mechelen? awel, ja!

Hoewel ik zelf van Lier ben, ben ik nog nooit echt in Mechelen geweest. Allez, tot nu toe dan. Want afgelopen week bezocht ik dat Mechelen.

Mechelen bezoeken, dat was dus een thuismatch, zoals dat heet. Met de trein was dat super gemakkelijk te bereiken, want zowel station Mechelen als Mechelen-Nekkerspoel liggen net op de rand van het centrum. En gezien dat centrum eigenlijk niet zo groot is, geraak je snel overal.

Het eerste wat me opviel toen ik Mechelen instapte, was dat er behoorlijk wat historische gebouwen te vinden zijn. Kerken, kloosters, begijnhoven en rechtsgebouwen. Gezellig en levendig.

Patershof

Het was in een van die historische kerken dat mijn verblijf begon: het Martin’s Patershof, een hotel gebouwd binnenin een gotische kerk. Ik hou van kerken, dus mogen slapen in een kamer waarin de prachtige pilaren en gebrandschilderde ramen deel van het decor zijn, was fantastisch.

Dat die kamer ook nog eens voorzien was van een bubbelbad. Zalig.

Foom en Sister Bean en Cosma en hmmmm!

Iets minder historisch, maar daarom niet minder episch, is de collectie restaurantjes, lunchrooms en bars in het centrum. Een lekkerbek als ik werd daar alleen maar blij van, van al die keuze.

Ik at brunch in Sister Bean, waar ik Oosterse slaatjes kreeg en tikka masala. Lunch in Foom, met een dikke boterham met een geitenkaas slaatje. En omdat ik daarna nog een beetje plaats had, ging ik voor foodsharing in het Italiaanse Cosma.

Manenblussers

Wie Mechelen een beetje kent, weet dat Mechelaars manenblussers worden genoemd. Omdat er ooit een snuggere Mechelaar was die maneschijn in de Sint Romboutstoren verwarde met de gloed van brand, de hele stad alarmeerde en met emmertjes water de 97 meter hoge toren oprende.

De Sint Romboutstoren staat er nog, en al was er geen maan te zien, ik wilde die toren wel eens bekijken. En dus klom ik zelf de meer dan 500 trappen op tot het glazen platform bovenop de stompte toren.

De verschillende kamers in de toren zijn wonderbaarlijk goed bewaard gebleven, en terwijl je klimt, passeer je verschillende werkruimtes, en zelfs de beiaard. Elke 7,5 minuut komt die tot leven en speelt een kort melodie, of worden de klokken geluid om het uur aan te duiden. Dat geluid galmt dan door de toren en alles beeft. Heel speciaal.

Contour Biennale

In die prachtige historische gebouwen vind je tot 21 mei 2017 nog de tentoonstelling Contour Biennale. Deze tentoonstelling van beeld, video en klank houdt elk jaar een ander thema aan. Dit jaar: recht en onrecht.

Meer dan 20 internationale kunstenaars stellen hun werk in dit thema tentoon in verschillende gebouwen in het centrum van Mechelen. Voor tien euro koop je een ticket dat je toegang verleent  tot elke locatie.

Geprikkeld door Mechelen? Waarom geen citytripje naar de stad van de maneblussers? Awel, ja!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *