Welcome to my garden

kampeertip: welcome to my garden

Alles is anders nu. Zelfs al gaat het leven gewoon door, de dreiging van Corona blijft toch een beetje hangen. Toch is ‘anders’ niet per se ‘slechter’. Dat bewijzen de creatieve zielen van Welcome To My Garden, een nieuw, lokaal kampeerplatform.

Al in maart was het duidelijk dat reizen in 2020 moeilijk zou zijn. Momenteel openen steeds meer landen hun grenzen. Maar er zijn er ook die hun grenzen weer sluiten. Afgelopen weken stegen het aantal besmettingen weer. Veel mensen willen of durven daarom niet ver reizen. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is.

Een staycation of een vakantie in eigen land lijkt de veiligste optie voor wie toch nog een beetje wil reizen. Maar veel vakantiehuizen en campings zijn nu al volgeboekt tot het einde van de zomer. En toen kregen drie creatievelingen – Dries, Manon en Janneke – een idee. Ze startten een platform waarop mensen hun tuin kunnen aanbieden aan kampeerders. Zo werd Welcome To My Garden geboren.

Welcome to my garden

Met de tent in de tuin slapen: hebben we dat niet allemaal gedaan toen we klein waren?

Het concept van Welcome to my Garden

Het concept van Welcome To My Garden is in essentie heel eenvoudig. Het lijkt wat op het concept van couchsurfing: mensen met een grote tuin, een extra weiland of een prachtig stukje gazon kunnen een plekje aan kampeerders aanbieden. En dat gratis.

Kampeerders mogen dus gratis in iemands tuin gaan staan, mits het opvolgen van een aantal regels. De aanbieders kunnen op de website aangeven welke faciliteiten er aanwezig zijn. Sommige aanbieders bieden een toilet of een douche aan. Soms zijn er dingen zoals een barbecue of een zwemvijver aanwezig. En soms zijn er helemaal geen voorzieningen.

Natuurlijk dien je als kampeerder met een aantal dingen rekening te houden. Zo mag je niet met je auto op de kampeerplaatsen. Integendeel. Het platform moedigt reizen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer fel aan.
Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de huisregels van de aanbieder, en mag je maximum 48 uur op een kampeerplaats verblijven.

Welcome to my garden

Warm water voor koffie of thee? Kelly kan dat!

Pros & cons

Kijk, ik heb een zwak voor dit soort initiatieven. Mensen die mensen helpen in een tijd waarin de hele wereld om zeep lijkt te gaan. Kamperen in iemands tuin is toch een super tof idee? En ik ben niet de enige die dat denkt.

In de paar maanden dat het platform online staat, sloten meer dan 1200 Belgische aanbieders zich aan bij Welcome To My Garden. En er zijn ook enkele kampeerplaatsen beschikbaar in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Bovendien groeit het platform nog elke dag.

Omdat je kampeerplaatsen kan boeken in heel België, kan je er gemakkelijk een trektocht van maken. Je verblijft in de natuur en contact met mensen is tot een minimum beperkt. Coronaproof dus! En met wat geluk klikt het met de gastheer en maak je vrienden voor het leven.

Toch zijn er een aantal dingen waar je best rekening mee kan houden. Dit is een concept dat draait op goede wil. Kampeerplaatsen worden niet gecontroleerd. Dat wil zeggen dat Welcome To My Garden geen ondersteuning aanbiedt als het mis gaat.

Het beste wat je kan doen is je gezond verstand gebruiken. Wanneer je een campingplaats wil reserveren, moet je contact opnemen met de eigenaars. Voelt dat contact eigenaardig of geforceerd, zoek dan een andere kampeerplaats. Voel je je onveilig op de kampeerplaats, vertrek dan. Laat altijd aan iemand thuis weten waar je zal logeren. Luister naar je buikgevoel!

Onthoud dat je een gast bent in iemands tuin. Gedraag je dus beleefd en netjes. Laat geen afval achter, start geen vuurtje tenzij je daar toestemming voor hebt. Is er geen toilet beschikbaar, ga dan niet tegen de haag staan plassen, maar zoek een andere plaats uit het zicht en liefst buiten de tuin.

Welcome to my garden

Opstaan met het zonnetje.

Kamperen in tijden van Corona

We weten allemaal dat Corona zich kan verspreiden door het aanraken van besmette voorwerpen. En dat kan dus een probleem vormen wanneer je het toilet of andere faciliteiten van jouw gastheer gebruikt. Wees dus verstandig. Draag ontsmettende gels en doekjes met je mee. Die van Dettol zijn erg goed en handig in gebruik.

Zoals gezegd, draait dit concept op goede wil. Het is belangrijk voor alle betrokken partijen dat iedereen zich aan enkele hygiënische basismaatregelen houdt. Ontsmet dingen die je hebt aangeraakt, zoals het toilet, de klinken, de waterkraan. Bewaar de vuile doekjes in een afgesloten zakje tot je ze ergens kan weggooien.

Dat klinkt misschien wat omslachtig, maar eerlijk? Dit soort dingen doe je eigenlijk al wanneer je gaat kamperen in het wild, toch?

Welcome to my garden

Genieten van de zonsondergang.

Win het Groot Wandelboek Vlaanderen

Wil je echt alles uit dat kampeertrip halen? Combineer je Welcome To My Garden kampeerreis met het Groot Wandelboek Vlaanderen van uitgeverij Lannoo. In dit boek vind je 75 lusvormige wandelingen door de mooiste streken van Vlaanderen. De wandelingen in het boek zijn voorzien van een stafkaart en een uitgebreide beschrijving. In de bijhorende informatie lees je – onder andere – of de wandeling moeilijk is, hoeveel hoogtemeters je aflegt en hoe lang de wandeling is. Bovendien vind je doorheen het boek leuke weetjes en tips.

Om dit handige boek te winnen, hoef je maar één ding te doen: laat me in de comments weten dat je wil winnen. Simpel! Wil je een extra kans om te winnen? Dan kan je je inschrijven op de Reisgoesting nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Je kan aan deze wedstrijd deelnemen van maandag 27 juli 2020 tot woensdag 5 augustus 2020, 12u. Enkel deelnemers die in België of Nederland wonen, komen in aanmerking. De winnaar wordt willekeurig gekozen en krijgt een mailtje als hij of zij gewonnen heeft. Vergeet dus zeker niet om je mailadres in te vullen. De uitslag wordt ook bekend gemaakt op onze facebookpagina. Reageert de winnaar niet voor zondag 9 augustus 2020, dan wordt de prijs aan een volgende, willekeurig gekozen winnaar gegeven. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

36 Comments
 1. Super leuk! Ik wil graag winnen en de routes uitproberen ❤️

  • Alternatief voor boek: elcometomygarden.be hosts hebben doorgaans kaarten en tips voor wandelingen in de buurt

 2. Ik wil dit heel graag winnen , want we wandelen heel graag

 3. Ik maak graag kans op dit boek, om ons mooi Vlaanderenlandje nog beter te leren kennen!

 4. Mijn vriend en ik hebben het genot van het wandelen en fietsen in de mooie Belgische natuur weer helemaal herontdekt tijdens de corona-tijden. Echter moeten we altijd verschillende websites, webblogs of boeken raadplegen om een mooie wandelroute samen te stellen. Het grote wandelboek zou dus een zeer welkome zaak zijn zodat we telkens maar één informatiebron moeten raadplegen!

 5. Ik wil dit boek graag winnen ( en mooie wandelingen maken)

 6. Hey! Ik ben de laatste tijd véél aan het wandelen en wil hierdoor nieuwe plekjes leren kennen. Dus ja, ik wil graag dit boek winnen!

 7. Ik wil graag winnen om deze leuke wandelingen te kunnen maken.

 8. ik wil graag mijn kans wagen om dit boek te winnen.

 9. ik wil graa dit boek winnen.

 10. We wandelen graag dus dit wandelboek zou van pas komen!

 11. doen graag mee . hebben de wandelmicrobe ook te pakken

 12. Dit boek kunnen we gebruiken!

 13. Als fervente wandelaars zouden wij dit boek erg graag winnen!

 14. Ik ben benieuwd naar al die wandelpaden

 15. Superleuk artikel. En ook ik doe graag mee aan de wedstrijd. Ideaal om nog meer van België te leren kennen.

 16. Ik zou dit super graag hebben zo kan ik vele mooie plaatsjes in eigen land ontdekken. Ik wandel heel graag en vooral nu met corona is dat nog meer geworden

 17. We gaan elke dag met de hondjes wandelen, maar het is natuurlijk veel leuker mochten we nieuwe wandelpaden kunnen ontdekken

 18. ik heb al veel plaatsjes en paden gevonden waar ik het bestaan niet eens van afwist, ben benieuwd naar al diegene die ik nog niet gevonden heb

 19. na een zware operatie ben ik nu herstellende, maar ik heb veel beweging nodig, graag zou ik met een vriendin gaan wandelen op plaatsjes die ik vooraf nog niet kende

 20. ik ga elke dag met de hond een flinke wandeling doen , nu in de vakantie maken we er soms een familie uitstap van , ik ben zeker dat de kindjes super graag onze wandelroute gaan uitstippelen

 21. Nu het zwemmen is weggevallen door corona zijn we aan het wandelen geraakt, alle ideetjes zijn welkom, dus zeker dit boek

 22. voor een stevige wandeling sta ik steeds paraat

 23. samen met mijn vrouw nieuwe routes verkennen is leuk

  • Ik zou graag deelnemen!

 24. ik zou dit boek super graag hebben . dan kan ik mooie wandelingen uitstippelen

 25. Er zijn zoveel prachtige wandelingen te ontdekken in Vlaanderen. Zelfs hier in de streek rond Brussel kan je kilometers wandelen zonder een straat te moeten oversteken en heel mooie natuur in heuvelachtig landschap.

 26. Ik wil winnen.

 27. Dit zou een fantastisch cadeau zijn voor mijn zorgvrouwtje. Dromen bedrog? Met een unieke wandelboek Vlaanderen in deze bijzondere tijden zou er zeker eentje kunnen uitkomen. Wandelen in eigen land, zalige ontspanning in deze tijd.

 28. Leuke actie. Samen met mijn ventje ons eigen land verkennen dankzij “Reisgoesting”. Leer eerste je eigen land kennen vooraleer je naar het buitenland trekt!

 29. Dit zou een heel leuk cadeautje zijn voor mijn papa.
  Net op pensioen en “dankzij” Covid-19 heeft hij de wandelmicrobe te pakken.

 30. Ik wil dit boek heel graag winnen

 31. Dit zou zo een leuk boek zijn, er zijn nog zoveel mooie wandelingen te ontdekken en vooral dat het in lusvorm is, is aantrekkelijk.

 32. Een mooi boek dat ik als cadeau aan mijn broer zou geven. Hij blijft maar dezelfde wegen/paden opzoeken en er zijn zoveel mooie alternatieven.

 33. superleuk, ik waag heel graag een kansje

 34. Superleuk cadeautje voor mezelf om nieuwe plekken te ontdekken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *