reis door afrika: van kaapstad tot victoria falls

Ik rits het muskietennet van m’n koepeltent open. Slaperig steek ik m’n hoofd buiten de tent. Het schemert nog en ik zie nauwelijks iets, maar toch lijkt het Etosha National Park, in Afrika, al vol leven. Als ik heel stil ben, dan hoor aan het einde van ons kamp een jakhals brutaal rondscharrelen. Zouden mijn slippers er dit keer nog allebei liggen of zou er weer één ontbreken?

Mijn blik wordt afgeleid door een jonge boom op ongeveer 200 meter afstand van me. Geknakt ligt de boom met wortels en al tegen de dorre vlakte. Die stond toch gisteren nog fier overeind? Zouden de olifanten die ik vannacht hoorde zich daarmee vermaakt hebben, zo dichtbij mijn slaapplek? Ik bevind me momenteel in Namibië. Ik ben in Kaapstad in Afrika in een truck met 18 volslagen onbekenden ingestapt. Ik maak een 20-daagse reis van Kaapstad naar Victoria Falls.

Tentleven
Dune 45 in Namib Naukluft Park

Gisteren was een memorabele dag. De dag begon al om 04.00 ‘s ochtends. Het kampvuur brandde al, de koffie was heet en sterk en de pap zo dik dat je lepel er rechtovereind in bleef staan. Het is onvoorstelbaar hoe groot het temperatuurverschil kan zijn in het Namib Naukluft National Park. Overdag tikt het kwik met gemak 40 graden aan, maar toen ik me om 04.30 opmaakte om Dune 45 te beklimmen, kwam de temperatuur net boven het vriespunt.

Drie kwartier klimmen later zat ik, compleet afgemat en volledig buiten adem, om iets na 5 uur ‘s ochtends op het topje van een zandduin in de woestijn van Namibië. De stilte, de oneindige ruimte, de zon die de zandduinen in schitterende gouden bergen veranderen: een ervaring en uitzicht die me altijd bij zullen blijven.

Op de duinen
Internationale groepsreis naar Afrika

Het is opmerkelijk hoe snel je tijdens zo’n reis bevriend raakt en intens optrekt met wat tot voor kort vreemden voor je waren. Mensen, die een week geleden nog 24 uur vliegen bij je vandaan woonden, zijn binnen no time je beste maatjes waar je deze ervaringen mee deelt.

Afstanden in Afrika zijn gigantisch, soms breng je een hele dag door in de truck door, maar nooit wordt dit saai of gaat dit vervelen, want hoe vaak zit je nu met zoveel nationaliteiten bij elkaar? In mijn groep ben ik de enige Nederlander, de rest bestaat uit Australiërs, Amerikanen, Kiwi’s, een Koreaan, twee Duitsers, een Schot (geen Engelsman!) en een Israeliër. De dagen vliegen voorbij en ik geniet met volle teugen terwijl we met elkaar praten, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Vreemde vriendschappen

Okavango Delta in Botswana

Ondertussen heb ik beide slippers buiten m’n tent gevonden, precies zoals ik ze achtergelaten had. Het kampvuur, dat ik gisteravond zélf aangelegd heb, smeult nog na. Vandaag zetten we koers richting de Okavango Delta in Botswana. Ik denk dat dit het hoogtepunt uit mijn kampeerreis van Kaapstad naar Victoria Falls gaat worden.

Botswana, recent verkozen door Lonely Planet als de nummer 1 bestemming to visit in 2016, heeft de grootste inlands delta ter wereld; de Okavango Delta. In een authentieke uitgeholde boomstam, een “mokoro”, trek ik diep deze jungle van ondiepe kanaaltjes, slootjes en dichte rietbossen in. Vergeet niet, onder de boomstam waarin ik zit leven en zwemmen op dat moment duizenden nijlpaarden en krokodillen. Gelukkig kan ik vertrouwen op de uitstekende gidsen die in dit gebied opgegroeid zijn en het op hun duimpje kennen.

Krokodil

Avontuurlijk reizen

Ik heb me wel mentaal moeten voorbereiden op dit gedeelte van de reis en ben bij mezelf even uitgebreid ten rade gegaan. Ben ik avontuurlijk ingesteld? Check. Ben ik bereid uit mijn eigen comfort zone te stappen van mijn veilige Nederlandse leventje? Check. Ben ik bereid tijdens deze reis flink aan te pakken? Check.

Toch, straks heb ik een paar dagen geen beschikking over stromend water. De Okavango Delta zal mijn douche zijn. Even naar het toilet betekent gehurkt over een gat in de grond hangen. Uitdagend is het wel, zo’n overlanding tour door Afrika, en lang niet altijd “easy travelling”. Maar, zo houd ik me voor, zonder wrijving geen glans!

Victoria Falls

Straks wachten mij de Victoria Falls! Eenmaal de Okavango Delta in Botswana overwonnen, dan moet ik mezelf nogmaals overwinnen, want die bungee jump vanaf de Victoria Falls Bridge, díé gaat er gewoon komen!

Victoria Waterval

Bewaren

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *