Lenteskiën in Schladming Dachstein.

Lenteskiën in het Oostenrijkse Schladming Dachstein

Het is ongeveer drie uren rijden van de luchthaven van München naar de regio Schladming Dachstein. Drie uren waarin ik de bergen van het Dachsteinmassief kan bewonderen door het autoraam. Hallo, Oostenrijk, ik kom er aan!

Ik stap uit in het dorp Ramsau bij het Berghof Hotel, zo’n traditioneel Oostenrijks familiehotel met knusse kamers en houten muren. Na het inchecken, open ik de deur van mijn kamer en loop meteen door naar het balkon, dat uitkijkt over een groot deel van het skigebied Ski Amadé. Ik kan de sneeuw al ruiken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig, de rest van mijn kamer is dat ook. Gezellig en comfortabel. Op het bed liggen een badjas en handdoeken voor de wellness van het hotel klaar. Ik kan al niet wachten.

Oostenrijkse traditie en ambacht

Wat me meteen opvalt is de oorverdovende stilte in Ramsau. Het mag wel snel duidelijk zijn dat ik in een authentiek Oostenrijks dorp ben waar de rust is bewaard gebleven, weg van het massatoerisme. Een dorp waar traditie en ambacht hoog in het vaandel gedragen worden.

Op vijf minuten rijden van mijn hotel ligt zo’n ambachtelijk atelier: Lodenwalker. Hier wordt de traditionele loden mantel gemaakt, een jas van zware wol. Ik volg een rondleiding van de eigenaar. Hij vertelt met passie over het hele proces van het verwerken van de wol tot stof waar dan uiteindelijk de mantels en andere kledingstukken van worden gemaakt.

De machines die de wol ‘kammen’ en spinnen tot draad intrigeren mij. Ze hebben met hun grote tandwielen en kettingen een 19de-eeuwse industriële uitstraling. Voor het ‘opwollen’ van de stoffen worden, zoals de traditie het voorschrijft, gedroogde distels gebruikt. Kwaliteit boven kwantiteit is hier duidelijk de leuze. Als een klant een bepaalde stof vraagt die niet op voorraad is, dan wacht die maar tot ze er wel is. Niets wordt overhaast en op die manier blijft de hoogstaande kwaliteit van hun product gewaarborgd. Een loden jas van Lodenwalker gaat voor minstens enkele generaties mee.

Met de slee recht naar de aprés ski

Na een heerlijke lunch sta ik klaar om het idyllische bergpad dat ik door het raam zie kronkelen richting de besneeuwde bergtoppen te volgen. Morgen staat er skiën op het programma, maar vanavond ga ik de berg op voor een ander soort ritje: rodelen. Met een houten slee de berg af.

Ik ben van het type ‘hoe sneller hoe liever’. Ik sta, of liever zit, als eerste aan de start van de verlichte, zeven kilometer lange rodelpiste klaar. Hoewel het geen wedstrijdje is, is het wel mijn opzet om zoveel mogelijk mensen voorbij te steken. Dus zodra het startsein gegeven wordt, zet ik mij af en vlieg ik de berg af.

Uiteraard ben ik de eerste die beneden is. Ik moet een poos wachten op de rest van mijn reisgezelschap. Eens ze zijn aangekomen en iedereen bekomen is van de rit, trekken we naar restaurant Tauernalm voor het diner. Heerlijk eten, een geweldige wijnkaart en ook nog eens een leuke après-ski. Kan niet verkeerd gaan.

Verfijnd eten op de pistes van de Planai en Hauser Kaibling

Na een nacht en een stevig ontbijt in hotel Berghof  ben ik klaar voor een dag op de latten. Vandaag ontdek ik de Planai en de Hauser Kaibling. Dit zijn twee van de vier bergen die tot het skigebied Ski Amadé behoren. Maar voor ik de piste op kan, moet ik langs Sports Bründl, vlakbij het dalstation van de Planai, om mijn freestyle ski’s op te halen.

Onder begeleiding van een paar lokale gidsen verken ik dit deel van het in totaal 123 kilometer grote Ski Amadé. De pistes zijn variërend en breed aangelegd. Met verbindingsstukken tussen de dennenbossen door. Typerend aan een goed Oostenrijks skigebied en oh zo rustgevend.

‘s Middags lunch ik bij de Krummholz Hütte. Het is aangenaam warm buiten, dus kies ik een plekje op het zonnige terras. Krummholz Hütte is deel van het alkulinarik-project, opgezet door chef Richard Rauch. Deze chef heeft voor alle deelnemende restaurants enkele signature dishes gecreëerd. Dat maakt een lunch op de skipiste toch wat verfijnder dan wat ik gewend ben.

Wanneer de skidag er op zit en ik terugkeer naar het hotel, kijk ik al uit naar een ontspannend sauna bezoek. Met zijn drie sauna’s, binnenzwembad, infraroodcabine, stoombad en zwemvijver, is de wellness een echte troef van het Berghof Hotel. Eén van de sauna’s staat opgesteld vlak naast een ijskoude zwemvijver en biedt een panoramisch uitzicht op skigebeid Ski Amadé. En ook hier weer heerst de stilte. Heerlijk en in alle rust opwarmen en afkoelen, dus.

Na enkele saunasessies en helemaal ontspannen kleed ik me aan voor een welverdiend diner in het hotel. Vers, lokaal en verfijnd. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor mijn buik.

Benen in de knoop met ski-yoga

Dag twee op de skilatten. Vandaag skiën we terug op de Planai en ontdekken we later ook de Hochwurzen. Bij de Hochwurzenalm staat een yoga instructrice ons op te wachten voor een sessie ski-yoga te begeleiden. Jawel, dat lees je goed: Ski-yoga. Yoga op de ski’s. Na enkele stretchoefeningen op de latten, klik ik mijn ski’s los. Na een reeks ademhalingsoefeningen volgt het moeilijkere werk. Ik ben van nature vrij flexibel, maar yoga met skischoenen aan is toch een uitdaging!

Helemaal tot rust gekomen door deze pittige, maar toch ontspannende vorm van yoga, is het tijd om te lunchen in de Hochwurzealm. Ook hier kies ik weer voor een gerecht van chef Richard Rauch. Krachtvoer voor een namiddag op de latten.

Op de terugweg naar het hotel maak ik een tussenstop bij Heimatgold in Schladming, een winkel met lokale streekproducten. Er is ruimte om plaats te nemen, wijn te proeven en allerlei Oostenrijkse lekkernijen te proeven. Say no more!

De zomer van Schladming Dachstein

De laatste dag van mijn shortski is aangebroken en vandaag neem ik afscheid van de bergen door een wandeling met een gids op de Rittisberg. Onderweg vertelt mijn gids over de veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden in het gebied. Veranderingen veroorzaakt door de klimaatverandering.

Niemand kan er nog omheen, het skiseizoen wordt steeds korter en korter. En ook in Schladming Dachstein moet men daar creatief mee omgaan. Wat opvalt is dat de jongere generatie zich meer gaat richten op andere activiteiten die het berggebied te bieden heeft zoals hiken, mountainbiken en toerskiën. De combinatie van de rust en de groene dalen en weidse omgeving geeft me al goesting om binnen een paar maanden terug te komen en Schladming Dachstein in de zomer te ontdekken.

Maar dat is voor de zomer. Voor nu neem ik afscheid van Schladming Dachtstein met een laatste uurtje in de bergen, een heisse choco mit sahne en een schnaps. Ik ben klaar om weer neer huis te gaan. Helemaal opgeladen, met een koffer vol vuile kleren en een hoofd vol herinneringen. Ik heb immens genoten van de trotse Oostenrijkse gastvrijheid. Zoals gewoonlijk.

Lenteskiën in Schladming Dachstein

Schladming Dachstein is een van de meest onontdekte parels van Oostenrijk. Een regio met prachtig golvende heuvels, scherpe bergtoppen en nog rustige skigebieden. Om nog maar te zwijgen over de dorpen met hun kleinschalige hotels, restaurants vol streekproducten en boetieks met ambachtelijke waren.

Schladming Dachstein ligt ongeveer in het midden van Oostenrijk. Rij je er met de auto naartoe, dan moet je ongeveer 1000 kilometer afleggen voor je de regio bereikt. Wil je vliegen, dan neem je best het vliegtuig naar München, vanwaar je verder reis met de (huur) auto of het openbaar vervoer.

De regio heeft vaak nog tot ver in de lente sneeuw, wat het een geweldige bestemming maakt voor een short-ski in februari of maart. Maar ook in volle winter én in de zomer is Schladming Dachstein een geweldige bestemming voor wie van de bergen houdt.

Gebruik de websites van Schladming Dachstein en Oostenrijk om je reis te plannen, of lees ons artikel over Schladming Dachstein in de zomer, of onze artikelen over Oostenrijk voor reistips en inspiratie.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *