Vakantie in België

kom uit je kot, de zomer is daar

Mensen snakken naar wat vakantie. Naar vrijheid en bewegingsruimte. We hebben allemaal genoeg van onze achtertuinen en stadsparken. En yes, we mogen eindelijk weer op vakantie in België! Kom uit je kot, de zomer kan beginnen!

Hier hebben we met z’n allen op gewacht. En ja, ik weet dat het maar een begin is. Ik weet dat we nog niet buiten onze grenzen kunnen. Geen citytrips in de zon, geen kampeertochten in de wildernis. Geen oneindige vergezichten.

Of toch?

Wist je dat er in België verschillende lange afstandswandelingen liggen? Dat je in Tongeren evenveel geschiedenis terugvindt als in welke Europese stad dan ook? Wist je dat je helemaal niet ver moet reizen om dat echte vakantiegevoel te vinden?

Ben je klaar voor de zomer?

Hiken in de wilde natuur

Met de rugzak de wilde natuur in. Wie heeft dat niet af en toe nodig? In Wallonië vind je genoeg bossen en natuurgebieden waar je dagenlang in kan ronddwalen. Elke streek heeft zijn wandelpaden. Lussen die je in een paar uur of een dag kan afleggen. Zoek je een langere hike, dan is het Escapardenne Eislek Trail misschien iets voor jou. Dit wandelpad is 106 kilometer lang, en voert je door de bossen van de Belgische en Luxemburgse Ardennen.

In Vlaanderen geniet je vooral van het platteland. Van kleine dorpen in golvende landschappen vol weiden en boomgaarden. Hier maak je gebruik van de wandelknooppunten. Net zoals fietsknooppunten, leiden de wandelknooppunten je langs kleinere, minder drukke paden. Denk aan bospaden, jaagpaden en kerkwegen.

Ga je meerdere dagen op pad, dan is een wandelschoen aan te raden. Voor kortere wandelingen kan je voor een lichte sportschoen of een sneaker kiezen. Die zijn vaak luchtiger dan een wandelschoen, wat comfortabeler zal aanvoelen in de zomerhitte.

Vakantie in België

een lange wandeling in de bossen: héérlijk!

Meerdaagse kanotocht

Je hoeft helemaal niet naar Zweden te gaan om er een paar dagen met de kano op uit te trekken. In België kan je een kanotrektocht maken op de Semois. In drie of vier dagen tijd vaar je van Chiny naar Bouillon. De route leidt grotendeels door beschermde natuurgebieden. Niets dan groen en stilte, dus. En ’s nachts slaap je in een tentje op één van de campings op de oevers.

Kanoën of kajakken in België is afhankelijk van het waterniveau. Tijdens droge zomers staat er simpelweg te weinig water in de rivieren om te kunnen kanoën. Daarom kies je best voor een kanotocht in het voor- of het najaar.

Vakantie in België

Hier komt de zomer!

Trektocht per fiets

Fietsen is zo Belgisch als frietjes. Niets zo gemakkelijk als de fiets om ons platteland én onze steden te verkennen. Met de fietsknooppunten puzzel je gemakkelijk je eigen route door het Belgische landschap bij elkaar. Maar er zijn ook andere routes. Lange afstandsroutes.

In Vlaanderen zijn er zo’n tien lange afstandsroutes die je per fiets kan afleggen, ook wel LF-routes genaamd. Routes die je niet per se op de snelste manier van A naar B brengen, maar wel de mooiste wegen volgen. Bovendien zijn de routes aangesloten op het Europese netwerk van Fietsroutes.

In Wallonië kan je kiezen uit elf lange afstandsfietsroutes, of RV-routes. Ook deze routes sluiten aan op de Vlaamse routes en die van onze vuurlanden.

Zowel de LF-routes als de RV-routes leiden je langs jeugdherbergen en plaatsen en steden met voldoende overnachtingsplaatsen. Plannen is natuurlijk altijd aangeraden.

Vakantie in België

Met de fiets langs Vlaamse velden.

Wildkamperen (of toch bijna)

In België is wildkamperen verboden. Heel jammer, maar dit is nu eenmaal een dichtbevolkt land waar je niet zomaar overal een tent kan neerpoten. Gelukkig kan je zo goed als wildkamperen door te gaan paalkamperen. Je logeert op een afgelegen en discrete plaats. Een lapje grond gemarkeerd door een paal of een pomp. Er zijn geen voorzieningen. Enkel wilde natuur.

Je moet in een straal van tien meter van de paal logeren, en dat met maximum tien personen in maximum drie tenten. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de opkuis van de paalcamping.

Tijdens de coronacrisis zijn de paalcampings gesloten. En het is mogelijk dat ze nog een tijdje dicht blijven, of weer dichtgaan als er een opflakkering van corona is. Je kan hier gemakkelijk checken of de paalcampings open zijn.

Vakantie in België

Met een tentje in de wilde natuur: vakantie in belgië met paalkamperen.

Citytrippin’

Droom je van die zomerse stadsfeer? Van ijsjes, terrasjes en de warmte die in de straten blijft hangen tot laat in de avond? Dan is een citytrip jouw ding. Nu Rome of Parijs er niet inzitten, geniet je gewoon van onze Belgische steden. Maar kies dan wel voor een minder gekende, minder drukke stad, waar je kan genieten zonder een massa andere citytrippers.

Tongeren is een stad die letterlijk op zijn eigen geschiedenis staat. Sint Truiden is een hippe stad, omringd door oneindige fruitgaarden. Bergen is klein en gezellig. Lier een provinciestad met een ziel. Jij hebt maar te kiezen, er is zo veel te ontdekken.

Sint Truiden

Het mooie Haspengouw. Een prachtige bestemming voor een vakantie in België.

Voorbereid op pad

Het belooft een warme zomer te worden. Fietsen, wandelen en slenteren is de hete zon vergt wat voorbereiding.

Drink voldoende water. Breng drinkflessen mee en, als je gaat kamperen, zorg dat je voldoende water bij je hebt om te koken en je te wassen.

Bescherm jezelf tegen de zon. Eigenlijk zou je altijd een tube zonnemelk in je rugzak moeten hebben. Om zowel mezelf als de natuur te beschermen, kies ik voor zonnebescherming die de natuur zo weinig mogelijk belast, zoals deze van Corine de Farme.

Draag een kwaliteitsvolle rugzak. Een goede rugzak zorgt er voor dat het gewicht over je lichaam verdeeld wordt zodat je geen spierpijn krijgt. Bovendien zijn goede rugzakken vaak zo gebouwd dat ze luchtig aanvoelen en je zweet afvoeren om oververhitting tegen te gaan.

Kies goed schoeisel. Het is prima als je een lichte sneaker draagt tijdens het fietsen of tijdens je citytrip, maar voor een lange wandeling kies je toch best voor een wandelschoen.

Zomerzon

Vakantie in België; laat de zomer maar komen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *