de lowa renegade ice gtx® ws

Van het gekende, Duitse schoenenmerk Lowa mocht ik deze winter één van hun bestverkochte modellen, de Renegade Ice GTX® Ws, uittesten. Natuurlijk nam ik die uitdaging aan, knoopte de schoenen om mijn voeten en ging aan de slag.

Zwitserland

Mijn testterrein was eigen land België, Zwitserland en uiteindelijk de Dolomieten in Italië. Ik noem dat uitgebreid testen.

Over Lowa

Het schoenenmerk Lowa specialiseert zich in hoogwaardige, duurzame schoenen voor stevig gebruik. Denk aan wandelschoenen, Alpineschoenen en werkschoenen. Hun modellen zijn uitgevoerd in kwaliteitsvol leder en rubber, komen voor 100% uit Europa en worden gebouwd op verschillende leesten. De ontwerpers starten een schoenontwerp immers bij de verschillen tussen de voeten en noden van mannen, vrouwen en kinderen.

Het model Renegade is één van de meest verkochte modellen van het merk. Deze schoen, die zowel voor vrouwen, mannen als kinderen bestaat, is werkelijk een veelzijdige schoen, die geschikt is voor bijna alle terreinen. De GORE-TEX voering houdt je voeten steeds droog en comfortabel warm.

De Renegade die ik testte, is de Renegade Ice GTX® Ws. Deze versie van de Renegade is gericht op kouder weer en is daarom bekleed met een warm vachtje aan de binnenkant. Bovendien is de schacht iets hoger dan bij andere modellen.

Warme Renegade Ice

De Geruchten

In mijn omgeving lopen er best wat mensen rond met Lowa schoenen. Allemaal zijn ze enthousiast over hun schoeisel. Ze zeggen dat je de schoen niet moet inlopen, dat hij meteen comfortabel zit. En dat het een van de meest interessante schoenen is voor een lange dag wandelen, omdat ze je voeten zo goed ondersteunen dat je geen schijntje pijn voelt. Ze zeggen veel, vond ik.

De Testfase

Vooraleer in mijn schoenen toegestuurd zou krijgen, werd mij aangeraden ze eens te passen. Ik vond dat zelf niet nodig, ik ken mijn schoenmaat namelijk erg goed. Mijn voeten hebben de maat 35-36, dus een 36 zou wel passen. Met lichte tegenzin reed ik dus naar de plaatselijke schoenwinkel en liet mij een modelletje aanpassen. Een 36. En die was te klein. Huh.
Het werd dus een 37.

Mijn schoenen kwamen aan, ik paste ze, ik was blij met hoe ze zaten. Natuurlijk past elke schoen goed als je thuis in de zetel zit, en dus trok ik er op uit. Mijn nieuwe schoenen werden in de kerstvakantie een trouwe bondgenoot in het urbexen. En ik was best wel tevreden. De schoenen waren lekker warm, stevig, waterdicht en ik had een grip die goed genoeg was om mij vlot over een muur van 2.5meter hoogte helpen. Goedgekeurd op urbex-terrein, dus.

Begin januari reisde ik naar Zwitserland en Italië. Omdat de schoenen best wel groot zijn, stopte ik ze niet in mijn bagage, maar droeg ik ze telkens aan mijn voeten op het vliegtuig, de trein en de bus. Een hele dag zitten met deze schoenen aan bleek ook best wel comfortabel. Ze worden geen blok aan je been, maar blijven lekker licht en worden niet te warm of te koud.

Sneeuwwandelen

In de Zwitserse Alpen trok in de schoenen aan voor een sneeuwwandeling in de bergen. Het was koud, er stond wind en de bevroren grond was bedekt met een dunne laag sneeuw en ijs. En ook dat ging vlot.
Pas wanneer ik op asfalt, bedekt met een laagje ijs, stond, merkte ik op dat de grip het niet altijd hield.

In de Italiaanse Dolomieten droeg ik de schoen wél in enkelhoge sneeuw en werd ik weer aangenaam verrast. Droge voeten, warme voeten, zelfs wanneer je je voeten moet gebruiken als afremsysteem al sleeënd in diepe sneeuw. Stel je voor.

Strike a pose!

Conclusie

Tellen we dat allemaal op dan heb je een degelijke schoen die zijn beloftes nakomt én zijn ietwat dure prijs meer dan waard is. Je voeten blijven droog, warm en je hoeft ze niet in te lopen. Die geruchten bleken dus waar.

Een schoen als deze is een degelijke investering voor wie ze intensief wil gaan gebruiken. Het feit dat ze zo licht zijn, helpt om ze de hele dag te dragen; het feit dat ze stevig zijn, geeft je voeten een optimale bescherming.

Hoewel de grip erg goed is, ben je best nog voorzichtig wanneer je op aangevroren sneeuw of ijs wandelt. Draag je ze liever aan je voeten dan ze in je bagage te stoppen, wees dan voorbereid om de airport security op kousenvoetjes te passeren: deze schoen laat gegarandeerd de detectoren afgaan.

Koop de schoen niet blindelings online, maar ga hem passen. Het feit dat ik een grotere maat nodig had, had ik niet kunnen voorzien. Enige angst dat deze 37 iets te groot zou zijn voor mij, bleek onnodig. Hij past perfect.

Ik ben verkocht.

Lowa Renegade

Wil jij ook je eigen paar Lowa schoenen? Goed! Ik kan je beloven dat je er geen spijt van zult hebben. Maar, en dat kan ik niet genoeg zeggen, ga ze passen! Liefst in een winkel waar men weet wat men doet! Meer info en verkooppunten vind je op de website van Lowa.
Dat de schoenen van Lowa duurzaam zijn, is mij verschillende keren verteld. Dat ik dat zelf nog niet heb kunnen testen op twee maanden tijd, is vanzelfsprekend. Dus zal ik de komende maanden, hopelijk jaren, mijn Lowa’s enthousiast blijven gebruiken. Bij meer nieuws, laat ik je dat sowieso weten op reisgoesting.be.
One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *