Fietsen door de heide in Kalmthout.

Kalmthout: van hot naar hei

Toen ik nog een kind was, maakten we in de zomer soms een uitstap naar Kalmthout. We reden er met een trein heen en wandelden en speelden de hele dag op de Kalmthoutse Heide. Het beste aan die dag was het beklimmen van de brandtoren, vanwaar je uitkijkt over de hele heide en de omliggende bossen.

’s Avonds stopten we steevast aan het frituur aan het station van Heide voor een frietje dat we opaten bij het oorlogsmonument. Daarna namen we de trein huiswaarts, om dan moegespeeld en met zand tussen de tenen in slaap te vallen.

Kalmthout

Grenspark Kalmthoutse Heide

Intussen ben ik al lang geen kind meer, maar nog altijd ga ik graag naar de heide. Om even uit te waaien, om te genieten van de stilte. Meestal zoek ik de heidegebieden in mijn buurt op, maar wanneer ik zin heb in een hele uitstap, neem ik net als vroeger de trein naar Kalmthout.

In 2001 werd de Kalmthoutse Heide het Grenspark Kalmthoutse Heide. De heide, die meer dan 60 kilometer² groot is, strekt zich uit tussen Kalmthout, Stabroek, Essen en Woensdrecht, in Nederland. Je kan de heide op verschillende plaatsen betreden, maar er zijn ook vier poorten – in elke gemeente één – met parkinggelegenheid. In Kalmthout vind je ook het bezoekerscentrum De Vroente.

Het heidegebied heeft een divers landschap met bossen, vennen, heide en zandverstuivingen. Omdat er kwetsbare planten groeien en verschillende dieren en insecten leven, wordt de Kalmthoutse Heide met veel zorg beschermd. Wandelaars dienen op de paden te blijven en honden mogen enkel op bepaalde wandelpaden én met leiband de heide op.

Kalmthout

De brandtoren van Kalmthout

Nog steeds heeft de Kalmthoutse Heide een brandtoren, maar het exemplaar dat ik als kind beklom om de weidse omgeving te bewonderen, in onlangs afgebroken en vervangen door een nieuwe. De brandtoren is in de eerste plaats een toren voor de brandweer. Moest er brand uitbreken, dan kan de brandweer snel reageren en overzicht over de brandhaarden bewaren. Maar de toren is ook altijd open voor bezoekers die graag de heide van bovenuit willen bewonderen. De nieuwe brandtoren heeft dan ook twee uitkijkplatformen.

De brandtoren is ook niet meer de enige uitkijktoren op de Kalmthoutse Heide. Op wandelafstand van de brandtoren vind je De Stapper. Deze kleinere toren met vier verdiepingen staat naast het Stappersven en geeft je dus een prachtig uitzicht over het stille water.

In de buurtgemeente Wuustwezel vind je de uitkijktoren De Klot bij het natuurgebied De Maatjes. Vanop De Klot kijk je uit over weilanden en moeraslanden. In het verleden werd er turf gestoken in deze streek, maar nu is het gebied beschermd, want er leven talrijke vogels.

Kalmthout

Met de fiets door de heide

Er zijn zo veel wandelpaden op de Kalmthoutse Heide dat we soms vergeten dat je ook heerlijk kan fietsen in de omgeving. De Heideroute, die al in 1975 geopend werd, is nog steeds de meest populaire fietsroute van de omgeving. De hele route is 57 kilometer lang, maar je kan ook kiezen voor verkortte routes van 43 kilometer en 39 kilometer lang. Onderweg fiets je langs het Arboretum van Kalmthout, dat bekend staat om zijn ruime collectie planten en bomen, en langs De Klot uitkijktoren.

De Heideroute loopt langs de dorpskern van Heide, waar je kan stoppen bij koffiebar Heide City voor een koffie of een gezonde lunch. Neem je graag de tijd voor je fietstocht of combineer je een fietstocht graag met een bezoek aan de Kalmthoutse Heide, blijf dan vooral een nachtje of twee in B&B Silencio. ’s Avonds drink je een pintje in De Oude Withoef, want dat heb je wel verdiend na een hele dag fietsen.

Kalmthout

Groen genieten

Duurzaam reizen is een thema dat steeds vaker terugkomt. Ook bij Reisgoesting. Reizen met een positieve impact op de natuur en de lokale economie is niet alleen verantwoord, maar in de meeste gevallen zelfs helemaal niet moeilijk.

Vlak bij de heide, op wandelafstand van de treinstations Heide en Kalmthout, vind je Hotel Jerom. Duurzaamheid is het stokpaardje van eigenaars Kato en Jorg. Hotel Jerom is voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen, en de kamers zijn ingericht met kwalitatieve meubelen die lang meegaan. Het linnengoed en de zeep die je in de badkamer vindt, zijn allemaal Belgisch. Ook het ontbijtbuffet bestaat uit verse producten die ter plekke gemaakt zijn of van lokale handelaren komen.

Hotel Jerom ligt vlakbij de Kalmthoutse Heide en de brandtoren. Je hoeft eigenlijk maar de straat over te steken om de heide te bereiken. De ligging van Hotel Jerom is echt ideaal voor wie de heide op zijn mooiste wil zien: bij zonsopgang. Sta een uurtje voor zonsopgang op, ga de heide op en beklim de brandtoren. Geniet van de zon die door de nevels breekt en de paarse heide verlicht. Met wat geluk zie je zelfs herten.

Een duurzaam weekendje weg is niet compleet zonder een diner bij Huize Alberic. In hun pand, dat de thuis was van kunstenaar-smid Alberic Plettinck, serveren zij gerechten op basis van seizoensgebonden producten.

Kalmthout

Met speelvogels op pad

Kinderen halen hun hart op in de Kalmthoutse Heide. Ze wroeten in het zand, spelen tussen de bomen en klimmen lachend de uitkijktorens op. Precies daarom in Kalmthout een geweldige bestemming voor gezinnen met speelvogels.

De Kalmthoutse Hoeve biedt plaats aan wel 28 personen, en is voorzien van voldoende slaapkamers en badkamers. Je kan dus de hele familie meenemen of een aantal bevriende gezinnen optrommelen voor een weekje in het groen. De Kalmthoutse Hoeve beschikt over een volledig ingerichte keuken, maar waarom hou je eens geen picknick op de heide? Bij de Piknikfabrik bestel je picknicks voor de hele bende op een vaste picknickplaats of op een zelfgekozen locatie.

Raken de kinderen de heide toch een keertje beu? Of plenst de regen net te hard om naar buiten te gaan? Dan kan je het recent vernieuwde Suske en Wiske Museum in Kalmthout bezoeken. Je loopt door negen verschillende ruimtes en leert alles over het maken van stripverhalen.

Suske en Wiske Museum

Met je hond naar Kalmthout

Wanneer je gaat wandelen, neem je natuurlijk graag je hond mee. Maar vanwege de kwetsbare natuur en de schapen die op de heide leven, zijn honden niet toegelaten op de Kalmthoutse Heide. Speciaal voor wandelaars met honden werd de Viervoetersroute uitgestippeld: een route van 8 kilometer of 12 kilometer waar je met je hond aan de leiband door de heide kan wandelen.

De wandelroute start bij het toeristisch infokantoor Visit Kalmthout, op wandelafstand van station Heide. Van daaruit kies je zelf of je de Viervoetersroute van 8 kilometer of 12 kilometer neemt. Na een dagje buitenzijn kan je uitrusten op een terrasje in Heide of, net zoals ik vroeger, stoppen voor een frietje van het frituur aan het station van Heide voor je weer naar huis spoort.

Stappersven

Ontdek Kalmthout en de rest van de Kempen

Kalmthout ligt ten noorden van Antwerpen, tegen de Nederlandse grens en is gemakkelijk te bereiken met de trein. Je kan afstappen aan station Kalmthout, maar ook van station Heide bereik je gemakkelijk de Kalmthoutse Heide. Wil je graag fietsen, dan kan zelfs je fiets mee op de trein. Toch liever met de auto? Je vindt meer dan genoeg parkeergelegenheid in Kalmthout en aan de vier poorten van de Kalmthoutse Heide.

Kalmthout is een geweldige bestemming voor een daguitstap of zelfs een weekendje weg in eigen land. Je kan je bezoek eenvoudig plannen met de website van Visit Kalmthout. Wil je meer tips voor de directe omgeving van Kalmthout, of plan je om de rest van de Kempen nog te verkennen, dan kan je terecht op de website van Toerisme Kempen.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikels over de Kempen in samenwerking met Toerisme Kempen. Eerder dit jaar kwamen er al artikels online over Lier, Geel, Westerlo, Hoogstraten en Ravels.

Extra zomertip: naar de purpere hei

De heide heeft zijn charmes in elk seizoen, maar de zomer is het mooiste. Met hoogzomer, tussen half augustus en half september, staan de anders zo droge en stugge heideplanten in bloem en verandert de heide in een golvende zee van paars. Vooral in de vroege ochtend of de late avond, wanneer de zon laag hangt en zijn gouden licht over de wereld gooit, is de heide magisch mooi.

Heide
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

3 responses to “Kalmthout: van hot naar hei”

 1. Lieve Frateur Avatar
  Lieve Frateur

  Vlakbij de Kalmthoutse heide bevindt zich ook de aangename vakantiewoning de Zandloper. Hier kan je logeren met acht personen. Geniet van de mooie tuin, het arboretum en natuurlijk het grenspark.

 2. Sarah Avatar
  Sarah

  Lunch @rozantiek is ook zeer sterk aan te raden.
  Rozanne zorgt voor een warm onthaal en tovert met haar team seizoensgebonden pareltjes op tafel.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Goede tip, dank je wel!
   Dat check ik zeker de volgende keer ik in Kalmthout ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *