peru: naar het land van de inca’s

Bij het vallen van de naam van dit uitzonderlijke Zuid-Amerikaanse land legt men vaak enkel en alleen de link met, uiteraard, de Machu Picchu en de Spaanse conquistadores. Deze voor de hand liggende zaken zijn mede verantwoordelijk voor de unieke cultuur van dit land, maar er is nog zo veel meer dat Peru tot een niet te missen bestemming kroont. In het bijzonder  voor diegenen die niet vies zijn van een beetje avontuur.

Een aantal jaar geleden vertrok ik samen met mijn mama op een drieweekse reis door Peru. Met een zelfstandig uitgestippeld reisplan en een beetje zenuwen zweetten we de 16 uur durende vlucht uit alvorens te arriveren in de Peruaanse hoofdstad, Lima.
We verbleven eerst een paar dagen in Miraflores alvorens het binnenland in te trekken. Aangezien het mijn eerste keer was in zo’n ver land schrok de 14-jarige ik mij een bult toen alle winkelketens die bij ons in het straatbeeld terug te vinden zijn hier ook allemaal aanwezig waren. En dit was nog maar het begin van de cultuurshock.

Peru

Een stalletje met kleurrijke spullen zie je wel vaker in Peru.

Om ons hele reisplan hier uit de doeken te doen, heb ik meer nodig dan anderhalf A4’tje. Al kan ik wel mijn top 5 geven van must sees in het zuiden van Peru.

Puerto Maldonado

Gelegen in het zuidoosten van Peru aan de grens met Bolivië vind je Puerto Maldonado terug, een klein dorpje waar de tijd geen rol speelt en iedereen zijn leven op het uiterste gemak leidt. Wat heel typerend is aan deze plaats is dat er geen auto’s rijden, maar enkel motors en motortaxi’s.

Toegegeven, echt heel veel is hier niet te doen. We verbleven in een ietwat verouderde lodge hoog in de bomen en konden gebruik maken van een zwembad dat op de site veel luxueuzer oogde dan in het echt.
Maar het bleef hier hoe dan ook paradijselijk, ondanks de vele mankementen. Waarvoor je wel naar hier moet komen, is de pracht en praal van de Peruaanse jungle. Diep in het oerwoud waan je jezelf als een echte ontdekkingsreiziger in een gammel bootje tussen de betoverende fauna en flora. Het wordt nog spectaculairder wanneer je terugkeert van de tour en er naast het zwembad een luiaard met zijn kleintje uit de bossen komt gerold die zich op zijn dooie gemak een weg naar boven baant.

Een luiaard in Peru

Een luiaard!

Huacachina

Huacachina is een oase gelegen in de provincie Ica. Hoewel het dorpje met een luttele 100 inwoners al zijn pijlen op toerisme gericht heeft, is het zeker een bezoek waard. Wie dacht dat de oases uit de Jommeke-strips pure fictie waren, heeft ongelijk. Vanaf de heuvels heb je een magnifiek uitzicht over de oase.

Huacachina Peru

de oase Huacachina.

Het plezantste en volgens mij ook het enigste dat je hier echt kan doen, is sandboarding. Letterlijk: met een plank onder je buik de zandheuvel afglijden. Adrenaline verzekerd! Het zand dat je drie dagen later nog voelt schuren onder je kleding moet je er maar bijnemen.

Dune bashing

Uit sand boarden in de woestijn.

Paracas

Eveneens gelegen in de regio Ica kan je een bezoek brengen aan het schiereiland Paracas dat zeer geliefd is om zijn gelijknamig natuurreservaat. Heel veel dieren hebben we die dag niet gezien aangezien we niet mochten uitvaren omwille van het weer, al blijft de rest evenzeer de moeite waard. Paarse kusten, wilde golven en uitgestrekte woestijnen maken dat het park voor iedereen wel wat te bieden heeft.

Peru

Het Rotsachtige Paracas.

Peru

Wat een uitzicht!

Colca Canyon

Vanuit de provincie Arequipa kan je een tweedaagse uitstap maken naar Chivay, het grootste stadje in het colcagebied. Het hoogteverschil met Arequipa (een kleine 2000m) werd nogal snel overbrugd en bezorgde mij behoorlijk wat hoofdpijn, al kan dit ook te maken hebben met het feit dat er behoorlijk op los gedanst werd ’s avonds.

Peru

De Colca Canyon.

Hoewel Chivay op het eerste gezicht klein en oninteressant lijkt, is dit allesbehalve waar. Van hieruit kan je de kloof van de Colca gaan bewonderen en een duik gaan nemen in de warmwaterbronnen van La Calera. De tocht naast de kloof leent zich ook tot de perfecte gelegenheid om condors te spotten, de belangrijkste vogels van Peru. Met een spanwijdte van drie meter kunnen ze je behoorlijk verrassen wanneer ze op slechts tien meter afstand voor je neus opduiken.

Condor

Een Condor.

Machu Picchu

Ik zou graag origineler uit de hoek komen en deze top 5 afsluiten met een voor iedereen totaal onbekende plaats, maar de Machu Picchu prijkt zeer verdiend bovenaan. Nog nooit eerder was ik zo overdonderd door iets wat de mens eigenhandig gebouwd heeft. De allergrootste troef van de site is en blijft het feit dat het zijn authenticiteit bewaard heeft. Nergens zijn er vuilbakken, afrasteringen of overdreven aanduidingen terug te vinden.

Machu Picchu Peru

Machu Picchu: een Azteekse stad.

Peru is het land waar mijn goesting om de wereld te verkennen is gegroeid. De mensen die we hier hebben leren kennen, hadden allemaal hun heel eigen en apart motief om in Peru te verblijven of te reizen.

Hoewel armoede er nog steeds de bovenhand heeft en veel mensen zich in alle hoeken moeten wringen om rond te komen, is Peru een magnifiek land. De uitermate vriendelijke mensen en verrassende natuur creëren een unieke sfeer over het ganse land die volgens mij moeilijk te evenaren valt op andere plaatsen ter wereld.

Lama!

Een meisje speelt met een Lama.

Laat je inspireren!
De Andes in: condors en hoogteziekte
Naar Peru met Decathlon
Despacito, Peru
Belmond Las Casitas del Colca
Arequipa, de Witte Stad
Bijzonder slapen in Peru: posada’s en junglelodges

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *