alleen reizen

wat ik leerde door alleen te reizen

Voor veel mensen is alleen op reis vertrekken nogal angstaanjagend. Een heuse drempel die ze over moeten. Nochtans is reizen een leerschool, zoals dat dan heet. Dit is wat ik leerde door alleen te reizen.

De comfortzone uit

Er gebeurt niks nieuws in een comfortzone. Dus, daar moet je uitstappen. Leren om je comfortzone te verwijden, en om er geheel uit te stappen, dat is niet gemakkelijk. Maar het helpt als je je voorneemt dat angst eigenlijk gewoon nervositeit voor het onbekende is. En hoe maak iets onbekend, bekend? Juist, ja.

Zodra je gewend bent aan het alleen zijn, leer je genieten van de rust van alleen eten, of van een hotelkamer helemaal alleen voor jezelf te hebben. Ik vind het héérlijk.

Leren omgaan met mensen

Op reis zal je nieuwe mensen ontmoeten. En in sommige gevallen, kan je niet kieskeurig zijn als het op gezelschap aankomt. Bijvoorbeeld tijdens een excursie, of een groepsreis voor singles.

Natuurlijk kan je niet met iedereen bevriend zijn. Soms zullen mensen je echt niet liggen. Maar je leert met hen omgaan, en gaat weer door.
Het leuke is dat je ook mensen zal ontmoeten die vrienden zullen worden. Vrienden voor het leven, voor je het weet.

Talenten

Alleen op reis vertrekken zal je een fiks aantal talenten bezorgen. Talenten die we in één woord kunnen samenvatten: zelfredzaamheid. Want, op reis ben je op jezelf aangewezen.

Mijn reizen hebben mij zelf een hete rits vaardigheden aangeleerd. Mijn taalvaardigheid verbeterde pijlsnel, maar ik leerde ook mijn kledij en materiaal te herstellen waar ik stond, hoe mij uit te drukken als ik de taal niet echt machtig ben, een fikse EHBO basis. Om nog maar te zwijgen over de eigenaardige vaardigheden zoals glasblazen, muziek maken met lepels en verscheidene onconventionele voertuigen besturen.

Zelfzekerheid

Dit talent komt naarmate de zelfredzaamheid groeit. Als je voor de -tigste keer alleen de trein, bus of het vliegtuig op moet, of als je nog maar eens alleen door een stad dwaalt, leer je op jezelf vertrouwen. Het is zo simpel als dat.

Licht Reizen

Omdat je alles alleen moet dragen, leer je héél snel lichter pakken. Naast een paar handige trucjes, zoals staaltjes shampoo in plaats van hele flessen meenemen, leer je ook beter beoordelen wat je nodig zult hebben en vooral: wat niet.

Bovendien leer je ook de waarde van bepaalde producten. Denk aan stevige broeken, een goede zonnebril, wasmiddel dat speciaal werd ontworpen voor het wassen van kledij in een hotellavabo.

Wat vind je leuk

Omdat er niemand bij je is, moet je helemaal alleen beslissen waar je naartoe wilt en wat je wil bezoeken. Hoewel een eigenaardig gevoel in het begin, leer je snel genoeg wat je leuk vindt.

Maar, pas op, voor je het weet wil je die vrijheid niet meer afgeven, en  worden reisjes met je lief of vrienden een getouwtrek van ik-wil-hier-naartoe.

In het kort

Eigenlijk is alleen reizen, of solo reizen, alleen maar eng omdat je het nog nooit heb gedaan. Dus, zet die stap, en ga er op uit op je eentje. Ik beloof het, het wordt fantastisch!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *