La Thuile

La Thuile: stad van chocolade

Tijdens mijn bezoek aan de Aosta Vallei, wandelde ik op een zonnige winterdag door het kleine dorp La Thuile. Klein, maar met grote charme. Overal waar ik keek zag ik bergen om me heen, waar ik altijd gelukkig van wordt. Kleine beekjes kabbelen langs de straten, onder bruggetjes door. De typische huisjes deden me een klein beetje denken aan Oostenrijk, maar ze hadden toch een aparte eigenheid die je alleen in het noorden van Italië ziet.

La Thuile heeft veel te bieden aan zijn bezoekers. Mooie hotels, sfeervolle restaurantjes, en gezellige winkeltjes met handwerken van alle soorten vind je er terug. Maar voor een chocolade liefhebber zoals ikzelf, ontdekte ik een klein paradijs: Chocolat.

La Thuile
De typische huisjes deden me een klein beetje denken aan Oostenrijk, maar ze hadden toch een aparte eigenheid die je alleen in het noorden van Italië ziet.

Door de familie Collomb

Chocolade maken is al 40 jaar een passie voor de familie Collomb. Het is vooral zoon Stefano die dit familiebedrijf heeft gevormd zoals het nu is; een kleine maar moderne banketbakkerij, die verhalen vertelt met hun huisgemaakte chocolade specialiteiten. Ze maken wel 30 verschillende soorten!
Als banketbakkerij hebben ze eveneens een groot assortiment aan gebakjes, taarten en zelfs roomijs. En uiteraard mogen we de warme chocolade melk en hun chocolade fondu niet vergeten.

Stefano heeft al meerdere prijzen gewonnen met zijn chocolade. Hij streeft altijd naar excellentie en houdt van experimenteren. Hij selecteert alleen ingrediënten van de beste kwaliteit voor zijn chocolade, dat proef je ook.

En ik heb veel geproefd. Ik moest toch uit eigen ervaring kunnen schrijven.

La Thuile
Chocolade maken is al 40 jaar een passie voor de familie Collomb.

Chocolade proeven

Toen ik binnen stapte in de gezellige bakkerij, werd ik begroet door een brede glimlach van Stefano. Hij had al een tafeltje vrij gehouden en er lag een lange plank vol met heerlijke chocolade te wachten om geproefd te worden.

La Thuile
Er lag een lange plank vol met heerlijke chocolade te wachten om geproefd te worden.

Stefano praatte geanimeerd over zijn passie en kunsten, terwijl ik gefascineerd luisterde en regelmatig een stukje chocolade op mijn tong liet smelten. De verscheidenheid aan smaken was verbluffend. Zo proefde ik bijvoorbeeld chocolade met lavendel, een praline met rozenblaadjes, en zelfs chocolade met framboos en balsamico azijn. Verrassend lekker!
En dat was nog niet alles, Stefano gebruikt onder andere ook ingrediënten zoals Calabrese chilipepers, tijm, aloë, en zwarte thee bijvoorbeeld. Het lijkt vreemd om deze smaken te combineren met chocolade, maar Stefano maakt er een klein meesterwerkje van.

Ook in combinatie met wijn is zijn chocolade lekker. Hij had een witte wijn van de streek uitgekozen die ik uit zijn eigen, van chocolade gemaakte glaasje dronk. Niet alleen lekker, maar ook leuk, want het glaasje mocht ik achteraf opeten.

La Thuile
Ook in combinatie met wijn is zijn chocolade lekker.

Veramente delizioso

Als je aan Stefano vraagt wat als specialiteit van de streek wordt beschouwd, dan antwoord hij zonder aarzelen Tometta di La Thuile. Dit is een kleine taart gemaakt van gianduja chocolade, met geroosterde en gekarameliseerde hazelnoten. Veramente delizioso, zoals ze het in Italië zeggen!

Het is dankzij dit product dat het dorp La Thuile de naam ‘Città del Cioccolato’ ofwel, Stad van Chocolade heeft gekregen. En terecht. Zelfs wij Belgen kunnen nog wat leren van Stefano.

La Thuile
Het is dankzij dit product dat het dorp La Thuile de naam ‘Città del Cioccolato’ ofwel, Stad van Chocolade heeft gekregen.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *