Italië voor beginners

Italië voor beginners

Publireportage

Natuurschoon, talloze historische sites, een van de heerlijkste keukens van Europa en wijn: niet moeilijk dat Italië een van de meest geliefde en tot de verbeelding sprekende vakantiebestemmingen is. In Italië voor beginners lees je alles wat je moet weten voor een eerste reis naar dit Zuid-Europese land.

Wat moet je weten voor je reis naar Italië?

Italië is een lang, uitgestrekt land in het zuiden van Europa. Het heeft een beetje de vorm van een laars en is daarom heel herkenbaar. Tot Italië behoren ook verschillende eilanden, waarvan Sicilië, Sardinië en Elba de grootste en bekendste zijn.

In het noorden grenst Italië aan Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Middellandse, Tyrreense, Ionische en Adriatische Zee.

Het eiland Sicilië ligt in de Middellandse Zee ten zuiden van het vaste land. Sardinië en Elba liggen ten westen van het vasteland.

De Staat Vaticaanstad, dat ook de kleinste onafhankelijke staat ter wereld is, is een enclave in Rome. Mensen denken vaak dat het tot Italië behoort, maar het is wel degelijk onafhankelijk.

Hoe reis je naar Italië?

De snelste manier om Italië te bereiken, is door het vliegtuig te nemen. Italië heeft (internationale) luchthavens in de meeste grote steden. Vanop de meeste luchthavens heb je ook een goede verbinding met de eilanden.

Kies je liever voor het comfort van je eigen auto, dan kost het je een dag tot twee dagen rijden om de grens van Italië te bereiken. Wil je helemaal naar het zuiden, dan kost het je nog eens een dag of twee.

Wil je met het openbaar vervoer, dan neem je best de trein tot in Oostenrijk of Zwitserland, vanwaar je verder reist met de langeafstandbus.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Italië is deel van de Schengenzone, wat wil zeggen dat Belgen en Nederlanders enkel een geldige ID card nodig hebben om vrij naar Italië te reizen.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke vaccinaties of medische voorbereidingen nodig voor je reis naar Italië.

Wel is het altijd verstandig om je vaccinaties up to date te houden, een goed uitgeruste EHBO mee te nemen, en voldoende voorraad van je persoonlijke medicatie.

Het klimaat van Italië

Over de grote lijn heeft Italië een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. Enkel in het berggebied in het noorden is het klimaat koeler. Hoog in de bergen kan er flink wat sneeuw vallen in de winter. In het zuiden, en dan vooral op Sicilië, kan het in de zomer echt heet en droog zijn.

De mensen van Italië

Italianen zijn echte familiemensen die houden van huisgemaakte maaltijden, van koffie drinken op een terrasje van en van een praatje slaan. In vergelijking met Belgen zijn Italianen vaak wat luider. Ze staan gemiddeld een beetje dichter bij je en maken veel handgebaren, wat voor ons Belgen wat overdreven kan aanvoelen. Maar in essentie zijn Italianen gewoon enorm warme mensen.

De meeste Italianen spreken Italiaans, of een dialect van het Italiaans. Daarnaast zijn er nog 22 andere landstalen. Sommige daarvan, zoals het Frans, Duits en Sloveens, worden gesproken in de grensgebieden. Andere, zoals het Siciliaans en Sardijns, zijn regionale talen. Steeds meer Italianen spreken een woordje Engels, maar Engels is er nog niet zo ingeburgerd als in België. Ouderen en mensen in meer afgelegen gebieden spreken vaak weinig of geen Engels. Maar dat staat ze niet in de weg om je hartelijk te ontvangen.  

De Italiaanse cultuur

Net zoals de meeste landen in Europa, heeft Italië een rijke geschiedenis. In de oudheid werd het grondgebied van het huidige Italië bevolkt door verschillende volkeren. Tot de Romeinen het land verenigde en Italië het centrum van het Romeinse Rijk werd. In die tijd werd Rome ook het centrum van de Katholieke kerk.

Na de val van het Romeinse Rijk, onderging Italië een moeilijkere tijd, tot het land weer opbloeide in de renaissance. Stadstaten zoals Milaan, Venetië en Firenze werden bakermatten van kunst en cultuur. Pas in 1861 werd Italië herenigd tot het land zoals we het nu kennen.

De Italiaanse cultuur stoelt in zijn geschiedenis. Overal vindt je historische sites uit de Romeinse tijd, maar evengoed uit latere tijdstippen. Sommige daarvan zijn tot op de dag van vandaag in gebruik, andere zijn ruïnes die je kan bezoeken. Kunst en literatuur zijn nog steeds belangrijk. Italië heeft een schat aan musea.

Tenslotte vormt het culinaire een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. De Italiaanse keuken, en dan vooral pizza en pasta, is wereldberoemd en geroemd om zijn kwaliteit.  

Bezienswaardigheden van Italië

Wanneer mensen de bezienswaardigheden van Italië opnoemen, noemen ze vaak dezelfde zaken. Het Colosseum. De toren van Pisa. De kathedraal van Milaan. Prachtige bezienswaardigheden, maar laat ons eerlijk zijn: die ken je vast al wel. Dit zijn de favoriete bezienswaardigheden van de redactie:

  • De Dolomieten. De bergketen in het noorden is simpelweg adembenemend mooi, vooral in het schemeruur.
  • De Ponte Vecchio is misschien niet de beroemdste bezienswaardigheid van Firenze, maar wel een van de meest interessante. Je waant je terug in de tijd.
  • In de Catacomben van Palermo vind je een immense collectie skeletten en mummies die begraven zijn in ondergrondse nissen. De collectie is van immense waarde en razend interessant, zij het misschien een tikje luguber.
  • Cinque Terre, vijf vissersdorpen met kleurrijke huizen, in de regio Ligurië wordt steeds bekender en dus drukker. Toch een bezoekje waard.
  • De rollende heuvels van Toscane zijn vooral mooi in de zomer en in het schemeruur. Huur een auto, pak een picknick en ontdek Toscane op eigen tempo.

De Italiaanse keuken

Zoals gezegd, is de Italiaanse keuken een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Italianen koken graag ingewikkelde gerechten met goede, lokale ingrediënten. Elke stad en streek heeft zo wel zijn specialiteit.

De meest gekende Italiaanse gerechten zijn natuurlijk pizza en pasta, maar wanneer je het land bezoekt, moet je gewoon de zeevruchten proeven. De scherpe olijfolie. En de Italiaanse wijn. Italianen kunnen van de meest eenvoudige producten geweldige maaltijden op tafel zetten.

Italianen vergezellen hun maaltijden graag met bijpassende dranken. De dag wordt gestart met een zoet ontbijt en een cappuccino, vaak in kleine koffiebars of eethuisjes. De lunch en het diner worden vergezeld met passende wijnen, en afgesloten met een digestief of een espresso.

Rond welke drank je mag drinken bij welke maaltijd, gelden vaak verschillende ongeschreven regels. Zo is het drinken van een cappuccino na 11u ’s ochtends echt not done. Weet je niet goed wat doen? Kijk naar wat de locals doen. Drink cappuccino wanneer zij dat doen, en bestel een rosé wijn wanneer zij dat doen. Zo kan het niet fout gaan.

Olijven uit Italië

De munteenheid van Italië

Italië is deel van de eurozone en daarom betaal je er dus gewoon met de euro. In theorie kan je overal met de kaart betalen, maar hou toch maar een beetje cash op zak voor kleine uitgaven en uitgaven in afgelegen gebieden.

Is Italië veilig?

In principe is Italië een redelijk veilig land om door te reizen.

De grootste gevaren kan je verwachten van de natuur: in de zomer kan het er erg warm worden. Zeker aan de kust Draag zonnebescherming, lichte maar bedekkende kledij, en een petje of hoed.
In het bergachtige noorden is de natuur erg ruig. Let op de weersvoorspellingen, neem altijd wat te eten en te drinken mee, of ga desnoods op pad met een gids die de streek goed kent.

Helaas heerst er een machocultuur in Italië. Over de grote lijn hoef je je als vrouw weinig zorgen te maken, maar wees waakzaam in grote steden. Vooral ’s nachts.

Door Italië reizen

De (huur) auto is nog steeds het gemakkelijkste vervoermiddel om door Italië te reizen. Je bent vrijer en kan meenemen wat je wil. Het wegennetwerk van Italië is uitgebreid en goed onderhouden. Enkel in afgelegen gebieden en berggebieden kunnen de wegen wat ruiger zijn.

De meeste grote steden hebben een goed metro- en tramnetwerk, waardoor het erg eenvoudig is om je door de stad te verplaatsen zonder een auto. Vaak kan je een dagticket of een meerdagenticket kopen waarmee je je hele verblijf op de tram kan. Handig.

Wil je tussen grote steden reizen, dan kan je gebruik maken van het treinnetwerk van Trenitalia. Dat is niet zo duur, en best handig.

Bussen zijn in Italië regionaal geregeld, en dus niet nationaal. Dat maakt het wat moeilijker om grote afstanden af te leggen. Check voor vertrek even welke busmaatschappij jouw bestemming bedient.

Hotels en accommodatie in Italië

Uiteraard is Italië voorzien van de meest uiteenlopende accommodatie voor elk budget. Van back-to-basic berghutten in het noorden tot luxueuze resorts aan de kust of boetiekhotelletjes in de stad. Op de officiële website van Italië vind je verschillende suggesties voor goede hotels.

Dit moet je weten voor je naar Italië vertrekt

  • De stopcontacten van Italië zijn type L, wat wil zeggen dat niet al onze stekkers er in passen. Neem dus een wereldstekker mee.
  • Op veel plaatsen, en dan vooral in oudere gebouwen, zijn de afvoerpijpen niet erg breed. Daarom wordt er soms gevraagd om je toiletpapier in de vuilbak te gooien en niet in het toilet.
  • Plan je reis naar Italië met de officiële toeristische website van Italië, of lees onze artikelen vol tips en inspiratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *