Lier, oh mijn Lier! Het is de stad waar ik geboren werd, waar ik school liep en waar ik uitging. Waar ik nog steeds met veel plezier thuiskom. Een klein stadje, ietwat ingeklemd tussen Antwerpen, Herentals en Mechelen. Maar een stad met een hart, waar recent het project Lier Up werd afgerond.
Lier wordt vaak vergeten. En ik snap dat. Er is niet altijd veel te beleven in de kleine stad. Sinds de Grote Markt opnieuw werd aanlegd, met fikse gevolgen voor het verkeer in het centrum, lijkt het centrum wat leeg te lopen. Klopt, de nieuwe Grote Markt is wel heel mooi, maar in de omliggende straten staan de winkelpanden leeg.
Nochtans bulkt Lier van het talent. De laatste jaren openden er verschillende nieuwe zaken in de stad, of op de rand van de stad. Zaken geleid door jong talent. En sinds de Lierse graffiti artiest Joachim Lambrechts een aantal gevels onder handen nam, een project dat Lier Up werd gedoopt, oogt Lier weer wat meer hedendaags. Een mooie mix tussen klassiek en hip.

De graffiti route
Om de murals van Lier Up te bekijken kan je een kaartje van de stadswandeling downloaden, hierzo. De route leidt je langs 9 van de 16 murals. Die 9 murals liggen in het centrum, de overige 7 liggen net buiten het centrum en zijn dus ook gemakkelijk te vinden. Bovendien zijn er nog een aantal stuks die niet op het kaartje staan, dus je ogen openhouden is aangeraden.
Het mooie van de route is dat ze je door het hele centrum leidt. Langs de Kluizenkerk naar het Looks – de heropgewaardeerde wijk vol toffe werkmanshuisjes – tot over de Berlarij en het Zimmerplein. Onderweg is er genoeg gelegenheid om iets te drinken of een hapje te eten. Lier wordt niet voor niks Lierke Plezierke genoemd: ze weten daar wel wat lekker eten en een goeie pint zijn.
Je start de route in de Blokstraat. Hier ligt een klein, groen pleintje, waar de eerste mural verstopt zit. Van daar ga je naar de tweede mural, in de Predikherenlaan. Beide stukken zijn typische stukken voor Joachim Lambrechts. Zijn stijl is op het eerste zicht eenvoudig, of zelfs kinderlijk, maar als je de tijd neemt ze te bekijken, zie je vakmanschap en doordachtheid. Veel van de murals van Lier Up zijn een combinatie van het werk van Lambrechts en andere artiesten, wat de stijl van Lambrechts enkel sterker doet uitkomen.

Op het einde van de Predikherenlaan steek je de Binnennete over, richting Kluizekerk. Deze kerk is één van de oudste kerken van Lier, en sloot definitief in 1986. Tegenwoordig is ze in privé handen, en dus niet te bezoeken.
De volgende mural bevindt zich in wijk ‘t Looks, ietwat achter de Kluizekerk.

Niet ver van deze mural, liggen de volgende stukken op het Kluizeplein. Hier stond tot voor kort de leegstaande normaalschool. Omdat dit terrein in verbouwing is, zijn de murals aan het Kluizeplein voorlopig moeilijk te bereiken. De route loopt dan richting het water, waar de nieuwe voetgangersbrug de stad verbindt met de o, zo groene Netedijk.
Aan het water vind je café-bistro Het Looks. Op het stadsterras is het goed toeven en het eten is er lekker.

De volgende mural, in de Maasfortbaan, ligt aan de andere kant van het water, nét buiten het centrum. Deze mural maakt met zijn schapen een knipoog naar de bijnaam van de Lierenaren: schapenkoppen. Een bijnaam die ze verkregen omdat ze in de middeleeuwen liever een ‘simpele’ veemarkt wilden dan een prestigieuze universiteit.
Een ommetje is de moeite, maar je kan natuurlijk ook meteen doorlopen naar de mural aan de Leuvensevest.

Na de mural aan de Leuvensevest, gaat de route weer meer het centrum in, met als volgende stop de Berlaarsestraat.

Volgens de Lier Up route loop je nu langs de Volmolenstraat in de richting van het Zimmerplein. Maar je kan ook een kleine omweg maken langs de Sint Gummaruskerk, waar café In ‘t Kruisken ligt. Een gezellige plekje, met de beste spaghetti van Lier. En dat is echt waar, ik heb ‘m zelf geproefd.

Of je er nu voor kiest om de route te volgen, of om toch een ommetje te maken richting In ‘t Kruisken, het is sowieso niet ver naar de volgende mural, op de hoek van het Zimmerplein en de Papegaaistraat. Een stuk dat – wellicht – de enige rockband van Lier, The Wolf Banes, in de kijker zet. Klinkt dat niet direct een belletje? Dit nummer doet dat vast wel:

Vlakbij het zimmerplein, in de Schapenkoppenstraat, vind je nog een kleinere mural aan het terras van restaurant Zuster Agnes. Niet echt deel van de route, maar wel één van de stukken die deel uitmaken van Lier Up. Nog een beetje verder, in de Kapucijnenvest, vind je de laatste mural van de wandeling.
Topadresjes in Lier
Van zo’n wandeling krijgt een mens honger en dorst. Lier heeft bijzonder veel cafeetjes en restaurants. Zo veel, dat het moeilijk kiezen lijkt.
Voor de kleine honger kan je terecht in Barraf, in de Antwerpsestraat. Hippe koffie en thee, en vooral: geweldige cupcakes. Mijn favoriet is de citroen-merengue. Om de hoek, in de Karthuizersvest, zit coffeebar Feliks. Naast hun koffie, serveren ze stevige lunches. ‘s Avonds kan je op het Zimmerplein altijd wel iets naar jouw zin vinden, maar wie iets unieker zoekt, gaat iets verder en schuift de voeten onder tafel in Barvest of restaurant Annaloro.
Nog niet genoeg Liers talent gehad? Nét buiten de veste ligt Vintage Skin, de studio van tattoo artieste Sivan Seror. In haar shop stelt ze altijd haar eigen werk tentoon. Vooral haar schilderijen trekken terecht de aandacht.

Leave a Reply