Naar Berlijn liften

Publireportage

Begin van de zomervakantie, einde van de examens en de zon die haar best doet om de mensen uit huis te lokken. Tijd voor een midweek weg! Aangezien we al veel enthousiaste commentaar hadden gehoord over onze bestemming en ze niet al te ver gelegen is, besloten we om onze trip heen net iets spannender te maken en al liftend op weg te vertrekken. Op naar Berlijn!

Lifters zijn de voorbije 10 jaar grotendeels uit het straatbeeld verdwenen wat ik eigenlijk nogal betreur. Er zijn bijna alleen maar voordelen aan verbonden. Veel mensen staan er sceptisch tegenover, maar uiteindelijk heb je het volledig zelf in de hand bij wie je instapt.

Pariser Platz
De Pariser Platz.

Op weg

Lies en ik vertrokken in de late namiddag en waren 8 verschillende liften en 6 uur later al 400 km dichter bij onze bestemming. Het koppel van onze laatste lift nodigde ons uit om de nacht door te brengen in hun gastenkamer, een voorstel waarop we gretig zijn ingegaan. Wie zegt er nu nee tegen een privékamer met badkamer en gratis pintjes? Het kan nogal dwaas klinken, maar dit was een moment waarop ons vertrouwen in mensheid weer een serieuze boost kreeg. Wantrouwen zit zo ingebakken in onze mindset, terwijl dat het grootste deel van de tijd nergens voor nodig is.

De volgende ochtend wisten we een vrachtwagenchauffeur te strikken die ons helemaal meenam tot in het hart van Berlijn. Het feit dat onze chauffeur, Martin, enkel Russisch, Slovaaks en gebrekkig (net zoals dat van ons) Duits sprak,  maakte de communicatie er niet gemakkelijker op. Maar we hebben ons in ieder geval dol geamuseerd zo hoog boven de grond.

Wist je trouwens dat je, wanneer je per auto een Duitse grootstad in rijdt, je een milieusticker nodig hebt? Deze sticker telt als betaling voor de vervuiling die jouw auto zal toebrengen aan het stadscentrum. Hoe je dat best aanpakt, lees je op Milieustickervoorduitsland.be.

De stad heeft een licht industriële feel.

Wijk Mitte

Onze eerste dag in de Duitse hoofdstad bezochten we alle Berlijnse hotspots. Lees: Brandenburger Tor, Siegessaule, Rijksdaggebouw, Holocaustmonument. Hoewel we er een goedgevulde en leerrijke dag op hadden zitten, vertrokken we niet naar onze air b&b met het gevoel het echte Berlijn al te kennen.

holocaust monument
Een beklijvend monument, dat je eigenlijk echt gezien moet hebben.

De typische bezienswaardigheden van een stad komen voor mij meestal over als verplichte etappes tijden een citytrip, die ik meestal niet eens zo interessant vind. Het gevoel ik kijk naar een groot impressionant gebouw, maar ik heb totaal geen idee waartoe het dient, zal iedereen al wel eens ondervonden hebben. Gewoon een foto nemen en wegwezen, dan zijn we er toch geweest.

Prenzlauer Berg & Friedrichshain

De volgende dag gingen we op stap richting het voormalige Oost-Berlijn. De grauwe communistische gebouwen en bekladde muren die ik in gedachten had, waren wel degelijk aanwezig in dit gedeelte van de stad. In deze wijken, Prenzlauer Berg en Friedrichshain, voelden Lies en ik ons veel meer thuis dan in Mitte, de wijk die we de dag ervoor hadden bezocht.

Berlijn
Het Bade Haus.
Berlijn
Berlijnse gezelligheid.

De mix van kleine straatjes, veel groen, alternatieve winkeltjes en onnoemelijk veel graffiti doen de Duitse hoofdstad enorm veel eer aan. Of we hier dat echte Berlijn hebben leren kennen kan ik nu niet meteen beamen, al kan ik wel met zekerheid zeggen dat je hier geweest moet zijn als je Berlijn bezoekt.

Het graafste dat ik deze dag bezocht heb, was RAW-tempel, een oud industriecomplex dat omgetoverd werd tot het, naar mijn idee, meest sociale gedeelte van de hele stad. Je kan jezelf hier de hele dag bezighouden met muurklimmen, skaten, terrasjes doen, zwemmen, film kijken of gewoon gezellig rondstruinen. Geen enkele muur of afrastering bleef onbeschilderd wat voor een enorm kleurrijke en vrolijke sfeer zorgt. ’s Avonds besloten we dan ook om naar hier terug te keren en een keertje van het befaamde Berlijnse nachtleven te proeven. Achteraf bekeken zijn we hier niet volledig in geslaagd aangezien we terechtkwamen op een 70’s 80’s 90’s -fuif waar volgens mij alleen maar toeristen waren, al kon dat de pret allesbehalve bederven.

Street art in Berlijn
Street art.
Berlijn.
De muur.

Tempelhof

Onze derde en eveneens laatste dag besloten we om fietsen te huren en als echt Berliners te gaan cruisen op de voormalige luchthaven Tempelhof. Dit is nog een voorbeeld van een verlaten domein dat een heuse metamorfose onderging en tot een iedereen is welkom en mag bijna alles doen wat hij of zei wilt gebied werd gedoopt. Tempelhof leent zich tot de perfecte locatie om van je overtollige kilootjes af te raken door te skaten of lopen; of er net bij te eten tijdens een gezellige picknick of barbecue. Spijtig genoeg hadden we niet veel tijd en moesten we nogal snel rechtsomkeer maken. Anders hadden we onszelf nog met veel plezier neergepoot in een van de talrijke, ogend comfortabele ligzeteltjes.

Fietsen in Berlijn
Met de fiets door Berlijn.

Naar huis gaan deden we gewoon per bus. Hadden we dit wederom met de duim in de lucht gedaan, was de goesting om nog eens al liftend op stap te vertrekken waarschijnlijk serieus afgenomen. In feite ben ik niet zo’n stadsmens, maar Berlijn heeft mij wel kunnen beroeren op verschillende vlakken. Het grootste pluspunt vind ik de natuur die heel aanwezig is. Je zal nooit ver moeten wandelen als je op zoek bent naar een park. Het fijne gezelschap, de alom aanwezige kunst en de naoorlogse sfeer die overal in de lucht hangt, hebben mij een meer dan geslaagde trip bezorgd.

Nieuwsgierig naar meer Berlijn? Vakantiejager.nl heeft er heel wat interessants over te vertellen.

Berlijn
Dat beroemde werk in Berlijn.

One response to “Naar Berlijn liften”

  1. Lennert Verreth Avatar
    Lennert Verreth

    Mooi stukje literatuur, Marie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *