Mechelen

Mechelen: van historisch tot hipster

Mechelen is zo’n stad waar je wel van moet houden. De sfeer is er simpelweg wervelend. De stad barst van de historische gebouwen, van hippe koffiezaakjes, van kunst en lekker bier. Een stad van en voor levensgenieters.

Al in de 9e eeuw werd er vermelding gemaakt van Mechelen, dat toen nog Maalinas genoemd werd. In de eeuwen die volgden, groeide de stad gestaag door. Maar het was pas toen Mechelen onder leiding van Margaretha van Oostenrijk de bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden werd, dat Mechelen echt opbloeide. Margaretha van Oostenrijk was een kunstminnende vrouw. Onder haar bestuur trok Mechelen kunstenaars en architecten aan, die de stad voor altijd zouden transformeren.

Mechelen
Via het Dijlepad volg je de rivier door de binnenstad.

Het Kunstuur

Trouw aan zijn eigen geschiedenis, toont Mechelen zich ook vandaag nog als een stad van kunst en cultuur. Maar één stad in Vlaanderen heeft meer beschermde gebouwen heeft dan Mechelen. Vier van deze gebouwen zijn zelfs beschermd door UNESCO.

In een van die historische gebouwen, de Heilige Geestkapel, vindt nog tot eind januari 2021 het Kunstuur plaats. Deze tentoonstelling is als het ware een injectie van kunst. Kort, krachtig en zo toegankelijk dat iedereen er van kan genieten – ook mensen met weinig voorkennis.
Verschillende werken van Belgische kunstenaars, geschilderd tussen 1887 – 1938, worden belicht en besproken door bekende Vlamingen die een link hebben met het werk. Dat ook mensen zonder duidelijke link naar kunst, zoals een wielrenner en een kok, aan het woord komen, onderlijnt de toegankelijkheid van de tentoonstelling alleen maar.

Het Kunstuur wakkert de goesting aan om meer kunst te bezichtigen. Sinds 2012 wordt in het stadspaleis Het Hof Van Busleyden een kunstcollectie getoond die zowel de banden met het verleden onderhoudt, als naar de toekomst kijkt. Historische werken en moderne werken staan zij aan zij in een historisch pand. Mechelser kan niet.

Tip: de gezellige lunchbar Foom bevindt zich op nog geen honderd meter van de Heilige Geestkapel.

Mechelen
Het Kunstuur toont kunst op een erg toegankelijke manier.

Het Predikheren

Het Predikheren is misschien wel het mooiste voorbeeld van wat een stad met visie kan doen met zijn erfgoed. Het voormalige klooster, dan al jaren stond te verkommeren, werd in opdracht van de stad gerenoveerd tot de nieuwe stadsbibliotheek. De combinatie van het barokke interieur en het strakke, moderne bibliotheekmeubilair is simpelweg mooi.

Omdat een bibliotheek niet meer het strenge, stille instituut van weleer hoeft te zijn, is Het Predikheren eerder een ontmoetingsplaats. Een ruimte waar jongeren kunnen studeren, waar mensen iets kunnen drinken, waar kinderen naar verhalenvertellers kunnen luisteren. Verschillende zalen bieden ruimte voor meetings en de binnenplaats is een openlucht concertruimte.

Tip: in de bib kan je van een koffie en een punt taart genieten in Barbib. De koks van restaurant Tinèlle schotelen je ’s middags en ’s avonds Frans-Belgische gastronomie voor.

Mechelen
De prachtige bibliotheek Het Predikheren.
Mechelen
In hetzelfde pand: restaurant Tinèlle.

Brouwerij het Anker

Bier brouwen is vrouwenwerk. Of zo was het toch toen er voor het eerst bier werd gebrouwen in het Mechelse begijnhof. Intussen wordt het begijnhof niet langer bewoont door begijntjes, maar er wordt nog steeds bier gebrouwen in wat nu brouwerij Het Anker is.

In 1872 werd de brouwerij van de begijnen overgenomen door de familie Van Breedam. Jarenlange ervaring en vooral veel goesting vormen de basis van de nu gekende bieren Gouden Carolus en Maneblussers. Het succes van deze bieren wordt enkel maar aangesterkt door de verschillende varianten, zoals kerstbier of rookbier, die jaarlijks op de markt komen.

Wie het brouwproces graag wil begrijpen, is welkom voor een gegidste rondleiding van Het Anker. De rondleiding brengt de bezoeker langs koperen brouwketels en pakhuizen, langs de geschiedenis van Het Anker. En natuurlijk mag je proeven van het bier.

Tip: neem een pauze in brasserie het Anker, waar je Vlaamse keuken met aangepaste bieren op je bord krijgt.

Mechelen
Brouwerij Het Anker leunt tegen het begijnhof.
Mechelen
Koperen ketels en pakhuizen.

Een hedendaagse stad

Stad Mechelen bouwt verder op zijn eigen geschiedenis. Stadspaleizen worden musea, de grote markt is onderkelderd met een parkeergarage. Een houten ponton op de Dijle vormt een wandelpad met een uniek zicht op de binnenstad. Maar vergis je niet: hoewel Mechelen zijn geschiedenis hoog in het vaandel draagt, is de stad doorweven met hippe bars en restaurants. In Sister Bean staat duurzame voeding voorop, in Cosma geniet je van een (h)eerlijke keuken.

Er zijn maar weinig steden die met zo veel goesting werken aan de leefbaarheid van hun centrum. Mechelen zet de veiligheid en leefbaarheid van fietsers en voetgangers voorop. De hele binnenstad is zelfs een fietszone. Auto’s zijn welkom, maar mogen een fietser niet inhalen.
Wil je de stad verkennen, dan doe je dat dus best te voet of per fiets. Om Mechelen te bereiken kan je de trein nemen of met je auto tot bij een van de vele parkings rijden.

Mechelen
Het historische centrum van Mechelen is verrassend mooi.

1000 gratis nachten in Mechelen

Mechelen trakteert! Wie dit najaar een overnachting in een deelnemend Mechels hotel boekt, krijgt er een tweede nacht gratis bij. Deze herfstactie loopt tot eind december 2020. Wees er snel bij, want er zijn maar 1000 nachten beschikbaar en op is op.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je bij een boeking een gratis prikkelpakket per persoon. Dit pakket nodigt je uit een aantal Mechelse lekkernijen te proeven bij lokale handelaars. Bovendien krijg je korting op een aantal musea en bezienswaardigheden.

Alsof je nog niet genoeg redenen had om naar Mechelen te gaan!

Mechelen
Mechelen verken je best per fiets.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Mechelen: van historisch tot hipster”

  1. […] wij van Reisgoesting zijn wreed fan van Mechelen. Lees hier onze tips voor een bezoek aan de […]

  2. […] zijn klein, maar gezellig en hebben een aantal fijne musea, boetieks en restaurants. Grootsteden Mechelen en Antwerpen bulken van de toffe musea en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *