limburgs haspengouw

Sinds de serie Katarakt ons een kijkje in het Haspengouwse gaf, ben ik al nieuwsgierig naar deze streek. Als Vlaams jeugdbeweging-kind bracht ik immers mijn zomers meestal door in de Ardennen of op de heidegrond van Limburg. Maar nooit Haspengouw.

Haspengouw is een streek die zich uitstrekt over de provincies Limburg, Vlaams Brabant, Waals Brabant, Namen en Luik. Deze glooiende regio wordt voornamelijk gebruikt voor fruitteelt en door veehouders. Een echte landbouwstreek dus.

Deze vruchtbare regio is al sinds eeuwen aantrekkelijk. Er zijn immers bewijzen dat de Romeinen al landgoederen bezaten in het Haspengouwse. De vele kastelen die bezaaid zijn over het land, bewijzen dan weer dat men ook in de Middeleeuwen dit land bewoonde.
Tegenwoordig is Haspengouw vooral gekend voor zijn fruitteelt, pittoreske dorpjes van een paar honderd inwoners (al dan niet met kasteel of vierkantshoeve) en als groen fietsparadijs. Het was dus eigenlijk gewoon een kwestie van tijd voor ik daar eens terecht zou komen.

Dorpje Schoon

Nat en droog Haspengouw

Men maakt een onderscheid tussen nat en droog Haspengouw. Het natte gebied, dat gekenmerkt wordt door natte kleigrond, is meer geschikt voor laagstammige fruitteelt. Het droge gebied, met hoge populieren en droge zandgrond, wordt dan weer voornamelijk gebruikt voor veeteelt.

Sint Truiden

Limburg Haspengouw omvat de steden Sint Truiden, Bilzen, Tongeren en Borgloon. Rondom de steden is het groene land bespikkeld met dorpjes met ronkende namen als Genoelselderen, Wijer en Zepperen. Voor een weekend lang maakte ik van Sint Truiden mijn uitvalsbasis. Vanuit hotel Op De Beek verkende ik het centrum en de omliggende dorpen per fiets. Want, eerlijk waar, niets anders doet de regio zo’n eer aan als een fietstocht. Zet de auto aan de kant en zoek via de knooppuntenroutes een weg uit naar jouw smaak.

Je kan ook uitgebreid wandelen, maar daarvoor raad ik eerder een verblijf van enkele dagen aan. Je hebt immers maar weinig gezien te voet. Per fiets leg je toch al heel wat meer kilometers af dan te voet.

Appelpluk

Het fruit

Limburgs Haspengouw ademt fruit. Fiets of wandel je door het groene platteland zie je fruitbomen in bloei, in vol blad of met vruchten. De zoete geur van de oogst hangt in de herfst zwaar tussen de bomen. Héérlijk!
Maar ook wie de steden bezoekt, ziet overal om zich heen de rijkdom van de fruitstreek. Je koopt er Loonse stroop, eet er salades met appel en kaas, drinkt er appelsap en jenever. Kortom, het fruit is alom aanwezig.

Kleine tip: wist je dat warm appelsap heerlijk is in de herfst? Kies helder sap, geen troebel, en warm het gewoon op. Als je wil, kan je er nog kaneel of extra suiker aan toevoegen. Ideaal om van te genieten na een lange fietstocht in de koude maanden.

Goesting?

Goesting gekregen om zelf van de fruitstreek te proeven? Je hebt groot gelijk! Als grote liefhebber van de herfst kan ik je aanrader nu direct subiet meteen te vertrekken, maar elk seizoen heeft er wel zijn charme. Mist en een vrieskoud zonnetje in de winter, bloesems in de lente en zomergroen in de zomer. Wist je dat je op de website van toerisme Sint Truiden kan zien wanneer welke bloesems wanneer bloeien? Dat heet een bloesemmeter, en die meter wordt in de herfst een fruitmeter, zodat je kan zien welk fruit er rijpt. Handig, toch?

Herfst in Haspengouw

3 Comments
  1. Vorig jaar verbleven wij in een leuke B&B in Haspengouw: De Kerckhem. Wat’n geweldige streek! Je kan er heerlijk wandelen en fietsen. Overal zie je mooie uitgestrekte landschappen… En als je geluk hebt staan net de fruitbomen in bloei. Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *