Trøndelag

ik ben verliefd op trøndelag

Ik denk dat ik een fameuze crush heb. Op Noorwegen nog wel. Na mijn bezoekje in juni, aan de regio Trøndelag, blijft dat land maar in mijn hoofd spoken. Ik heb er mij zelfs al op betrapt dat ik naar foto’s zit te staren. That’s a crush, alright.

Nochtans is het niet de eerste keer dat ik in Noorwegen was. Dat land spreekt mij aan, met zijn machtige natuur en lieve mensen en zijn heerlijke koele zomers. En toch, toch ben ik er deze keer weer helemaal opnieuw voor gevallen.

Naar Røros

Ik vloog van Brussel naar Oslo naar Røros. De laatste vlucht was in zo’n piepklein vliegtuigje waar amper dertig man in geraakt, om dan te landen op zo’n piepklein, houten luchthaventje. Ik was in Røros.
En zo zodra ik geland was, gebeurde er iets met mij. Mijn hart begon trager te kloppen, ik werd rustiger en ik genoot. Ik genoot van de Noorse keuken, van de bossen, van de hoogvlakten. Ik voelde mij bijna Noors. Bijna thuis.

Trøndelag

Op naar Røros in dit piepkleine vliegtuigje.

Trøndelag

Dat piepkleine vliegtuigje paste wel kei goed bij het piepkleine luchthaventje.

Røros bleek een prachtig stadje te zijn, dat aan de rand van een kopermijn werd gebouwd. De houten huizen vormen de smalle straten, de kerk kijkt sereen uit over de stad. Hier geniet je van rendier op je bord en van wollen truien die in de boetieks verkocht worden.

Trøndelag

De mijnstad van Røros met historische werkmanshuizen.

En naar Oppdal

Nadat ik mijn tijd had genomen Røros te verkennen, reisde ik door naar Oppdal. Een stad in een vallei, die begrensd wordt door de Trollheimen bergen en het Dovrefjell – Sunndalsfjella Nationale park, waar de Muskusos nog in het wild leeft.

Ik kwam terecht in Bjerkeløkkja. Het is moeilijk te beschrijven wat Bjerkeløkkja juist is. Een hotel, maar zo eentje dat je maar zelden tegenkomt. Houten, eeuwenoude huizen met van die groendaken en een oergezellig Noors interieur, waar achter elk hoekje weer een gezellig plekje te vinden is. Open haarden, zetels en houten tafels.

Trøndelag

Bjerkeløkkja heeft een reeks vakantiehuizen gebouwd in de oude stijl. Sommige van die huizen zijn geen reconstructies, maar echte oude boerderijen, omgebouwd tot moderne verblijven.

Trøndelag

Het prachtige interieur van één van de huizen op het domein van Bjerkeløkkja.

Wind en Wolken en de Middernachtszon

De natuur is de grootste troef van Trøndelag. Bossen en hooglanden en groene valleien. Maar het is diezelfde natuur die het je soms heel moeilijk kan maken. Zelfs in de zomer was het weer wispelturig, met plensbuien en wind en een scherpe zon. Dat die zon maar voor een paar uurtjes een klein beetje ondergaat, maakte het voor mij niet gemakkelijker. Slapen is dan niet eenvoudig.

Maar die lange zomerdagen! Niet warm, maar in de avond overgoten met het warme licht van een zonsondergang die uren blijft duren. Ik vergat vaak dat het al avond was. Pas wanneer de herten zich lieten zien, en de vossen langs de weg begonnen te sluipen, herinnerde ik me dat het eigenlijk al heel laat werd.

Trøndelag

Een vos sluipt weg met zijn muil vol prooi.

Naar huis

Hoe vaker ik in Noorwegen kom, hoe meer ik van dat land ga houden. Het is wild en sereen. Hoe meer ik het wil vasthouden, hoe meer het door mijn vingers glipt. Je kan Noorwegen niet vangen, je moet het voelen. Maar pas op, voor je het weet ben je verliefd. Voor je het weet, wil je niet meer naar huis.

Ik geraak niet uitverteld over Noorwegen. Voor dit artikel heb ik flink moeten snoeien in mijn ideeën, of het had tien keer langer geweest. Lees je graag meer? Volg dan zeker Reisgoesting, want binnenkort komt er meer online over mijn reis door Trøndelag. Kan je zolang niet wachten? Lees dan hier en hier en hier meer over Noorwegen.

Trøndelag

Het zonlicht is warm en zacht tijdens de lange avonden.

Over Trøndelag

Trøndelag is een regio in centraal Noorwegen. De hoofdstad van deze provincie is Trondheim, de voormalige hoofdstad van Noorwegen. Trøndelag wordt vaak beschouwd als een overgangsgebied tussen het dunbevolkte, ruwe noorden en het drukkere zuiden met zijn fjorden.

Ik vloog met SAS Airlines tot in Oslo, waar ik overstapte op een vlucht van Widerøe tot in Røros. Op de terugweg vloog ik van Trondheim naar Oslo naar Brussel met SAS Airlines.
In Røros logeerde ik in het Røroshotel, in Oppdal in Bjerkeløkkja en het Quality Hotel Skifer.

Binnen Trøndelag kan je gebruik maken van een vlotte buslijn en de trein. Overigens is de trein een prachtige manier om door Noorwegen te reizen, omdat er de trein op plaatsen komt waar je met je auto niet kan komen. De uitzichten zijn fenomenaal.

Hier lees je meer over mijn zoektocht naar muskusossen in Trøndelag.

Trøndelag

Dreigende wolken boven

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *