Martin's Patershof

Laudem dei: overnachten in Martin’s Patershof

Een hotel moet meer zijn dan gewoon een plaats om te slapen. Het moet karakter hebben, een historische achtergrond, een geweldige ligging. Het moet een thuis-voor-even zijn, waar je kan ontspannen en genieten. Het Martin’s Patershof is zo een hotel.

Het Martin’s Patershof moet eigenlijk niet voorgesteld worden. Het hotel in de binnenstad van Mechelen is bij veel mensen gekend als dat hotel in die kerk. En hoewel die beschrijving de lading nauwelijks dekt, is het wel de essentie van het Patershof.

Martin's Patershof
Een hotel met geschiedenis, met een ziel.

Van kerk tot hotel

Het Patershof ligt in hartje Mechelen, in de Karmelietenstraat. Op deze locatie stonden al sinds de dertiende eeuw verschillende kerken en gebedshuizen. De huidige kerk werd in het jaar 1867 gebouwd in de neogotische stijl. Tot het jaar 1999 blijft het gebouw een gewijde kerk, waarna ze ontwijd en verkocht wordt. In 2006 start Martin’s met de aanvragen voor het bouwen van een hotel in de kerk.

In de kerk. Want het Patershof is eigenlijk een ingewikkelde stalen constructie die in de kerk en rond de structuur van de kerk werd gebouwd. Het resultaat is een luxueus hotel dat de elementen van de kerk accentueert, zonder het gebouw zelf te schaden. Zo zijn de glas-in-lood ramen, die in de jaren vijftig nog helemaal gerenoveerd zijn, de blikvangers van het hotel.

Het resultaat is een hotel met 56 bijzondere kamers in de kerk zelf en 23 kamers in het aanliggende kloostergebouw. Omdat de kamers aan de vorm van het kerkgebouw zijn aangepast, is geen enkele kamer hetzelfde.

Martin's Patershof
Geen twee kamers zijn hetzelfde.

Goddelijk slapen

Logeren in het Patershof was een van de fijnste hotelervaringen die ik had de afgelopen jaren. Liefde op het eerste gezicht. De gotische gewelven, de glas-in-loodramen, het altaarstuk aan het ontbijt: er is zo verdomd veel te zien in het Patershof.

Het geheel klopt gewoon. De sober geschilderde muren brengen de gotische details en de kleurrijke ramen naar voren. Het meubilair is zo ontworpen dat het de vormen en het gevoel van de kerk onderstreept. De verlichting is sfeervol en simpelweg mooi. En dan het bed. Hoog, zacht en zo comfortabel dat je je zo overslaapt. Ja, echt.

Om het hotel écht te ervaren, om ten volle te genieten, kies je voor een kamer in de categorie great, junior suite of suite. Vooral de suites, die zich boven het koor van de kerk bevinden, zijn uitzonderlijk mooi. Toegegeven, die kamers kosten wel wat, maar het is het echt waard. Echt.

Martin's Patershof
De suites zijn simpelweg prachtig.

Over Martin’s hotels

De hotelgroep Martin’s wordt in 1980 geboren, wanneer John Charles Martin het negentiende-eeuwse kasteel aan het meer van Genval omvormt naar een luxueus hotel. Na het zogenaamde Chateau Du Lac volgen nog dertien andere locaties.

Het gaat telkens om unieke en historische panden. Plaatsen met een geschiedenis, met een ziel. De hotelgroep Martin bouwt zijn hotels zo op dat ze de structuur van het pand complementeren. Met respect voor de geschiedenis en authentieke karakter. Dat ze slagen in hun opzet, wordt onderlijnd door populariteit van de hotels.

Naast het Patershof en Chateau Du Lac, biedt Martin’s logies aan in een landhuis, een vierkanthoeve, een klooster en historische patriciërswoningen. Raadpleeg de hele lijst hotels om een overnachtingsplaats naar jouw smaak te vinden.

Martin's Patershof
De bar van het Patershof.

Ecologisch verantwoord logeren

De familie draagt ecologie hoog in het vaandel. Zo hoog, dat er achter de schermen enorm hard gewerkt wordt om de ecologische voetafdruk van Martin’s Hotels zo klein mogelijk te houden. Dat vertaalt zich – onder andere – in zuinige LED-verlichting, in goede isolatie van de gebouwen en in slimme airconditioning die warmte en koelte hergebruikt.

Als resultaat van het harde werk, ontving Martin’s als enige Belgische hotelketen het EMAS-certificaat, één van de strengste milieucertificaten.

Tip: omdat Martin’s zo ecologisch verantwoord is, kan je een overnachting in een van de hotels betalen met je Edenred ecocheques.

Martin's Patershof
Het hotel is een stalen constructie in een kerk.

Het hart van Mechelen

Met het Patershof drukte Martin’s onherroepelijk zijn stempel op Mechelen. De stad is sowieso een mengelmoes van historische gebouwen en cultuur, waardoor het Patershof niet alleen een mooie, maar ook een heel relevante aanvulling werd.

De stad leent zich uitstekend voor een citytrip. Met zijn cultuur, geschiedenis, kunst en shoppingopportuniteiten vul je al snel twee, drie dagen. Logeren in het Patershof maakt dat weekendje weg af.

Tip: wij van Reisgoesting zijn wreed fan van Mechelen. Lees hier onze tips voor een bezoek aan de stad.

Martin's Patershof
De glas-in-loodramen vormen de blikvangers van het Martin’s Patershof.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

4 responses to “Laudem dei: overnachten in Martin’s Patershof”

 1. Braem Avatar
  Braem

  Alles was perfect verlopen behalve het ontbijt waar we met het gezin te lang moesten wachten vooraleer een tafel vrij kwam. Dat was een tegenvaller en we hebben niet meer ten volle kunnen genieten.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Jammer dat je zo’n last ondervond van die vertraging. Dat is reizen soms, en dat kan inderdaad lastig zijn. Maar goed dat de rest van je verblijf wel is meegevallen.

 2. […] Hotel Partershof, deel van de gekende Martin’s keten, is misschien wel mijn favoriete hotel ooit. Het hotel huist namelijk in een voormalige Karmelietenkerk. Het hele hotel leunt op een stalen constructie die in de kerk is gebouwd, zonder de kerk te beschadigen. De glas-in-lood ramen en gebeeldhouwde pilaren kregen een plaatsje in de spotlight in het hotel. […]

 3. […] mijn bezoek aan Friesland, sliep ik in de kerk van het terpdorp Schettens. In tegenstelling tot het Patershof, heeft de kerk van Schettens maar plaats voor twee logies. Bovendien is de kerk van Schettens nog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *