Vakantie in Picardië

Frankrijk: een vakantie vol cultuur en geschiedenis in Picardië

Publireportage

Picardië is een regio in het noorden van Frankrijk. Het staat bekend als de bakermat van de gotiek, maar evengoed als een gebied waar flink gevochten is in de Eerste Wereldoorlog. Je kan Picardië dus gerust veelzijdig noemen, wat de regio een geweldige bestemming voor jouw volgende vakantie maakt.

Het is een bloedhete dag begin september. Met het raampje van de auto helemaal naar beneden gedraaid, rijd ik over de smalle landwegen van Picardië. Aan weerszijden strekken zich gouden graanvelden uit. Erboven zweven buizerds en zwaluwen. De lucht trilt boven de macadam.

Vakantiehuis Gîtes de la Tombelle in Picardië

Ik heb een korte vakantie geboekt in Picardië. Een week weg van alles en iedereen, in een godvergeten landbouwgebied in de buurt de gotische stad Laon. Na wat een eeuwigheid rijden over smalle landwegen lijkt, komt mijn einddoel in zicht: de Gîtes de la Tombelle.

De Gîtes de la Tombelle zijn een aantal vakantiehuizen op het terrein van een enorme vierkantshoeve. Ik heb Le Pigeonnier geboekt, een vierkante toren die een beetje verloren op de rand van het terrein staat. Ik parkeer de auto, stap uit en kijk om me heen. Er is niemand. Achter de hoeve rijdt een tractor door wolken stof over de graanvelden.

Na een poos komt de boer uit de stallen. De man heet me welkom en drukt me de sleutel van Le Pigeonnier in handen, voor hij weer aan het werk gaat. De rest van de week zal ik de man niet meer zien. Het boerenleven is druk in de oogsttijd.

Gîtes de la Tombelle in Picardië.

De kathedraal van Laon

Na een nacht in de doodse stilte van Le Pigeonnier, sta ik vroeg op. Na een snel ontbijt rijd ik over de lange, lange landbouwwegen naar de stad Laon. Dat lijkt me een prima start van mijn bezoek aan Picardië.

Laon blijkt een kleine vestingstad op een plateau te zijn, met smalle straten en smoezelige winkeltjes. In het midden staat de enorme Kathedraal Notre-Dame van Laon aan een klein kerkplein.

Ik dwaal een poos door de kleine stad, voor ik de kathedraal binnenga. Het is nog steeds heet buiten, maar in de kathedraal is het koel. Stil. Er is niemand. De zon vonkt in de glas-in-loodramen en werpt kleurrijke schaduwen over de tegelvloer. Ik volg een trap naar boven en kijk uit over het transept en het schip. De kathedraal is prachtig.

De Chemin des Dames

Tussen Laon, Soissons en Reims ligt de Chemin des Dames: een weg op een natuurlijke heuvelrug. De heuvelrug speelt al eeuwen een rol in de lokale geschiedenis. Caesar vocht aan het oostelijke eind van de Chemin des Dames, en vijfhonderd jaar versloeg de Frankische veldheer Clovis er de laatste Romeinse gouverneur. In de achttiende eeuw residen Adélaïde en Victoire, de dochters van de Franse koning Lodewijk XV, over de Chemin des Dames naar Vauclair.

Vandaag de dag kennen we de Chemin des Dames vooral uit de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers controleerden de heuvelrug voor een lange tijd. De troepen groeven zich in in de lokale zandsteengrotten die ze de Drachenhöhle noemden. Een naam die verfranst werd naar Caverne du Dragon.

Maar ook in de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers aanwezig in de omgeving van de Chemin des Dames. In de bossen rond het dorp Margival bouwden de Duitsers een bunkercomplex met een hoofdkwartier voor Hitler, dat de naam Wolfsschlucht II kreeg.

De bunkers van Wolfschlucht II

Op zoek naar wat verkoeling en – laat ons eerlijk zijn – wat avontuur, duik ik dieper in de geschiedenis van de omgeving. Na wat rondrijden en zoeken, kom ik uiteindelijk in de bossen rond Margival terecht. Tussen de bomen vind ik bunkers, kazernes en verdedigingswallen. Verrot en overgroeid met bomen en gras. Ik heb de bunkers van Wolfsschlucht II gevonden.

Ik verken de bunkers en kazernes op eigen houtje. De sfeer is koud en grimmig, zelfs op een hete zomerdag. Alsof wat er gebeurde in de oorlog nog aan de muren kleeft. Tussen de rotte muren groeien kleine bomen en varens.

Het gebied wordt druk bezocht door oorlogsfanatici. Naar verluidt zou het hoofdkwartier van Hitler nog relatief intact zijn, en dat trekt veel mensen aan. Wanneer ik door de vervallen gangen van een kazerne loop, voel ik een koude trek lucht. Lucht die muf ruikt, naar aarde en rot. De kazerne is aangesloten op een reeks onderaardse gangen. Misschien leiden die naar het hoofdkwartier. Misschien niet. Ik voel er niet veel voor om zonder voorkennis of materiaal ondergronds te gaan.

De Caverne du Dragon

Na mijn bezoek aan de bunkers, rijd ik een eindje verder. De oorlogsgeschiedenis fascineert me en ik wil meer zien. Min of meer per ongeluk stuit ik op een opengewrongen, ijzeren poort in een lage rotswand. Ik laat de auto achter, stap door de poort met een zaklamp in mijn handen, en kom terecht in een gang die uitkomt op een andere gang, op een uit de zandsteen gehakte zaal, op weer een uitgehakte zaal. Ik twijfel er niet aan dat ik per ongeluk in de Caverne du Dragon terecht ben gekomen.

Na een poos in de grotten, keer ik terug op mijn voetstappen. De Caverne du Dragon mag dan wel razend interessant zijn, ze is ook enorm en ik loop het gevaar te verdwalen in de wirwar van gangen, hoeken en zalen.

Een vakantie in Picardië met de auto

Een week lang bleef ik in Picardië. Ik ontdekte een uitgestrekt landbouwgebied met prachtige, middeleeuwse steden en ik ontdekte grimmig oorlogserfgoed en de geschiedenis van de regio. Ik ontdekte net genoeg om nieuwsgierig te blijven naar dat prachtige Picardië.

Na mijn week keer ik mijn auto huiswaards. Ik rijd nog een laatste keer over die lange landbouwwegen, door het stof van de tractors op het veld, en ik steek de grens weer over naar België. Want dat is het mooie van Frankrijk: het is prachtig, uitgestrekt, veelzijdig en het is vooral dichtbij.

Bezienswaardigheden van Picardië

Vakantie in Picardië? Oui, merci! Ontdek Picardië met de auto, of breng je fiets mee en neem de tijd om de regio op je eigen tempo te ontdekken.

  • Ontdek Laon en zijn prachtige kathedraal Notre-Dame.
  • Bezoek het Ancien Hôtel-Dieu de Laon, een middeleeuws gasthuis dat naast de kathedraal ligt.
  • Ontdek de lokale geschiedenis van Laon in het Musée d’art et d’archéologie. Op het grondgebied van het museum ligt ook de beschermde, achthoekige Tempelierskapel.
  • Drenk je in de geschiedenis van de Chemin des Dames
  • Bezoek het museum van de Caverne du Dragon en ontdek hoe soldaten in de kalksteengroeves woonden.

Plan je vakantie in Picardië met behulp van de website van Noord-Frankrijk. Of laat je inspireren door onze artikelen over Frankrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *