Corona

liefde in tijden van corona

Corona houdt ons allemaal gegijzeld. Binnen blijven is de verstandige keuze, maar niet per se de leukste. Toch doe je er goed aan om voorzichtig om te springen met je gezondheid en vooral die van je medemens.

Ik blijf ook binnen. En geloof mij, ik vind het ook niet altijd gemakkelijk. De afgelopen weken zag ik al mijn reisplannen een voor een geannuleerd worden. Dat pikte wel. Ik word bloednerveus als ik geen reizen in het vooruitzicht heb staan. Loop tegen de muren omhoog.
Maar onszelf beschermen tegen corona is een groepsinspanning. Iedereen draagt verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar vooral voor de gezondheid van mensen die kwetsbaar zijn.

Het hangt van jouw houding af hoe je deze periode doorkomt. Zitten kniezen in een hoekje heeft geen zin. Er het beste van maken, dat is de boodschap. Nu heb je eens de kans om dat ene boek te lezen, of om eindelijk de foto’s van je laatste vakantie in een fotoboek te plakken. Kruip dicht tegen je lief aan in de zetel voor een dagje Netflix. Stuur een mailtje naar die ene vriendin die je in het buitenland ontmoette. Liefde in tijden van corona: zo moeilijk is het niet.

Het grote voordeel van deze tijd is dat we internet hebben. We zijn allemaal verbonden, veilig thuis achter onze computers.

Doe inspiratie op voor je reizen na de corona crisis

Voor de reissector is de coronacrisis een zware pil om te slikken. Reizigers én reisbureaus zijn verplicht geplande reizen te annuleren. Veel kleinere reisbureaus komen in de problemen. Tezamen met een aantal van Vlaanderens meest bekende reisbloggers schaart Reisgoesting zich achter de reissector. Omdat we samen sterk zijn.

De komende weken kan je dus tips en leesvoer verwachten van reisbloggers uit heel Vlaanderen. Reisblogs Get Guided, Soms Ook Heimwee, Reistebrij, june. en Vetexbart sprongen al op de kar. We volgen de situatie op de voet en proberen je zo te helpen deze periode door te komen. Uiteraard krijg je ook de gebruikelijk artikels voorgeschoteld, want er is niks mis met wat wegdromen over je volgende reis. De coronacrisis gaat ook weer voorbij, en ik wacht tezamen met jou – vol ongeduld – op de dag wanneer we keer kunnen reizen.

Corona

Wegdromen bij oude reisfoto’s: soms is dat al genoeg om je dag goed te maken!
Foto door Sophie Bernard.

Annuleer je reis niet, maar stel je reis uit

Te horen krijgen dat je reis niet kan en mag doorgaan, is allesbehalve leuk. Niet voor jou, maar ook niet voor de reissector. Reisbureaus krijgen momenteel een hoop bagger over zich heen, terwijl zij maar bitter weinig aan de situaties kunnen doen. Zij zien hun inkomsten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Het beste wat je kan doen in deze situatie is de reis gewoon uitstellen. Zo verlies jij je reis niet, en verliest het reisbureau zijn inkomsten niet. Vraag raad aan je reisbureau, zij kunnen je het beste advies geven afhankelijk van hun eigen voorwaarden en mogelijkheden.
Maar, als je reis pas voor mei gepland is, wacht dan nog even. Laat jouw reisagent eerst de klanten helpen die deze week hadden moeten vertrekken. Of de mensen die vertrokken voor de crisis losbarstte, en die nu vast zitten.

Ga uit eten in je eigen woonkamer

Ook de horeca in Vlaanderen krijgt een flinke opdoffer. Restaurants, cafés en hotels moeten tot nader orde de deuren sluiten. Voor veel mensen is dat een dikke streep door de rekening. Het mooie van de situatie is dat mensen creatief worden. Veel restaurants bieden gerechten om af te halen aan. Met wat sfeerverlichting en een gerecht van je favoriete restaurant geniet je gewoon thuis.

Naast enkele losse initiatieven, zijn er momenteel drie grotere initiatieven die verschillende restaurants bundelen. Gault&Millau biedt op deze aparte webpagina een overzicht van restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden. De zogenaamde Chef’s Take Away Collection brengt haute cuisine recht naar je huiskamer. Momenteel heb je keuze uit ruim 90 restaurants.

Thuisopresto.be is een Antwerps initiatief dat speciaal voor deze situatie werd opgestart door het bureau Purple Panda. Voorlopig hebben ze vooral restaurants uit het Antwerpse en Oost-Vlaanderen in hun aanbod. De restaurants op Thuisopresto.be bieden catering aan, geen afhaalservice.

Op de website steunhorecavlaanderen.be vind je met de zoekfunctie gemakkelijk restaurants in je buurt die afhaalgerechten voorzien. Restaurants kunnen zich hier zelf op aanmelden, dus men verwacht dat het aanbod nog zal groeien.

En ook één van mijn eigen favoriete restaurants, La Rosa in Edegem, biedt enkele afhaalgerechten aan.

Een volledige lijst van initiatieven vind je op de websites van june. en Elle.

Corona

De boshyacinten stonden twee jaar geleden érg mooi!

Een frisse neus halen dicht bij huis

De natuur gaat niet in lockdown. Je mag in België je huis nog uit, zolang je het maar niet in groep doet. Een wandeling is gezond en leidt je even af. Broodnodig wanneer je al dagen netjes in je kot bent gebleven.

De meeste van ons gaan regelmatig uit wandelen. Ik wandel al eens graag op de dijk van het Netekanaal, de Kesselse Heide of in de fruitgaarden buiten mijn dorp, omdat die vlakbij huis zijn voor mij. Je mag namelijk enkel nog uit wandelen binnen wandelafstand van je eigen huis, en dat alleen, met je huisgenoten of één vriend. De prachtige boshyacinten, de Limburgse fruitbloesems, die zal ik dit jaar aan me voorbij zien gaan. Maar als je er in de buurt woont, kan je ze uiteraard wel gewoon bezoeken.

De regels tijdens deze crisis veranderen regelmatig. Zoek even op wat kan en wat niet kan voor je op pad gaat. Sommige bossen en provinciale domeinen zijn namelijk gesloten, om een grote toeloop te vermijden.

Beluister podcasts

De wereld rondreizen en toch veilig blijven voor corona? Dat doe je met podcasts. Podcasts zijn helemaal in nu. Reisjournalisten vertellen hun reisverhalen alsof ze bij je in de zetel zitten. Heerlijk om thuis te beluisteren wanneer je een rustig momentje heb, of gewoon, tijdens de afwas.

Collega Glenn van Reistebrij startte recent met een podcast en is momenteel aan zijn tweede seizoen beginnen. Met zijn warme stem vertelt hij over zijn reizen, geeft hij je tips en spreekt hij met andere reisprofessionals.
Toni van online magazine june. heeft immens veel ervaring in de wereld van reisjournalistiek. In zijn podcasts geeft hij – met een fikse snuif humor – zijn kijk op de zaak.
De podcast Reisgenoten is een samenwerking van reisjournaliste Daisy Scholte en radiomaker Niels de Jager. Deze podcast is er voor de avontuurlijke reiziger.

Ga aan de slag met je reisfoto’s

Door je reisfoto’s snuisteren is domweg heerlijk. Je wordt overspoeld door de herinneringen, door de sfeer van toen. Misschien ben je wel zoals ik, en heb je je favoriete reisfoto’s standaard op je smartphone staan. En misschien zitten er wel een aantal in je portefeuille, met rafelende randen en plooien in de hoekjes. Gewoon, om naar te kijken wanneer je op de trein zit, of om te tonen aan wie maar wil.

Nu we allemaal wat meer tijd dan gewoonlijk hebben, is het dé moment om aan de slag te gaan met je reisfoto’s. Zoek je mooiste reisfoto’s bij elkaar, puzzel ze in een reisverhaal en laat een fotoboek drukken. Omdat er toch een zekere charme uitgaat van een fysiek boek in je handen, in plaats van je foto’s op een scherm te bekijken.

Nog inspiratie? Isabeau van Get Guided lijst nog leuke ideeën op in haar blog.

Heb geduld, het gaat heus wel over

We weten nog niet wat er zal gebeuren. Mogelijk moet het ergste nog komen. Maar je kan er zeker van zijn dat deze situatie ook weer voorbij zal gaan. Wacht rustig af, wees voorzichtig, blijf binnen. En volg de instructies van de overheid. Het gaat immers niet alleen om je eigen gezondheid, maar ook om die van alle anderen.

Wanneer het corona virus verdwenen is, kunnen we weer verder met ons leven. Verder met onze reizen.

Corona

Even geduld, binnenkort kunnen we weer reizen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *