Koken op een houtvuur

lekker koken wanneer je gaat kamperen

Wanneer je de wilde natuur in trekt, is voedsel onontbeerlijk. Maar je moet het allemaal meedragen, je moet het ter plekke kunnen klaarmaken. Lekker en gezond koken is dan de grootste uitdaging.

Toen ik vroeger met vrienden met de rugzak rondreisde, droegen we vaak ons voedsel voor de hele week in de rugzak. Dat was niet veel. Eigenlijk zelfs veel te weinig. In essentie hadden we vooral droog voedsel bij ons. Cornflakes. Pasta. Rijst. Thee. Pakjes soep. Van die dingen die je kan klaarmaken door er water aan toe te voegen. Dingen die we opwarmden met zo’n campingaz vuurstel.

Dus toen ik met Mr. Yeti op kanoreis ging, ging ik er al een beetje van uit dat we ongeveer hetzelfde zouden eten. Droge dingen die je gemakkelijk in de rugzak kwijt kan. Maar zo ging het helemaal niet. Ik was vergeten dat er heel wat meer in die kano’s kon dan wat je in een rugzak kan meenemen.

Koken op een houtvuur

De openbare kampplaatsen in Dalsland zijn ingericht met een houten shelter en een vuurplaats omringd door zitbanken.

Wat kan er allemaal in die kano’s?

Natuurlijk ben je nog steeds beperkt. Echte haute cuisine moet je niet gaan verwachten in de natuur. In onze kano’s zaten, naast onze persoonlijke rugzakken, twee koelboxen en een vrieskist. Een grote pan en een tweetal gietijzeren kookpotten, met een stevig vuurrooster. En een waterkoker, de zogenaamde Kelly Kettle.

Koken op een houtvuur

De Kelly Kettle wordt warm door er een vuurtje in te stoken.

In de koelboxen en vrieskist zaten verse groenten, vlees en pasta, rijst en patatjes. We droegen ook enkele praktische dingen, zoals potten saus, blikken groente, pannenkoekenmix, thee. Dingen die je kan klaarmaken met niks meer dan wat water.

Dat water haalden we overigens gewoon uit het meer. Het water in de meren van Zweden is schoon genoeg om er gewoon van te drinken. Al wordt er wel aangeraden om geen drinkwater te halen aan de oevers van de eilanden, omdat mensen daar zwemmen, zich wassen, afwassen. Vaak hielden we een watermomentje in het midden van het meer. Iedereen doopte zijn drinkbussen in het water, en de grote waterbidons werden weer gevuld.

Patatjes schillen

Patatjes schillen onder gitaarbegeleiding.

Hoe maak je dat allemaal klaar?

De kampplaatsen in Dalsland zijn voorzien van één of meerdere vuurplaatsen. Meestal een put omringd door enkele houten banken. Je stookt het vuur goed op, plaatst het vuurrooster er overheen en hopla, je hebt een geïmproviseerde keuken.

Koken op een houtvuur

Een open houtvuur met een rooster maakt een openluchtkeuken.

Die vrieskist en koelboxen waren heel erg handig, maar naarmate de week verstreek, werden ze minder effectief. De meest kwetsbare dingen, zoals vlees en groente, moesten dus eerst op. Daarnaast is er altijd een kans dat de kampplaatsen bezet zijn, en dat je dus moet gaan koken zonder vuurplaats. In dat geval moet je improviseren, en proberen een koude maaltijd te maken van wat je bij hebt.

Omdat er maar één vuur is, moet je je maaltijd deel per deel klaarmaken. Je kookt wat het meeste tijd nodig heeft als eerste. Meestal zijn dat de patatjes of de pasta of rijst. Terwijl dat kookt, kan je de groente snijden. Je zet de eerste pot aan de kant en begint met het bakken van de groente en het vlees. Op het einde meng je alles door elkaar en daar is je maaltijd.

Koken op een houtvuur

Aan tafel!

De charme van koken op een houtvuur

Omdat het koken voor een groep mensen best wel een stevige taak is, werd het vaak gewoon een gezellige groepsactiviteit. Een aantal mensen sneden de groenten, schilden de aardappelen, roerden in de potten. Na afloop trok een groepje met afwasmiddel en handdoeken naar de waterrand voor de afwas.

Het koken gaat niet zo snel. Terwijl iemand in de potten stond te roeren, zat de rest er omheen te helpen en gezellig een praatje te maken. Hoe langer het duurde om te koken, hoe meer de rook de kans had in het voedsel te dringen. Dat geeft een subtiele, rokerige smaak aan alle gerechtjes, wat ik gewoonweg heerlijk vond.

Koken op een houtvuur

Na het eten werd er snel een afwasje gedaan aan de waterkant.

Gouden receptjes die je moet proberen!

Er is geen vaste regel voor koken op een houtvuur. Je moet je gerechtjes afstellen op wat je bij je hebt, op de tijd die je hebt. Maar door te improviseren ontdek je de lekkerste dingen!

Door een gietijzeren kookpot met deksel in de gloeiende kolen te zetten, creëer je een oven. Met een eenvoudige broodmix maak je deeg, dat je dan in een gamel in de kookpot kan bakken. Het resultaat was heerlijk krokant, vers brood. Bovendien kan je een eenvoudige broodmix gemakkelijk aanvullen met rozijnen of chocoladestukjes, of zelfs look, kruiden en ajuin.

Koken op een houtvuur

Een gietijzeren pot in de hete kolen vormt een oven.

In die geïmproviseerde oven maakten we ook gevulde paprika’s klaar. Een halve paprika werd gevuld met gebakken gehakt en groente. Daarbovenop legden we een stukje kaas dat heerlijk in de paprika smolt. Terwijl de paprika’s gaarden in de kolen, kookten we rijst om er bij te eten. Heerlijk!

Kies een stevige, schone stok en gebruik hem om dingen boven het vuur te roosteren. Ja, zoals in de films. Je kan (vegetarische) worstjes op je stok prikken, of er zelfs brooddeeg omheen draaien, maar mijn favoriet is dun ontbijtspek dat om de stok gewikkeld gebakken wordt. Wat we heel gepast spek-op-een-stok noemen.

Met een rol zilverpapier kan je de meest geweldige dingen koken. Denk aan groente en zelf gevangen vis en papillot, nachos met gesmolten kaas en paprika’s of zelfs popcorn. Gewoon proberen en experimenteren!

Koken op een houtvuur

Gevulde paprika’s vers uit de oven.

Dingen die je niet moet proberen, want ze zijn niet te eten

Natuurlijk gaat het ook al eens mis. Deze dingen vond ik niet te eten, en moet je dus zeker niet proberen.

Geïmproviseerde chocomelk: ooit probeerden we warme chocomelk te maken met melkpoeder, nesquick en warm water. Niet doen. Geloof mij.

Cornflakes met melkpoeder en water. Niet te eten. Blijf eigenlijk maar gewoon weg van melkpoeder. Dat mag dan wel handig lijken, maar het smaakt in de verste verte niet zoals melk.

Pakjes pasta met saus in poedervorm. Best smakelijk voor een keertje, maar als je er een hele week op gaat leven, gaan je ingewanden protesteren.

Met Mr. Yeti avontuurlijk Europa door

Ben je warm geworden voor zo’n back-to-basics reis? Mr. Yeti biedt avontuurlijke reizen door heel Europa aan. Je reist altijd in een kleine groep van gelijkgezinde mensen. Mensen die back to basic willen reizen maar dat liever niet alleen doen.

De kanoreizen zijn dit jaar al afgelopen, maar je vindt nog veel andere reizen is het assortiment. Of je wacht tot volgende zomer, wanneer de volgende kanoreizen gaan plaatsvinden.

Koken op een houtvuur

Rozijnenbrood!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *