Verbier sign

Indian summer in Verbier

Publireportage

Yes, het is weer zover! Ik trek naar de bergen, mijn grote liefde. Bestemming: het Zwitserse Verbier. Een gebied dat vooral bekend staat om zijn wintersport, maar dat eigenlijk ook heel mooi is tijdens de zomer. De indian summer van Verbier schijnt zelfs machtig mooi te zijn. Hoog tijd om dat zelf te ervaren.

Ik vlieg naar Genève en intussen weet ik dat ik een plekje met een raam in de linkerzijde van het vliegtuig moet kiezen om het mooiste zicht op de Alpen te hebben. In de verte zie ik de Mont Blanc. Niet veel later trakteert een treinrit van twee en een half uren mij op een uitzicht waar ik stil van word. Langs de oevers van het meer van Genève rijzen de bergen omhoog tot ze de helderblauwe hemel bijna raken. 

Alpen van Verbier

Het is oktober en ik weet nog niet goed wat ik moet verwachten van een tussenseizoen in de bergen. Ik ben het namelijk gewend om hier dikke pakken sneeuw te zien liggen. Desondanks kijk ik er enorm naar uit om te ontdekken wat Verbier te bieden heeft in de indian summer. Mijn planning belooft alleszins veel goeds. 

Aangekomen in het dorp Le Châble check ik in bij hotel A Lârze, wat zoveel betekent als ‘In de Larix’. De larix is het type naaldboom dat voornamelijk is gebruikt voor de constructie van dit etablissement. De kamers van het charmante familiehotel zijn voorzien van ruime terrassen met een weids uitzicht over de vallei. Bij het inchecken ontvang ik de ‘Verbier Infinite Playground’-pass. Deze pass geeft tal van voordelen en kortingen waaronder het gratis gebruik van bussen in de Val des Bagnes en enkele skiliften.

Genieten van de zon

Het zonnetje schijnt nog lekker veel en ik profiteer er dus van om na de reis even tot rust te komen op het terras van La Ferme du Soleil. Op de achtergrond klingelen de koeienbellen. Dit is een geluid dat ik de komende dagen wel vaker zal horen. Niet dat ik dat erg vind.

Na wat zonneklopperij is het tijd om door te reizen naar La Tzoumaz. Onderweg maak ik enkele tussenstops om te genieten van het uitzicht en de kleuren die de herfst te bieden heeft. De bergflanken zijn bedekt met een gele, oranje en rode mantel.

Verliefde herten

De zon zakt onopvallend dieper weg en de temperaturen beginnen aan te geven dat de winter binnen enkele weken zijn intrede zal doen. Bij valavond is het in deze periode van het jaar het moment bij uitstek om burlende herten te spotten. Ik heb een afspraak met een gespecialiseerde gids die me prompt van een woordje uitleg en een verrekijker voorziet.

Het duurt niet lang voordat hij een hinde kan spotten. Nadat ze terug in het bos verdwijnt, scan ik met mijn verrekijker de hele flank. Ik ben niet helemaal zeker, maar ik vermoed al snel dat ik een groepje hindes en hun aanbidder heb gevonden. De gids neemt zijn telescoop erbij en inderdaad: een hert ligt te zonnebaden in de laatste zonnestralen van de dag. Wanneer de avond valt beginnen de mannetjes te brullen om de vrouwtjes te lokken. Ze zitten namelijk midden in het paarseizoen. Het geluid is opvallend ruig. Ogen toe en ik waan me bijna in Jurassic Park.

Vallei in Verbier

On top of the world

Na een uitgebreid ontbijt trek ik richting Mauvoisin, waar de hoogste boogdam van Europa zich bevindt. De dam is bereikbaar met de wagen, maar ik ga te voet. Onderweg, via het bospad naar boven, wandel ik langs verschillende foto’s met bijhorende uitleg die me meer vertellen over de geschiedenis en de bouw van de dam. Ik heb zelf niet zoveel met geschiedenis, maar toch weet de heldere uitleg me te boeien.

Boven geniet ik van het uitzicht vanop de 250 meter hoge dam: aan de ene kant de duizelingwekkende hoogte en aan de andere kant een melkblauw gletsjermeer waarin een prachtige waterval uitkomt. In de verte is een glimp op te vangen van de Giétro gletsjer.

Een hapje en een uitzicht

Terug in het dal schuif ik in restaurant La Promenade aan tafel. Dit restaurant is vaak al maanden van tevoren volgeboekt. Het staat bekend om zijn vaste menu’s van meerdere gangen. Vandaag op het menu: een wildmenu met wel acht gangen. Veel. Maar lekker. Maar veel.

Om de dag af te sluiten, neem ik de kabellift vanuit Le Châble naar Verbier. Gratis met de VIP pass. Toch een vreemd gegeven om licht gekleed en zonder ski’s of snowboard een skilift te nemen. Het doet me stiekem al uitkijken naar het winterseizoen.
Verbier is zo’n gezellig dorp en in het tussenseizoen aangenaam kalm. Met een glaasje wijn in één van de vele bars en met uitzicht op de roze gekleurde zonsondergang, sluit ik de dag af.

