Coronacrisis

in afzondering door europa

Isa en haar lief reizen in hun camperauto door Europa. Tijdens de coronacrisis. Dat het niet altijd gemakkelijk is, is een understatement. Maar dat maakt de reis niet minder bijzonder. In dit artikel vertelt Isa over veilig reizen tijdens de coronacrisis.

We reizen door een Europa dat lam gelegd is door de coronacrisis. Een jaar lang wonen we in een Citroën 2pk Acadiane, omgebouwd tot camper. We slapen in een daktent en de laadbak is omgebouwd tot keuken, eetkamer en opslagplaats voor kledij en douchetent.

Coronacrisis

Alles wat je nodig hebt om in de wilde natuur te leven in één autootje.

We wilden naar Maleisië rijden. Nu rijden we naar de landen waar we mogen rondreizen. Het plan was altijd al om zoveel mogelijk in de natuur en op ons eigen ritme te leven. De pandemie heeft ons enkel meer in die richting doen neigen. Wanneer we steden of drukkere plaatsen hebben bezocht, keren we steevast terug in onze isolatie: met twee in onze camperauto. Niet alleen om covid verspreiding tegen te gaan, maar ook gewoon om terug op onszelf te zijn.

Terwijl wij door Europa reizen, worden de maatregelen in thuisland België keer op keer verstrengd. Vrienden vragen ons of het wel een goed idee was om te reizen. Want dit kan toch niet zijn hoe we het hadden gedroomd.

Ja, het is anders dan we hadden gedroomd. En toch ook niet. We leven in onze camperauto, met twee, in de natuur. Net zoals we van plan waren. We ontmoeten weinig mensen, we genieten van de wilde natuur. Koken doen we in de auto, slapen in de daktent. Baden doen we met onze douchetent of in wilde stromen en rivieren.

Coronacrisis

De reis is anders dan gepland, maar daarom niet minder mooi.

Toen we in Duitsland waren, ging het land in een zachte lockdown. Dit betekende dat je je mocht verplaatsen, maar dat alles, op de supermarkten na, gesloten was. De temperatuur was toen ongeveer 2°C overdag. Warme voeten is een luxe die wordt onderschat.

Net zoals in België kunnen de specifieke regels van dag op dag veranderen. Toen we door Oostenrijk naar Italië reisden, moest Oostenrijk in een harde lockdown. We volgden het nieuws op de voet. Konden we beter doorreizen of was het veiliger om in Oostenrijk te blijven? Uiteindelijk staken we de grens over.

In het begin vond ik grenzen oversteken heel spannend. Elke keer we een grens oversteken, zorgen we dat onze administratie op orde is en dat we negatieve tests kunnen voorleggen. Tot nu toe zijn we nog nooit gecontroleerd wanneer we een grens oversteken. Wat natuurlijk geen vrijgeleide is om de regels aan onze laars te lappen, maar het zorgt wel voor een daling in mijn stresslevels.

Hoe zuidelijker, hoe meer de Covid maatregelen zijn zoals de lokale verkeersregels: adviezen die zouden kunnen gevolgd worden. Maar mispak je niet, een toerist wordt (terecht) gezien als een Covid-gevaar en wordt verwacht de regels strikter te volgen dan de locals. Dus we dragen onze maskers, ontsmetten onze handen en nemen we tests.

Coronacrisis

Waar je ook bent, je aan de regels houden is essentieel.

Er zijn ook voordelen aan reizen tijdens Covid-tijden. Waar er een avondklok geldt, slapen we rustig. Alle steden en stranden zijn leeg. Door een Venetië en Rome zonder toeristen dwalen, was een ongelooflijk unieke ervaring. De lokale bevolking is blij dat er iemand komt, er is amper verkeer op de baan en de beste kampeerplekjes zijn steeds vrij.

Soms willen we dat we dingen konden bezoeken, op restaurant gaan en vooral meer reizigers ontmoeten. Daarnaast blijven veel grenzen dicht, waardoor onze route nog steeds onduidelijk is en plots kan veranderen.

Dus nee, het is niet zoals we hadden gedroomd. Het is anders, maar daarom niet slechter.

Coronacrisis

De beste kampeerplekjes zijn steeds vrij.

Dit artikel is een getuigenis over een reis door een Europa in tijden van corona. Isa en haar lief houden zich steevast strak aan de lokale maatregelen, en leven in afzondering in hun eigen camperauto. Waar en wanneer nodig, leggen ze coronatesten af. Enkel voor boodschappen begeven ze zich onder de mensen en dan dragen ze maskers en ontsmetten ze hun handen, net zoals wij dat doen.

Met dit artikel willen we jou een beeld geven van hoe de coronacrisis verloopt in Europa. (Willen) reizen is geen misdaad, maar het is belangrijk dat je je aan de maatregelen houdt. In je thuisland of elders.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *