert: handig!

Na mijn bezoek aan Lush kwam ik terecht in Holland & Barrett. Deze winkel draagt natuurlijke verzorging hoog in het vaandel. Ik wilde graag de producten van Weleda eens bekijken, want ik dacht mij te herinneren dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn, en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Maar toen ik zo’n product in mijn handen had, stond er helemaal niks van op de verpakking.
Dus ging ik terug naar huis, en zocht ik hun website op. En daar stond het: volledig biologisch afbreekbaar.

Wat nam ik uiteindelijk mee naar Zweden?

Uiteindelijk moest ik een beslissing gaan maken. Ik besefte dat ik eigenlijk bijna niks wist over de producten die ik op mijn lichaam smeerde. Ik koos dus voor de producten waar ik het meeste vertrouwen in heb.

Voor mijn persoonlijke verzorging nam ik de Calendula Shampoo en Douchecrème uit de babylijn mee. Twee in één, én bovendien zacht genoeg voor de kwetsbare babyhuid. Om mijn haren in een goede conditie te houden, nam ik ook de Haver Herstellende Conditioner mee.

Om mijn tanden te poetsen, koos ik voor een bamboe tandenborstel, die ik na mijn reis met een gerust geweten kon weggooien, en de Saline tandpasta van Weleda.

Om zweetgeurtjes tegen te gaan, nam ik een aantal flesjes deodorant van het merk Salt Of The Earth mee. Deze deodoranten zijn volledig natuurlijk en heel effectief.

Zweden wemelt van de muggen in de zomer. Muggenmelk moet sterk genoeg zijn wanneer muggen ziektes meedragen, maar kan ook natuurlijk zijn wanneer de muggen geen gevaar vormen. Het merk Byebugz biedt beide aan. Ik nam een sprayflesje Protected By Nature, met 30% Citridiol mee, en een armbandje dat doeltreffend tegen de muggen beschermd.
Het armbandje bleek een beetje stroef te zijn, ik kreeg het niet gemakkelijk aan of uit. De spray daarentegen was bijzonder effectief.

Tijdens mijn reis beperkte ik het gebruik van mijn producten. Uiteraard verzorgde ik mezelf, maar tweemaal per dag de douche in zat er niet in. Ik gebruikte kleine hoeveelheden zeep en tandpasta, en spoelde me vooral met veel water schoon.
Eenmaal thuis, gebruik ik de producten nog steeds. Die research heeft er stevig ingehakt bij mij. Wat niet goed is om te gebruiken in de natuur, is ook niet goed om door de afvoer te spoelen. Zo simpel is het.

Biologisch afbreekbare
Natuurlijke muggenspray en bite relief van Byebugz.

Tips voor jouw reis naar de natuur

Ga je binnenkort de natuur in? Wees voorzichtig met de producten die je loslaat in de natuur. Kies zorgvuldig. De bovengenoemde producten zijn alvast prima keuzes. Kies je liever iets anders? De app Yuka toont je of je product clean is. Je scant de streepjescode van een product, voedsel of cosmetica, en de app toont je of je product verantwoord is. Handig!

In de natuur zal je natuurlijk geen elektriciteit vinden. Hou je toch graag je telefoon opgeladen, dan kan je gebruik maken van powerbanks met een zonnepaneel. Ik nam zelf een powerbank van het merk Waka Waka mee. Heel gemakkelijk in gebruik, maar niet erg rendabel. De powerbank was snel leeg, en het duurt 18 uren om ze weer op te laden met het zonnetje. Medereizigers met een powerbank van Xtorm hadden meer succes.

Hoe goed voorbereid je ook bent, je zal waarschijnlijk toch een kleine hoeveelheid afval maken tijdens je reis. Zorg dat je een goed afsluitbare vuilzak bij je hebt om dat afval te vervoeren, en sorteer het later in de juiste vuilbakken.

Respecteer de natuur. Voor nu, voor later. Voor iedereen die na je komt.

Biologisch afbreekbare
Zorgeloos kamperen doe je met biologisch afbreekbare producten.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

7 responses to “Met biologisch afbreekbare producten de natuur in”

 1. Elia | www.efkesweg.com Avatar
  Elia | www.efkesweg.com

  O, merci!
  Ik ben hier voor een recente trekking in Colombia ook over aan’t nadenken geweest. In the end door gebrek aan tijd / zin voor research gewoon géén doucheproducten meegenomen en elke dag gezwommen in de rivier. Volgende keer ben ik prepared!

  1. Lot Wildiers Avatar

   Het is soms lastig door de bomen het bos te zien he?

 2. Herwig Neefs Avatar
  Herwig Neefs

  Eerste vraag moet volgens mij steeds zijn: heb ik al die producten wel echt nodig. Met een eenvoudig stuk sunlight zeep kom je een heel end en tandenpoetsen behoeft toch niet altijd pasta?

  1. Lot Wildiers Avatar

   Voor een deel klopt dat zeker! Mijn toilettasje tijdens deze reis was heel wat lichter dan gewoonlijk. Maar ik geloof ook dat ieder zijn lichaam het beste kent. Als gewone zeep jouw huid of haar uitdroogt, is het dan niet leuk dat er alternatieven zijn?

 3. […] Sommige aanbieders bieden een toilet of een douche aan. Soms zijn er dingen zoals een barbecue of een zwemvijver aanwezig. En soms zijn er helemaal geen […]

 4. […] mening, net het interessante aan zo’n hike: je gaat terug naar de basics, je overwint jezelf. Je leeft in de natuur. Je vindt talloze campings, hotels en gasthuizen op je […]

 5. […] afbreekbare producten waarmee ik mijn lichaam de nodige zorg kon geven zonder de natuur te schaden. Die zoektocht liep minder gemakkelijk dan verwacht en uiteindelijk liep ik vast op producten die zo ecologisch […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *