Dat Ierland praktisch bezaaid is met historische sites, dat weet je al langer. Dat er ten noorden van Dublin een grafheuvel ligt die, net zoals Stonehenge, licht binnen laat op de zonnewendes, wist je misschien nog niet. Meet Newgrange.
Newgrange ligt bij Drogheda, ten noorden van Dublin, en is de grootste van een aantal grafheuvels in de omgeving. Newgrange werd ook gerenoveerd volgens een geschat beeld van hoe de grafheuvel er oorspronkelijk uit moet gezien hebben.
Bezoek Newgrange
Om Newgrange te bezoeken, moet je langs het bezoekerscentrum. De site wordt bijzonder goed beschermd, en terecht. Naast de heuvel, vind je er ook talloze rotsen waar onze voorouders tekeningen in graveerden.
Wist je trouwens dat Newgrange de plaats is waar het Ierse triskel ontstond? Hoewel men niet zeker weet wat het betekent, staat het gegraveerd in de rots die als drempel voor de grafheuvel dienst deed.
Aangekomen bij het bezoekerscentrum krijg je een ticketje op je kledij geplakt, en mag je over een pad door de natuur naar de bus gaan. Een klein busje pikt groepen mensen, opgedeeld door die gekleurde sticker, op en brengt hen in een tiental minuutjes naar de site zelf. Daar krijg je begeleiding van een gids en mag je de grafheuvel in.
In de grafheuvel
Omdat onze voorouders toch een pak kleiner waren dan wij, is de gang naar de grafkamer smal en laag. Ik heb daar nu zelf niet zo veel last van, maar manlief heeft nogal veel zijn kop gestoten. Giecheltje.
Je merkt al snel dat je ondergronds bent. De lucht wordt koeler, al zij het niet koud, en je voelt de stilte van de aarde op je neerdrukken. Mensen met claustrofobie denken best eventjes na voor ze die heuvel in gaan.
De zonnewende in Newgrange
Dan sta je dus in de grafkamer, waar enkele smalle bijkamers zijn en waar grote schalen staan. Men zegt dan wel grafkamer, maar men is nog steeds niet helemaal zeker waarvoor Newgrange eigenlijk bestemd was. Er zijn menselijke resten gevonden, maar geen begraving.
De gids vertelt je kort hoe het licht van de zonnewende de grafkamer verlicht en toont dat, na een waarschuwing voor mensen met angsten voor het duister, met kunstmatig licht. Zelfs met kunstmatig licht is het fenomeen écht de moeite om te zien.
Je beseft meteen weer hoeveel geschiedenis er is vooraf gegaan aan jouw eigen kleine leventje.
Zodra de demonstratie is afgelopen, krijg je nog even rustig de tijd om rond de heuvel te lopen en de prachtige gebeeldhouwde stenen te bekijken. Dan stap je rustig de bus op en ga je weer terug naar het bezoekerscentrum.
Bezoek Newgrange
Ik zag intussen al enkele monumenten in de wereld. Denk aan Stonehenge, de klippen van Moher, de bottenkapel van Evora. Allemaal héél indrukwekkend, maar behoorlijk toeristisch. Waarmee ik niet wil beweren dat daar iets mis mee is, maar ik geniet toch wel van rust en stilte. Dat bezoekers in Newgrange maar in kleine groepjes worden toegelaten, helpt de rust van de omgeving te bewaren. Het is dus echt wel de moeite waard om te bezoeken.
En, dat kan ik echt als tip meegeven: ga je in de winter, wandel je er bijna alleen rond. Bovendien wordt er elk jaar uit bezoekers die hun adres achterlaten, iemand geloot die de échte zonnewende mag gaan aanschouwen. Fingers crossed!
Logeren in de buurt? Je vindt behoorlijk wat jeugdherbergen in de omgeving.
Leave a Reply