Trappen en happen in Val de Bagnes

Vandaag staat er een e-mountainbike tocht op het programma. Iets wat ik al lang op mijn wishlist heb staan! Ideaal om vandaag van de ene activiteit naar de andere te rijden via de uitgebreide fietsroutes die aanwezig zijn. Met de fiets rijd ik gezwind de steile paden op en af.

Na een paar uur trappen, stop ik in het kleine dorp Etiez waar een lunch staat gepland bij Jérémie Voutaz. Jérémie is een ambitieuze chef van nauwelijks eenentwintig die zijn A Table uitbaat. In dit unieke concept zit je met een groep van maximaal zeven personen aan één tafel waar Jérémie vervolgens vanuit zijn open keuken de borden vlak voor je neus dresseert.

Hij maakt ware kunstwerken onder de ogen van zijn gasten en hij licht dan ook graag toe wat hij serveert. Elk gerecht komt met een bijpassende wijn die dan ook door een lokale wijnhandelaar is voorzien. Een absolute aanrader voor iedereen die geniet van een gastronomische keuken en tegelijk wil zien hoe dat er juist aan toe gaat.

Paddenstoelen plukken in Verbier

Na de uitgebreide lunch heb ik een afspraak voor een workshop paddenstoelen plukken. Met een gids natuurlijk, want paddenstoelen. De gids heeft de nodige kennis en ervaring, en weet waar je op moet letten. Hij vertelt me alles over het belang van paddenstoelen en hoe de eetbare en giftige te onderscheiden van elkaar. Nooit geweten dat er zo veel soorten paddenstoelen bestaan.

Na de workshop fiets ik terug. De dag is bijna om, het is tijd een restaurant op te zoeken voor het avondeten. Meer dan genoeg keuze in Le Châble.

Paddenstoelen workshop in Verbier

Save the best for last

Ik smeer mijn benen in, want ik ga voor de eerste keer downhill mountainbiken. Al vaak heb ik met bewondering staan kijken naar de waaghalzen die het durven. Nu kan ik het zelf proberen.

Voor vertrek krijg ik de nodige bescherming overhandigd. Mijn fiets wordt afgesteld op mijn grootte en gewicht. Met een klein hartje stap ik samen met mijn fiets de kabellift in naar boven. Vanuit de lift heb ik een goed zicht op de downhill routes. Het gaat al snel van dit valt nog wel mee naar oh my god. Ik voel de adrenaline al op volle toeren draaien. 

Mountainbike tracks Verbier

Na een grondige uitleg, waarin het eigenlijk allemaal zo moeilijk niet lijkt, stap ik op de fiets. In mijn kielzog een initiator die me instructies toeroept. De kunst zit hem in het weten hoe je je lichaamsgewicht gebruikt en waar je wél en juist niet moet remmen. Met een dozijn eieren in mijn broek slaag ik er in om beneden te geraken. En dit was nog maar de makkelijke route.

Practice makes perfect, dus ik herhaal dezelfde route meerdere keren. Elke keer gaat een beetje beter dan de vorige, maar na een paar uren zijn mijn benen uitgeput en geef ik forfait. Uit nieuwsgierigheid werp ik toch nog even een blik naar de zwarte en dus gevorderde route. Ik denk maar één ding: Hoe zelfs…?

Moe maar voldaan

Mijn behoefte aan uitdaging en avontuur zal altijd groot blijven, maar op dit moment ben ik helemaal voldaan. Ik ben erg aangenaam verrast van de variëteit die Verbier in de herfst te bieden heeft. Na een warme en ontspannende douche in het hotel is het tijd om terug naar huis te keren. De treinrit naar de luchthaven van Genéve biedt met zijn prachtige uitzichten op het meer en de bergen de perfecte gelegenheid om alle indrukken te laten nazinderen. 

Houten huis in Verbier

Plan je indian summer in verbier

Verbier is een klein, maar goed voorzien berggebied in Zwitserland. Het staat vooral bekend om zijn wintersportseizoen, maar ook de zomer en dan vooral de indian summer zijn minstens even mooi in Verbier.

Je bereikt Verbier het snelste door een vlucht naar Genève te nemen en met de huurauto of de trein verder te reizen. Rij je liever met de auto, dan moet je ongeveer 900 kilometer rekenen. Met de trein ben je even lang onderweg, maar hoef je natuurlijk niet zelf te rijden. Koop je een Swiss Travel Pass dan heb je een ticket voor de meeste treinen, bussen, trams en ferries op zak. Bovendien kan je met de Swiss Travel Pass de meeste Zwitserse musea bezoeken.

Meer informatie, reistips en topadresjes vind je op de website van Verbier.

Lokaal biertje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *