Kruger Wildpark

in de wildernis: het kruger wildpark

Als kind leende ik een boek van mijn Bonnie – mijn grootmoeder –. Het boek heette ‘In De Wildernis’ en het was een autobiografie, geschreven door Kobie Kruger. Ik verslond dat boek binnen de week.

Omdat ze zag dat ik er zo aan gehecht was, deed mijn grootmoeder mij dat exemplaar van In de Wildernis cadeau. Intussen staat het kapot gelezen, met gele pagina’s en ezelsoren in mijn boekenkast. Ik lees het nog regelmatig terug, of blader naar mijn favoriete stukjes. Dat boek was en is belangrijk voor mij.

Kruger Wildpark

Het boek van Kobie Kruger.

Waarom? In dat boek vertelt Kobie Kruger over het leven in het Kruger Wildpark, waar ze woont met haar man en drie dochters. Haar man is namelijk jachtopzichter en werkt dus in het wildpark. Het leven van dit gezin gaat niet altijd gemakkelijk. Naast de ongemakken van het leven in de brousse, moet het gezin omgaan met de dieren die rond en zelfs in hun huis leven. Maar Kobie Kruger weet het met veel gevoel voor humor en soms een vleugje ontroering neer te zetten.

Vooral de passages waar Kobie verweesde en verdwaalde dieren adopteert, grootbrengt en weer vrijlaat in de wilde natuur zijn onbeschrijfelijk mooi. Behoorlijk wat dieren vinden hun weg naar de wilnernisfamilie, maar het meest bijzondere moment van het boek is wanneer het gezin een pasgeboren leeuwenwelp adopteert. Het diertje wordt Leo genoemd en wordt al snel de spil waar het hele boek omheen draait.

Het boek is een bijzondere inkijk in het leven van een gezin dat probeert de natuur van Afrika te begrijpen. Het is een kijkje in het hart van Afrika. En de basis van mijn verlangen om Afrika te bezoeken.

Kruger Wildpark

Een leeuw rust uit in het gras.

Het ontstaan van het Kruger Wildpark

Het gebied waar het Kruger Wildpark zich bevindt, was oorspronkelijk de woonplaats van verscheidene stammen. Stammen die elkaar om beurten verdreven, om dan op hun beurt bevochten te worden door Europese ontdekkingsreizigers. Verschillende archeologische bevindingen, zoals eeuwenoude rotstekeningen en vondsten die terug gaan tot de steentijd, zijn stille getuigen van hoe het leven er vroeger aan toeging.

In de loop der tijd werd het gebied deel van Zuid Afrika. In 1884 al pleitte president Paul Kruger voor de bescherming van het gebied. Dat liep een beetje moeilijk, en pas in 1903 werd er effectief werk gemaakt van het beschermen van de natuur. Beetje bij beetje werden er gebieden aan het wildpark toegevoegd, totdat in 1926 het gebied officieel een nationaal park werd: de Nasionale Krugerwildtuin.

Kruger Wildpark

Een cheeta zit klaar om aan te vallen.

Het Kruger Wildpark nu

Het huidige Nationaal Park Kruger is 380km lang, 60km breed en heeft aldus een oppervlakte van zo’n 20.000km². Omdat het park zo groot is, zijn er verschillen in de natuur. Het noordelijke deel is eerder dor, met zanderige rivieren en ijzerbomen die de horizon domineren. Het zuiden wordt gevormd door grasvlakten.

In het wildpark leven honderden verschillende soorten dieren. Het Kruger Wildpark heeft zelfs de grootste variëteit van dierensoorten van alle nationale parken op het continent. Naast de klassieke big five zie je er verschillende hertachtige, zeldzame (roof-) vogels en apen.

Kruger Wildpark

Niet alleen de grote dieren zijn indrukwekkend. Wat een mooie kleuren!

Op safari

Het zien van al die dieren, van die bijzondere natuur staat heel hoog op mijn bucketlist. Al sinds ik de verhalen van Kobie Kruger las, haar beschrijvingen van de dieren die ze ontmoet, wil ik dat allemaal eens met eigen ogen zien. En dat gaat ooit wel eens gebeuren, want het Kruger Wildpark is één van de mooiste parken die je kan bezoeken in Afrika.

Er zijn negen toegangspoorten naar het park, vanwaar je per gesloten auto naar één van de 25 kampen kan rijden. Uiteraard is het onderweg niet toegestaan om uit de auto te stappen, tenzij op aangeduide picknickplaatsen. Want hoewel het hier om een park gaat, zijn de dieren wel degelijk wild. Vergis je niet, voor die prachtige leeuw ben jij gewoon een lekker hapje. Alle ledematen en hoofden binnenboord houden dus, met de raampjes dicht.

Naar Afrika met Van Verre

Hoewel ik momenteel nog geen plannen heb om naar Afrika te reizen, check ik toch regelmatig de prijzen van zo’n reis. Reisbureau Vanverre biedt heel degelijke reizen naar Zuid Afrika aan voor een eerlijke prijs. Denk aan individuele rondreizen, al dan niet met een thema zoals Afrikaanse wijnen of kuststreken. Een fiks aantal van die reizen bieden ook een bezoek aan het Kruger Wildpark aan.

Ik mag dan wel nog geen plannen hebben om Afrika te bezoeken, maar twee dingen zijn zeker: ik zal het Kruger Wildpark bezoeken en het boek van Kobie Kruger zal in mijn bagage zitten.

Kruger Wildpark

Olifanten maken zich uit de voeten.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *