Ik heb iets met vuurtorens. Omdat ze iets geheimzinnig hebben, zoals ze daar in de donkere nacht hun licht uitwerpen. Een baken voor wie de weg zoekt. Ooit wil ik in een vuurtoren wonen, maar zolang ik die droom niet kan waarmaken, ga ik voor the next best thing.
Vuurtorens zijn tegenwoordig grotendeels geautomatiseerd. Vuurtorenwachters zijn niet meer nodig. De huizen van de vuurtorenwachters staan leeg en grote, charmante vuurtorens worden vervangen door zelfwerkende ijzeren bakens. Sommige vuurtorens vervallen, andere worden opgekocht en verbouwd tot woningen (yes, please) en nog andere worden verhuurd aan reizigers.

Porer Island in Kroatië
Jaren geleden, toen ik nog maar net blogde, reisde ik naar Kroatisch Istrië. Daar logeerde ik een nacht op Porer Island, een godvergeten lapje grond in de Adriatische zee. Hier staat een vuurtoren met een vuurtorenhuis, waar ik logeerde.
Porer Island is simpelweg charmant. Je loopt in enkele minuten rond het eiland. In het heldere water zie je scholen visjes flitsen. En wanneer de zon zakt, lijkt het alsof de vuurtoren in het water zweeft. ’s Nachts, wanneer je niets anders hoort dan de wind en de zee, fonkelen miljoenen sterren aan de hemel. Het licht van de vuurtoren zwenkt over het water en het lijkt wel alsof je alleen op de wereld bent.
Je kan nog steeds logeren in de vuurtoren van Porer Island. Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Soms is de zee te ruw en kan je de vuurtoren niet bereiken. Er zijn weinig faciliteiten op het eiland. En je moet tegen de eenzaamheid kunnen.

De vuurtoren van Barøy in Noord Noorwegen
In Noord Noorwegen, in het Ofotfjord, vind je het eiland Barøya. Nog geen dertien vierkante kilometer groot en geheel verlaten. De enige bewoners zijn een kudde elanden die het eiland al zwemmend bereikten.
Op het eiland staat een oude vuurtoren en een vuurtorenhuis. Sinds de moderne vuurtoren werd gebouwd, kwam het huis in onbruik. Het huis werd onlangs opgeknapt voor de verhuur. Het interieur is Scandinavisch en sober. Formica stoelen in de keuken en harde bedden in de slaapkamers. Het heeft alles wat je nodig hebt, maar niks meer.
Er is niets op Barøya. Rotsen, grassen en zeewind. En het roestige wrak van een schip dat er aanspoelde. Maar die eenzaamheid is onmetelijk charmant. Om hier te logeren moet je van de zee houden, van de stilte en van de vreemde schoonheid van Noord Noorwegen.

De Molja Vuurtoren in Noorwegen
In de Jugendstil stad Ålesund markeert de Molja vuurtoren al honderdvijftig jaar de ingang van de kleine haven. De vuurtoren is omringd door de bruisende stad. Hier logeer je niet omdat je wil genieten van de wilde natuur. Hier logeer je omdat je houdt van de stad en zijn geschiedenis.
De Molja vuurtoren is deel van Hotel Brosundet. De vuurtoren is voorzien van een comfortabele kamer en een volledig uitgeruste badkamer, ontworpen door architectenbureau Snøhetta. Bovendien is de vuurtoren nog steeds in gebruik. Terwijl je uitkijkt over de woeste Noordzee, flitst de baken groen en rood boven je hoofd.
Clare Island Lighthouse in Ierland
Al in 1806 werd de eerste vuurtoren gebouwd op Clare Island, in het westen van Ierland. Sindsdien heeft de vuurtoren en het aanpalende huis een aantal veranderingen ondergaan. Tegenwoordig is de vuurtoren een B&B met verschillende charmante kamers die uitkijken op de woeste Atlantische Oceaan.
Clare Island Lighthouse is een deel van Great Lighthouses of Ireland, een collectief dat dit zich inzet voor het behoud en beheer van de vergeten vuurtoren van Ierland. Je kan deze vuurtorens bezoeken en in sommige ervan kan je zelfs overnachten. Tijdens je bezoek leer je meer over het gebruik van vuurtorens en de technologie ervan, en over de omringende natuur.

Sumburgh Head Lighthouse in Schotland
Op de woeste Shetlandeilanden, in Schotland, vind je de Sumburgh Head vuurtoren. De oudste vuurtoren van de eilanden. Je slaapt in het comfortabele vuurtorenhuis, waar vijf mensen kunnen logeren, terwijl de zeewind om het huis fluit en de zee tegen de rotsen beukt.
Wanneer het helder is, zie je de zon zakken in de Atlantische Oceaan. Afhankelijk van het seizoen, zie je de grappige papegaaiduikers tussen de rotsen springen en met wat geluk zie je dolfijnen in de baai zwemmen.
Logeren in vuurtorens wereldwijd
Overal ter wereld worden vuurtorens verhuurd. Sommige ervan liggen afgelegen op kleine eilanden voor de kust, andere middenin een dorp. Sommige zijn niet langer in gebruik, andere werpen elke nacht hun stille licht uit.
Logeren in een werkende vuurtoren is ontiegelijk romantisch. Niet rozenblaadjes-en-maneschijn romantisch, maar woeste-natuur-en-eenzaamheid romantisch. Een vuurtoren is een plaats waar je de tijd kan vergeten omdat je hele dagen naar de meeuwen zit te staren en omdat je leeft op het ritme van de zee.
Veel vuurtorens hebben een eigen website, of worden verhuurd met behulp van de lokale toeristische organisaties. Andere zijn aangesloten bij platformen zoals Bookalighthouse of Great Lighthouses of Ireland.
Allemaal hebben ze die ongrijpbare charme. Die ontiegelijke romantiek. Dat ontegensprekelijke karakter. Er logeren doet iets met je. Echt waar.

Leave a Reply