Binnenstad Birgu, Malta

Malta voor beginners

Publireportage

Malta is, naar mijn bescheiden mening, misschien wel het mooiste eiland van de Middellandse Zee. Het lijkt wel het decor uit een historische film. Woelige steden vol steegjes. Koepelvormige basilieken die boven de dorpen uittorenen. Kliffen van krijtsteen die zinderen in de zon. In dit artikel lees je alles wat je moeten weten voor je naar Malta kan reizen. Dit is Malta voor beginners.

Binnenstad Birgu

Wat moet je weten voor je naar Malta reist?

Malta is een dwergstaat in de Middellandse Zee. Het land bestaat uit de bewoonde eilanden Malta, Gozo, Comino en Manoel, en enkele onbewoonde eilanden. Tezamen zijn de eilanden een dikke 315 vierkante kilometer groot.

Malta ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië, ten oosten van Tunesië en ten noorden van Libië.

De hoofdstad van Malta is Valletta.

Hoe reis je naar Malta?

Vanuit België bereik je Malta het snelste met het vliegtuig. Air Malta vliegt verschillende keren per week vanuit Brussels Airport Zaventem naar Malta International Airport.

Bezoek je verschillende bestemmingen in het Middellandse Zeegebied, dan kan je ook overwegen om de ferry tussen Malta en Sicilië te nemen.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen hebben enkel een ID-card nodig om Malta te bezoeken.

de kerken van Gozo

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen bijzondere medische voorbereidingen nodig om naar Malta te reizen. Natuurlijk is het wel een goed idee om je vaccinaties up to date te houden wanneer je vaak reist, en om een oogje te houden op de COVID maatregelen.

Het klimaat van Malta

Malta heeft een mediterraan klimaat, met lange, droge zomers en milde, regenachtige winters. De zomer duurt ongeveer van april tot oktober. Vooral in volle zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Van november tot maart is het wat koeler en is er een grotere kans op regen.

Omdat het eiland best dicht bebouwd is, kan het erg warm worden in de steden. Gelukkig zijn veel historische steden zo gebouwd dat de straten de wind aanzuigen zodat er een constante, verkoelende bries hangt. Toch draag je best luchtige kledij en zonnebescherming, vooral in de zomer.

Neem de Dgħajsa naar Valletta.

De Maltezers

Hoewel Malta erg klein is, leven er bijna een half miljoen mensen, wat het een van de dichtst bevolkte regio’s van Europa maakt. De huidige Maltezers zijn de nakomelingen van de volkeren die Malta bezochten of veroverden. De officiële landtalen zijn Maltees, een taal die klinkt als een mix tussen Italiaans en Arabisch, en Engels. Veel Maltezers spreken daarnaast ook een woordje Italiaans.

Maltezers zijn warme mensen, die je maar wat graag hun land tonen. Ze hebben dezelfde hartelijkheid als waar Italianen om bekend staan, maar zijn iets minder direct. Omdat Malta bezet is geweest door verschillende volkeren, hebben de Maltezers vaak roots in andere landen en culturen. Dat zorgt ervoor dat de Maltese cultuur een echte smeltkroes is van Mediterraanse, Arabische en Europese invloeden. Heerlijk.

De cultuur van Malta

De geschiedenis van Malta gaat erg ver terug. Op de eilanden zijn megalithische tempels teruggevonden die wellicht ouder zijn dan de Egyptische piramides en zelfs het Engelse Stonehenge. Later werd het eiland bewoond (en betwist) door de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren en veel andere volkeren. In 1530 werd Malta geschonken aan de Johannieterorde, die vanaf dan de Orde van Malta genoemd werd. Nog later kwam Malta onder het gezag van Napoleon en de Engelsen, om dan onafhankelijk te worden.  

Hoewel elk volk in zekere mate zijn stempel drukte op Malta, is de invloed van de Orde van Malta het meest opvallend. Ook vandaag nog. Overal, zelfs in de kleinste dorpen, zie je de imposante en elegante basilieken van de orde van Malta. Het geheel oogt als het decor van een historische film. Lage, vierkante huizen staan aan de voet van enorme koepelvormige kerken. Die huizen, met hun platte daken, hebben zelfs een zeker Arabisch en zelfs Aziatisch tintje.

Dat alles maakt Malta de perfecte bestemming voor mensen die cultuur willen combineren met een mediterraan klimaat. De talloze musea en kerken en catacomben weten iedereen te boeien, terwijl de drukke steegjes en stadscentra en knusse winkels uitnodigen tot dwalen en ontdekken.  

Bezienswaardigheden in Malta

Deze bezienswaardigheden moet je bezoeken:

  • Het historische centrum van de hoofdstad Valletta is een must-see
  • Het historische centrum van Mdina is evengoed een must-see. Herken je de toegangspoort uit de serie Game of Thrones?
  • Malta heeft meer dan 350 kerken. Van kleine kapelletjes aan de kant van de weg tot enorme basilieken. De Sint Janscokathedraal in Valletta is wellicht de mooiste.
  • In het Wignacourtmuseum bezoek je oude Romeinse catacomben, shelters uit de tweede wereldoorlog en de beroemde grot waar Sint Paul woonde.
  • De Blue Grotto op het eiland Gozo is een boogvormige rotsstructuur die half in de zee staat. Bezoek het uitzichtspunt of huur een bootje of kajak om de grot vanop het water te verkennen.

De Maltese keuken

Net zoals in de meeste culturen, is de keuken van Malta gebaseerd op de producten die van nature voorkomen op het land. Vis en schelpdieren. Konijn en schapen. Olijven, citrus en kruiden die goed bestemd zijn tegen de warmte. Proef zeker de lampuki-taart, de konijnenstoofpot en de weduwensoep, met daarin een klein, rond schapenkaasje. In straatstalletjes kan je soms verse cactusvruchten kopen, en likeur en jam van cactusvruchten en vruchten van de johannesbroodboom.

Natuurlijk heeft de Maltese keuken ook veel invloeden uit andere culturen. Vaak vind je op het menu ook Italiaanse gerechten, zoals pasta’s en pizza’s. Sommige hebben een zekere Maltese invloed, zoals de ravioli gevuld met lokale schapenkaas. Je kan de Maltese keuken gerust eclectisch noemen. Mediterraan, maar toch weer niet.

De munteenheid van Malta

Sinds 2004 is Malta een deel van de EU. Je betaalt er dus gewoon met de euro. Op de meeste plaatsen kan je met de kaart betalen, maar het kan geen kwaad om een beetje cash op zak te hebben. Op marktjes en in straatstalletjes kan je soms enkel met cash betalen.

Is Malta veilig?

Doorgaans is Malta een erg veilige bestemming om naartoe te reizen. Omdat het er zo druk is, let je wel best op je spullen. Geef gauwdieven geen kans.

Het verkeer in Malta kan wel een uitdaging zijn. Er zijn enorm veel auto’s op Malta en het verkeer kan dus erg druk zijn. Maltezers zijn daar aan gewend en glippen overal tussen. Maar als je dat niet gewend bent, ben je best voorzichtig. Daarnaast rij je in Malta aan de linkerkant van de weg. Dat vraagt dus wat aanpassing.

Door Malta reizen

Malta is voorzien van een goed en goedkoop busnetwerk. De verbindingen zijn weliswaar goed, maar de bussen zijn niet altijd op tijd. Soms zijn ze te vol en stoppen ze daarom niet aan de haltes, waardoor je moet wachten op de volgende. Je kan Malta dus ontdekken met het openbaar vervoer, maar je hebt wat geduld nodig.

Ga je liever met de auto op pad, dan kan je aan de luchthaven en in de grote steden een auto huren. In Malta rij je aan de linkerkant van de weg, dus de bestuurder zit aan de rechterkant van de auto. Ben je dat niet gewend, dan vraagt dat wat aanpassing. Het verkeer is ook erg druk in Malta.

Er zijn behoorlijk wat taximaatschappijen op het eiland. Wanneer je dus liever niet zelf rijdt, kan je beroep doen op een taxi. Vraag in je hotel welke maatschappij betrouwbaar en betaalbaar is.

In de steden verplaats je je best te voet. De nauwe straatjes zijn ongeschikt voor auto’s.

Wil je Gozo bezoeken, dan kan je gebruik maken van de ferry Gozo Channel Line. In een klein half uur vaar je tussen de eilanden.

Uitzicht over een dorp in Gozo

Hotels en accommodatie in Malta

Ondanks het feit dat Malta een bestemming is waar veel mensen naartoe reizen, vind je er relatief weinig grote hotels. In plaats daarvan vind je er prachtige boetiekhotels. Wat ik alleen maar een pluspunt vind, overigens.

Ik logeerde in het sfeervolle Mulberries, dat ruime en koele kamers rond een gezellige binnenplaats heeft. Het ontbijt bestaat uit een heel scala zoetigheden, lokale én zelfgemaakte kazen, fruit en brood. Mulberries heeft een mediterrane tuin met een olijfgaard achterin, waar gasten zich mogen ontspannen. Tenslotte kan je voor een kleine meerprijs gebruik maken van de spa en het zwembad. Mulberries ligt vrij centraal en op amper een kwartiertje rijden van de luchthaven.

Wie graag een ietwat exclusiever hotel wil, kan terecht in Iniala Harbour House, in de hoofdstad Valletta. Dit prachtige vijfsterrenhotel ligt pal in het historische centrum en kijkt uit over de haven. Toch is het er heerlijk rustig. Je eet er fantastisch in het Michelinrestaurant met dakterras.

Iniala Harbour House

Dit moet je weten voor je naar Malta vertrekt

Op Malta zijn stopcontacten type G gangbaar. Je hebt dus een wereldstekker nodig.

Omdat Malta deel is van de EU, kan je gewoon roaming gebruiken. Ga je de zee op, zet dan je roaming even uit. In internationale wateren gelden dezelfde voorwaarden niet en kunnen de roamingkosten hoog oplopen.

Wil je naar Malta reizen? Plan je bezoek met behulp van Visit Malta of lees meer over Malta op Reisgoesting.

Historisch Malta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *