luik: de vurige stede

Eigenlijk ken ik mijn eigen land niet zo goed. Dat besefte ik, toen ik afgelopen herfst een paar dagen doorbracht in het prachtige Haspengouw. Ik heb veel steden nog niet bezocht, ben op zoveel plaatsen nog niet geweest. Terwijl ik me toch vaak laat verrassen als ik wél op pad ga in eigen land.

Onlangs was ik te gast in Luik. ‘Bweik, Luik,’ zeiden veel mensen. Terwijl we Luik eigenlijk enkel vanuit de verte zien, wanneer we door de ‘put van Luik’ rijden om naar de Ardennen te gaan.

De Vurige Stede

Door zijn geschiedenis is Luik erg gevarieerd en multicultureel. Vooral de vele steenkoolmijnen, waar kompels uit heel Europa werkten, zorgden voor dat multiculturele. En hoewel de mijnen niet meer in gebruik zijn, bleven veel kompels in de buurt wonen, stichtten er gezinnen en zochten ander werk.

Het leuke is dat die kompels hun eigen tradities meebrachten, en dat die tradities gemengd geraakten met onze eigen tradities. En dat geldt ook voor kunst, voedsel, cultuur.

Kunst in Luik

Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen hoe Luik een centrum van kunstenaars en designers werd. Wandel je door de straten, zie je kunstgaleries, designer ateliers en ambachtelijke producten. Kleine eco- of boetiekhotelletjes spruiten als paddenstoelen uit de grond, hipstermannen bieden hun huisgesneden friet en huisgedroogde ham aan. Enkel het beste is goed genoeg.

Design in Luik

Maar hoewel men in Luik altijd lijkt te streven naar het nieuwe, het goede, wordt ook het oude niet vergeten. Op de Place Saint Lambert nemen ijzeren pilaren de plaats in van de steunpilaren van de kerk die er ooit stond. En ook de beroemde trappen van Bueren zijn een constante herinnering aan vergeten tijden. Bestijg je de 374 treden, kijk je uit over de stad in de Maasvallei.

Wat te doen in Luik?

Ben je overtuigd om zelf eens op verkenning te gaan in Luik? Met deze tips maak je er een onvergetelijke dag van.

Wil je genieten van het uitzicht, meer heb je geen goesting om de eentonige treden van de trappen van Buren te nemen? Ga dan vlak voor de trappen naar links en volg de kleine paadjes, trappen en weggetjes tussen de huizen en tuinen naar boven.

De eerste zondag van oktober zetten de buurtbewoners honderden kaarsjes op de trappen van Bueren. Deze kleine traditie is prachtig om te zien! Een échte aanrader.

De zondagsmarkt van Luik, aan de oevers van de Maas, is een van de grootsten van ons land. Kaas, worst, ham, stoffen en fruit: je vindt er wel iets naar je goesting.

Ben je meer te vinden voor architectuur? Het station Luik-Guillemins en de brug bij het station werden beide ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava.

In december stelt Luik zijn kerstmarkt op op de Place Saint Lambert. Met zijn 29 jaar is dit de oudste kerstmarkt van ons land, met zijn 200 kraampjes is het een van de grootste. Toegegeven, je vindt er vooral drank en vettig eten, maar ook enkele kunstenaars, keramiek en ambachtelijke gedroogd vlees. Voor de kinderen is er een reuzenrad en een rodelbaan!

Met de trein reis je vanuit het hele land op een redelijke tijd tot in Luik. Om het centrum te bereiken, stap je af in station Liège Palais.

De kerstmarkt van Luik

De zondagsmarkt

2 Comments
  1. Heel tof geschreven. Zelf vind ik Luik ook veel meer hebben dan de meeste mensen denken. Creatieve foto’s ook!

  2. Dank je! Leuk om iemand te horen die ook enthousiast is over Luik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *