juni is voortaan aruba aloë wellness-maand

Ik ben in Aruba. Geblinddoekt moet ik ruiken welk product er onder mijn neus wordt gehouden. Dat is niet zo moeilijk, ik ruik koffie. Het volgende schaaltje komt er aan, ik ruik een zoete geur en neem een risicovol besluit. Op de tast doe ik wat van het schaaltje in mijn hand en lik er aan. Net wat ik dacht, het is suiker.

Deze ervaring maakt deel uit van de Aloë Experience die ik volg bij het Aruba Aloë centrum in Riu op Aruba. De ingrediënten koffie, suiker, kokosolie en de Special Care Lotion van Aruba Aloë vormen de basis voor de bodyscrub die ik ga maken. In het kader van Aruba Aloë wellnessmaand juni is deze workshop maar één van de speciale activiteiten.

Lees hier over wat ik zoal meemaakte.

Aruba

Wellness

Wellness is een samenvoeging van welzijn en fitness. Voor een groot deel heb je je wellnessgevoel zelf in de hand door gezond te leven, zin in het leven te hebben, te lachen en er gezonde relaties op na te houden.

Wellness bestrijkt echter een heel groot gebied en omvat ook disciplines als yoga, meditatie, tai chi en mindfulness. Het fitness onderdeel uit welness kan iedereen naar eigen inzicht invullen. Voor de een zal dat een regelmatig bezoek aan een sportschool zijn, terwijl een ander liever dagelijks een ommetje met de hond maakt.  Uiteraard valt zwemmen, fietsen en hardlopen ook onder deze noemer, maar in principe gaat het bij wellness toch wel dat je doet wat je leuk vind met als uiteindelijk een gevoel van algeheel welbehagen.

Wellness

One Happy Island

Met 365 dagen zon per jaar is Aruba een populaire bestemming voor zonzoekers. Het kristalheldere water eromheen trekt snorkelaars en duikers over de streep en wie van een gokje houdt, kan terecht in één van de casino’s op het eiland.

Met ingang van 2016 is de maand juni voortaan uitgeroepen tot wellness maand van Aruba. Jaarlijks zullen in deze maand speciale arrangementen worden aangeboden in de vele spa-hotels, kunnen gasten zich onderdompelen in de wereld van gezond eten, fitness, yoga, tai chi, massage en well-being. Aruba Aloë is het nr. 1 exportproduct van Aruba en het 125 jarig bestaan van Aruba Aloë is de aanleiding voor de introductie van wellnessmaand juni. Dus mocht ik samen met enkele buitenlandse collega’s de nodige wellnesservaring opdoen op Aruba.

In de Aruba Aloë winkel in Riu zijn alle producten verkrijgbaar, er worden  workshops gegeven en kun je zien hoe aloë verwerkt wordt. Aloë is door Columbus mee naar Aruba genomen waar de plant goed gedijt in de droge grond van Aruba, maar het schijnt dat Cleopatra ook al op de hoogte was van de bijzondere krachten van deze plant. In het oudste Aloë bedrijf ter wereld werken circa 80 mensen. Elke dinsdag worden de bladen van de Aloëplanten met de hand geplukt en meteen naar de fabriek gebracht die zich naast de plantage bevindt. Van de sappen worden diverse producten gemaakt door toevoeging van geneeskrachtige kruiden zoals kamille. Er zijn speciale  producten voor verschillende toepassingen. Zo is er een product waar lidocaïne aan is toegevoegd, waardoor dit bij uitstek geschikt is voor spierpijn.

Relax

Coctail met Aloë

Voor we met de scrub aan de slag gaan komt bartender Danny van der Linden voor ons een cocktail maken. Danny werd onlangs kampioen in de bartendercontest op Aruba. Zijn winnende drankje is op basis van Tequila, Bitters Mint, Blauwe Agave en Aloë Mint Caviar. In de cocktail drijven kleine bolletjes waarin de Aloë is opgesloten.

Cocktail

Fort Zoutman

Met het gevulde potje in onze tas gaan we verder naar Fort Zoutman in Oranjestad. Fort Zoutman werd in 1796 gebouwd en had als doel de invasie van vijandelijke troepen te voorkomen. Het gebouw heeft door de jaren heen diverse functies bekleed, maar is momenteel in gebruik als Historisch Museum. Het weven van Panamahoeden is op Aruba jarenlang een grote bron van inkomsten voor de vrouwen geweest en het overgrote deel van het museum is hieraan gewijd, naast veel informatie over het koloniale verleden. Om het publiek meer te betrekken bij de klokkentoren van het museum worden er schilderworkshops gegeven.

Monfortune

Overal kun je meedoen aan boottochten die ongeveer allemaal het zelfde concept hebben. Stukje varen, snorkelen, eten aan boord en terug naar de haven. Pelican Adventures heeft sinds kort een splinternieuwe schoener in gebruik genomen die speciaal wordt ingezet voor privé feesten. We schepen in op de ‘Monfortune’ en worden vanaf de eerste stap door de bemanning van alle gemakken voorzien. De hele dag worden er hapjes en sapjes aangeboden en tegen etenstijd wordt zelfs een kok door een speedboot afgezet op het schip. Er is een speciale sportinstructeur aan boord die instructie geeft over het gebruik van de snorkelapparatuur en ook zelf mee het water in gaat.

Tai Chi

Lerares Irene is speciaal met haar groep naar het Arashi strand gekomen om ons een privé tai chi les te geven. De beste tijd hiervoor is in de vroege morgen als het nog niet al te warm is. Tijdens de wellnessmaand juni worden op veel plaatsen, maar ook in de hotels tai chi lessen aangegeven. Irene verzekert me echter dat als iemand een keertje wil komen kijken, hij of zij altijd welkom is bij de groep.
Voor mij was het de eerste keer dat ik een tai chi les kreeg. De rustige en vloeiende bewegingen, die steeds drie keer achter elkaar uitgevoerd werden, maakten me heerlijk rustig. Misschien was het verbeelding, maar ik had het gevoel dat de spierpijn die ik al een tijdje in mijn schouder voelde, minder was geworden. Als dat het effect van slechts een half uurtje tai chi is, belooft dat nog wat.

Nuts

Na de tai chi les kwamen Liliana De Marques en Maria Pucci van ‘Nuts’ naar het strand om een tafel vol met gezonde superfoods neer te zetten. Zelfgebakken pannenkoeken, waar geen suiker of verkeerde vezel in zat, wraps gevuld met quinoa, zwarte bonen en spinazie en smoothies in alle kleuren van de regenboog, zorgden voor een snelle en gezonde aanvulling van de gebruikte energie. In de Engelandstraat nr 2 in Oranjestad is de winkel Nuts te vinden. Hier vind je een ongekende keuze aan gezonde superfoods, noten, kokosproducten en zaden.

Nuts

Tamme flamingo’s

Het Renaissance Hotel, waar wij verbleven heeft een eigen eiland waar elk kwartier een speedboot de gasten naar toe brengt en haalt. Op het eiland leven zes flamingo’s die hier tien jaar geleden zijn neergezet en sindsdien het eiland niet meer verlaten hebben. De flamingo’s zijn zo mak als een lammetje, eten uit je hand en snuffelen zelfs je tafeltje af om te kijken of er nog iets eetbaars voor ze te vinden is. Het hotel zelf beschikt over een uitgebreide spa en op het eiland is het eveneens mogelijk om een massage te ondergaan.  In het kader van de wellnessmaand juni wordt op het eiland elke zaterdag Paddle Board Yoga gegeven.

Flamingo's in Aruba

Mountainbiken

Wie in het kader van de wellnessmaand iets aan fitness wil doen, kan daarvoor overal op Aruba terecht. De meeste hotels beschikken over een uitgebreide fitnessruimte. Sporten in de buitenlucht kan bijvoorbeeld ook door een mountainbiketocht te maken. Mountainbikes kunnen  per dag worden gehuurd, maar het is ook mogelijk om een begeleidde tocht van circa twee uur te maken.

Hooiberg

De Hooiberg wordt beschouwd als het trimparcours van Aruba. De berg, die begroeid is met cactussen, maar in het voorjaar korte tijd knalgeel is, (vandaar de naam) is 165 meter hoog. Via 562 betonnen treden kun je naar boven lopen. Gelukkig zijn er om de tien of twintig treden plateaus  waar je even op adem kunt komen, of plaats kunt maken voor fitnessfanaten die fluitend de trappen op en afrennen. Voor de zoveelste keer neem ik mezelf voor om iets aan mijn conditie te doen als ik hijgend achter mijn flitsende collega’s aanstrompel.

Terrafuse

Wat glas bewerken met wellness te maken heeft legt Marian Abath uit. Deze Nederlandse kunstenares heeft samen met haar man Ciro, eveneens kunstenaar, Terrafuse gecreëerd.  Terrafuse is een galerie, winkel, werkplaats, woonhuis en nog veel meer. ‘’Als je bezig bent met het bewerken van glas, vergeet je alles om je heen omdat je zo geconcetreerd bezig bent. Ik zie dat als een vorm van wellness’’, zegt ze. Bij Terrafuse geeft men wekelijks workshops glas bewerken. Het leuke hiervan is dat iedereen het na enige oefening kan doen. Ik ga aan de gang om een kraal te maken. Ik hou een staafje glas in de brander en als de temperatuur hoog genoeg is, hou ik het gesmolten glas tegen een metalen staafje wat uiteindelijk het gat voor de kraal vormt. Dan is het een kwestie van draaien, draaien en draaien. Hoewel mijn kraal niet honderd procent rond is, ben ik toch wel trots op mijn eerste glaswerkstuk.

Cocktails in Aruba

Arikokpark

Onderweg naar Baby Beach, waar we het strand zullen bezoeken, rijden we door Arikokpark. Om Aruba’s unieke landschappen en haar flora en  fauna te beschermen voor de bevolking van Aruba en voor de bezoekers, is in 1995 het Arikok Nationaal Park opgericht. In 2009 heeft prinses Margriet het nieuwe bezoekerscentrum geopend. Hier  kun je uitgebreid kennismaken met de flora en fauna van het park middels verschillende presentaties.  Het park ligt aan de noordoostkant van Aruba en is 32 km2 groot. Het is een ruw,  heuvelachtige terrein met cactuswouden, rotsformatie en kalksteengrotten. Er komen leguanen, hagedissen en vogels in alle kleuren van de regenboog voor. Behalve de zeldzame Arubaanse holenuil kun je hier ook de Arubaanse ratelslang tegen het lijf lopen. We bezoeken één van de twee grotten waar indianen 1000 jaar geleden grottekeningen hebben achtergelaten. Er fladderen vleermuizen om ons heen die zich ruw gestoord voelden in hun slaap.

Eat local

Alidia Wever heeft een dansopleiding gevolgd en samen met haar man Ryan Oduber heeft ze een missie. Ze willen zoveel mogelijk mensen  kennis laten maken met de traditionele Arubaanse dans. In hun wonderlijke huis in Ayo ontvangen ze gasten voor een lunch, high tea of diner en geeft Alidia een dansworkshop. Alle vrouwen krijgen een wijde, witte rok aan en Alidia brengt ons de kneepjes bij van de Tambu, een fusion van Afrikaanse ritmes. Wie een kijkje wil nemen bij de locals thuis en meteen een gezellige tijd wil hebben, is bij de gastvrije echtpaar aan het juiste adres. Reserveren en informatie vind je hier.

Restaurants

Voor elke smaak is op Aruba een restaurant te vinden. Ik heb overal heerlijk gegeten en merkte dat de vegetariërs uit het gezelschap ook zeer te spreken waren over de gerechten die zij bestelden. Een paar uitschieters wil ik toch wel graag benoemen en dat zijn Passions on the Beach Restaurant op Eagle Beach, voor het Amsterdam Manor Beach Resort en naast de beroemde Fotofi bomen. Hier zit je op een super romantische locatie met je voeten in het warme zand, terwijl de zon ondergaat.

Het onlangs geopende Wilhelmina Restaurant is te vinden in de Wilhelminastraat 74 in Oranjestad. Niet alleen het eten is hier fantastisch, maar zelden maakte ik zulk leuk en gemotiveerd personeel mee. Aanrader!

En dan Hostaria Da Vittorio: de chef van dit Italiaanse restaurant, Vittorio Muscariello kookt al sinds 1999 de sterren van de hemel. Alle ingrediënten zijn Italiaans en worden twee maal per week ingevlogen vanuit la bella Italia.

Reisgoesting in Aruba

Bewaren

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *