Reykjavik

Haute cuisine in IJsland: proef de hot dogs van Reykjavik

Publireportage

Ok. Ik moet het hier eens over iets belangrijk hebben. In al die jaren dat ik al reis, heb ik al meest heerlijke en meest eigenaardige dingen gegeten. Klassieke restaurants, streekproducten, gerechten waar obers met witte handschoenen bij kwamen kijken. En toch was ik de laatste jaren het meest onder de indruk van een hotdog. Eén uit Reykjavik.

Jawel. Een hotdog. Maar niet zo maar een hotdog. Nee, dit was de beste hotdog die ik ooit heb gegeten. En dat was in Reykjavik.

De IJslandse cuisine

Sinds het prille begin is het moeilijk om in IJsland gevarieerd te eten. De eerste bewoners moesten eten van wat er kon gedijen op het land. En dat was niet veel. Schapenvlees, zuivel, kolen en een klein beetje brood van graan dat per boot werd overgebracht.

Vanwege het harde klimaat werd voedsel ingemaakt, gefermenteerd, gerookt, gedroogd om het langer te kunnen bewaren.
Als de zee begaanbaar was, hadden de IJslanders gelukkig een onuitputtelijke voorraad verse vis en schelpdieren, die ook weer behandeld werden om ze langer te kunnen bewaren.

Reykjavik
Dit is stokvis. Verse vis die gedroogd wordt, en vol proteïne zit. Een gerecht dat veel wordt gegeten in IJsland.

Nu het land makkelijker bereikbaar is, is het aanbod beter. Je gaat nog steeds geen tientallen soorten ontbijtgranen of melk vinden, maar je vindt er meer dan genoeg om naar onze vastelandstandaard te kunnen koken en eten. IJslandse wetenschappers werken nauw samen met boeren om de geothermische energie te gebruiken voor het telen van verschillende granen, groente en fruit die nooit zouden gedijen in de open natuur.

Gefermenteerde haai en gepekelde ramsballen

Maar hoewel het voedselaanbod in het moderne IJsland meer gevarieerd is, is de lokale cuisine gebaseerd op tradities en recepten die al eeuwen meegaan. Elke reiziger weet dat hij op de zaterdagmarkt in Reykjavik gefermenteerde haai kan proeven. Iedereen weet dat schapenvlees er nog steeds vaak geserveerd wordt, zij het als gerookt hammetje, ingelegde kop of gepekelde ramsballen.

IJslandse chefs laten zich inspireren door traditionele ingrediënten, eeuwenoude recepten en hypermoderne technieken.  En dat uit zich in tientallen steengoede restaurants.

Reykjavik Hotdogs

Voor ik naar IJsland reisde, had ik al gehoord over zijn hotdogs en gefermenteerde haai. Eerlijk? Ik had eigenlijk wel van die haai willen proeven. Goed wetende dat ik waarschijnlijk de ziel uit mijn lijf zou kotsen, maar ik wou kunnen zeggen dat ik het tenminste geprobeerd had.

Jammer genoeg was de zaterdagmarkt in Reykjavik dicht. Omdat het geen zaterdag was. Was ik even uit het oog verloren. Dus ging ik maar voor één van de beroemde hotdogs. In één van de vele kraampjes in de straten van de stad vroeg ik om een hotdog met alles er op en er aan. Ik kreeg een broodje volgepropt met worst, drie verschillende sausjes en gebakken en rauwe ajuin.

Daar in bijten was niet gemakkelijk. Overal saus. Maar man, was dat lekker! Honderd keer beter dan wat wij hier een hotdog noemen. Ik hapte de mijne naar binnen en probeerde die van Manlief nog af te luizen. Lukte niet, hij vond ‘m ook lekker. Lap seg.

Waar eet je de beste hotdogs?

Wij aten onze hotdogs bij The Hot Dog Shake and Pylsa Stand in Austurstraeti, Reykjavik. Ik vond die dus echt bangelijk lekker. Maar naar het schijnt is dat niet de beste hotdogstand. Dat zou Bæjarins Beztu Pylsur zijn. Ik zou het niet weten, ik heb er maar ééntje getest. En belangrijker: ik was wreed content van The Hot Dog Shake and Pylsa Stand. Hm hm hm!

Zorg dat je wat tijd inrekent, want de hotdogs zijn populair onder IJslanders én toeristen, en het kan al eens aanschuiven zijn. Gelukkig gaat dat allemaal redelijk snel, en zelfs in de kleinste kraampjes kan je gewoon met bancontact betalen. Gemakkelijk!

Bonus

Jammer genoeg had ik nogal veel honger, en kwam ik er niet op een foto te maken van mijn hotdog voor het al ver te laat was. Oeps. Om het goed te maken, snorde ik dit hilarische filmpje op van de Korean Englishman. Deze vlogger filmde zijn ervaringen met het eten van IJslandse delicatessen. Geef ze vooral een duimpje, want dit is écht grappig!

2 responses to “Haute cuisine in IJsland: proef de hot dogs van Reykjavik”

  1. David Avatar
    David

    Al chance was het ni zaterdag in Reykjavik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *