Zonsondergang bij de vuurtoren van Porer Island in Kroatië.

Logeren in de vuurtoren van Porer Island

Publireportage

Het is een warme, zwoele dag geweest. De zon zakt langzaam boven de Kroatische stad Pula. De hitte trekt weg en de mensen komen naar buiten. Pula komt tot leven, maar ik, ik laat de stad achter me en begeef me naar de kust. Bagage op mijn rug. Op de golven dobbert een klein bootje met een buitenboordmotor. In de verte zie ik mijn bestemming: de vuurtoren van Porer Island.

Ik ben al een week in Kroatië. Een week lang heb ik Kroatisch Istrië verkend. Zon, zee en kleine steden die eigenlijk meer weg hebben van ommuurde dorpen. Ik voel het soort vermoeidheid dat je voelt wanneer je een hele dag buiten in de zon hebt doorgebracht en ik adem de verkoelende zeelucht diep in.
Terwijl de zon steeds dieper zakt, laat ik me in het bootje helpen. In stilte stuurt de schipper het bootje weg van de kust, de open zee in. Naar Porer Island.

Porer Island Sunset

Het kleine Porer Island

Porer Island is nauwelijks een eiland te noemen. Het is eerder een afgeplatte rots in de zee met een omtrek van een kleine tachtig meter. Op het eiland staat een vuurtoren met een aanpalend vuurtorenhuis in grijze steen. Het ziet er wat guur uit. De vuurtoren steekt scherp af tegen de oranje lucht.
Het is al bijna donker wanneer ik een voet aan wal zet. De schipper helpt me de betonnen steiger op, reikt me mijn bagage aan en keert de boot weer landinwaarts. Hij wil naar huis voor de zee te ruw wordt.

De vuurtoren van Porer Island is een bemande vuurtoren. Twee vuurtorenwachters wonen hier week om week in een van de twee verblijven. Het tweede verblijf is voor gasten. De vuurtoren werd gebouwd in 1833, en is sindsdien nauwelijks veranderd. De verblijven zijn weliswaar voorzien van alles wat je nodig hebt om er een tijdje te logeren, maar luxueus is het niet en dat is ook helemaal niet nodig. Je logeert hier om dicht bij de zee te zijn.

Bedroom

Logeren in de vuurtoren van Porer Island

Mijn verblijf is voorzien van een kleine keuken. Bij het doffe licht van een klein peertje eet ik een avondmaal van lokale producten. Droge ham, kazen, kraakvers brood en wijn. Ik spoel de borden af in de gootsteen, poets mijn tanden en ga naar bed.
Mijn slaapkamer is eenvoudig. Witte muren en een dubbel bed. Voor ik ga slapen, zet ik de ramen open want er is nu eenmaal niets heerlijker dan indommelen met het geluid van de zee op de achtergrond.

Middenin de nacht word ik wakker. Buiten klotsen de golven tegen de rotsen en de wind jaagt om de hoge vuurtoren. Ik stap uit bed en loop naar het open raam. Voor me ligt de aardedonkere Adriatische zee en erboven fonkelen miljoenen sterren.
Een tijdlang blijf ik naar buiten staan kijken. Ik voel me klein. Alleen op de wereld. Een vreemd vredig gevoel. Het licht van de vuurtoren glijdt een keer, twee keer over de zee en verdwijnt dan weer. Het voelt alsof ik op het einde van de wereld sta. Een klein mensje op een kleine rots middenin een zee van water en sterren.

Wanneer ik wakker word, is de dag al begonnen. De zon hangt al halverwege de hemel, de lucht is lichtblauw. Met mijn ontbijt in de hand loop ik rond het eiland. Lage golven spoelen aan, in het heldere water zie ik scholen kleurrijke vissen. In de verte zie ik de schipper met zijn bootje varen. Mijn bezoek aan Porer Island is voorbij, het is tijd om weer naar het vasteland te keren.

Porer Island

Boek een nacht in de vuurtoren van Porer Island

Vuurtorens hebben iets bijzonders. Het zijn bakens die schepen veilig houden door hun licht over de koude, donkere zee laten schijnen. Misschien is het daarom niet vreemd dat mensen aangetrokken worden door vuurtorens. Ik ben daar geen uitzondering in. Vuurtorens hebben iets melancholisch, alsof ze een laatste restant zijn van een oude, vergeten wereld en voor een deel is dat ook zo.

Porer Island ligt voor de kust van Pula, de hoofdstad van de Kroatische regio Istrië. De vuurtoren is tot op de dag van vandaag bemand. Het tweede verblijf wordt verhuurt. Wie op Porer Island wil logeren, moet een zeker gevoel voor flexibiliteit hebben, want als de deining te hoog is of het weer te stormachtig, dan kan het verblijf niet doorgaan.

Logeren op Porer Island is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Maar het blijft een eenvoudig verblijf. Je kan er zwemmen, vissen en genieten van de zon, slapen met het geluid van de zee op de achtergrond en genieten van de open sterrenhemel, maar verder is er niets te doen. Neem dus zeker een boek mee. Of boek een nachtje op Porer Island tijdens een langere vakantie in Kroatisch Istrië.

Wil je wel in een vuurtoren logeren, maar zegt Porer Island je niet veel? In dit artikel vind je meer vuurtorens waarin je kan logeren.

Lighthouse Porer Island

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *