IJsland op budget

IJsland op budget: zo doe je dat

Publireportage

IJsland is een prachtig land. Een uitzonderlijke natuur, gecombineerd met minimale bewoning en een ruig klimaat. Maar het heeft vooral de reputatie erg duur te zijn. En, helaas, het is waar. Maar dat wil niet zeggen dat je de kosten niet kan drukken. IJsland met een budget, zo doe je dat!

Voor ik je al mijn tips en tricks geef, moet ik je misschien wel teleurstellen: zelfs als je voorzichtig bent met je budget, moet je er vanuit gaat dat een reis naar IJsland nog steeds wel wat zal kosten. Voor een week IJsland gaven Manlief en ik tussen de 1500 en 2000 euro uit. Voor ons beiden is dat best redelijk, maar echt budget kan je het niet noemen, toch?

IJsland op budget
IJsland is prachtig, een land dat je gezien moet hebben.

Vervoer naar en door IJsland

Het duurste van de hele reis was ons vervoer. We vlogen met WOW Air, de IJslandse budgetmaatschappij. Wow Air vertrekt van op Schiphol en Zaventem. Handig! Bovendien doen ze regelmatig acties en promoties. Het loont dus de moeite om hun website en facebookpagina in het oog te houden.

Ter plekke huurden we een auto. Een auto huren is altijd een ellende. Autoverhuurbedrijven proberen je allerlei verzekeringen aan te smeren, en het kost altijd meer dan wat je in eerste instantie beloofd was. Miserie.
Toch, je hebt echt een huurauto nodig in IJsland. De handigste optie is Sunny Cars. Op het eerste zicht niet de goedkoopste optie, maar alle verzekeringen en dergelijke zijn al inbegrepen in de prijs. Geen onverwachte of verborgen kosten dus. Kies een zuinig model, want benzine is duur in IJsland.

IJsland op budget
Rondrijden in IJsland is heel aangenaam.

Verblijf in IJsland

Om ons verblijf een beetje op budget te houden, boekten we een studio met Airbnb. Een toffe studio vlakbij Reykjavik, bij een supervriendelijke gastheer. We hadden alles wat we nodig hadden. Bed, badkamer en een keukentje.

Het voordeel hiervan was dat we relatief goedkoop logeerden, en dat we zelf konden koken. Dat is echt veel goedkoper dan telkens weer uit eten te gaan.
Het nadeel was dat we dus vast zaten in de regio rond Reykjavik, want we moesten elke avond weer terug naar dezelfde logeerplaats. Voor een eerste keer IJsland is dat echter prima, omdat er rond Reykjavik echt veel te zien is.

Een andere goedkope optie is kamperen. Er zijn veel goede campings in heel IJsland te vinden. Maar dit is enkel aan te raden in de zomer, en dan nog wanneer je over degelijk kampeermateriaal beschikt. Het weer in IJsland is echt wat anders dan wij gewend zijn.

IJsland op budget
Het weer in IJsland is echt onstuimiger dan we gewend zijn.

Aan tafel!

Zoals al gezegd, hadden we in onze studio een keukentje. Niks te groot, maar goed voor simpele gerechtjes.  We winkelden in de Bónus en Krónan, de enige supermarkten in IJsland. En ja, die zijn duur.
Het lijkt een beetje armzalig, maar we hadden dolle pret. Met en bord op de knieën films kijken op onze laptop: gezellig!

Wanneer we er een hele dag op uit trokken, kochten we broodjes en beleg in de supermarkt. Heel af en toe kwamen we een wegrestaurantje tegen, zoals Heimamenn in Hvolsvollur. Hier aten we ons te pletter aan verse pizza voor een redelijke prijs. Maar dit soort wegrestaurantjes is eerder een zeldzaamheid.

IJsland op budget
Telkens wanneer we er op uit trokken, droegen we een rugzak met broodjes en fruit met ons mee.

Wat te doen in IJsland

Wanneer je in IJsland bent, vliegen de activiteiten je om te oren. Walvis safari’s, paardrijden, badderen in de Blue Lagoon. Al die dingen kosten handenvol geld. En ja, natuurlijk wil je dat allemaal doen en zien. Maar voor je gaat boeken, kan het lonen om alternatieven te zoeken.

Veel van bijzondere plekjes in IJsland kan je gewoon met de auto bereiken. Daar hoef je echt geen tour-met-gids voor te boeken. Ga gewoon zelf! Bovendien zijn natuurmonumenten, zoals geisers en watervallen, bijna altijd gratis te bezichtigen.
Maak gebruik van het internet of een papieren gids om die plekjes te vinden. Ik had de Trotter IJsland bij me en vulde die informatie aan met wat ik op google kon vinden.

De Blue Lagoon is misschien wel het meest gekende plekje van IJsland. Maar je moet fiks wat betalen om er in te mogen. En dat terwijl er overal gratis warmwaterpoelen te vinden zijn! Die zien misschien wel niet zo mooi blauw, maar ze zijn veel rustiger en middenin de natuur. Mijn favoriet was Reykjadalur.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je moet boeken. Je kan niet op je eentje gaan walvissen kijken, je kan niet zomaar een paard uit de wei grabbelen voor een tochtje. Maar voor je boekt, kijk je best even wat je juist krijgt. Heel vaak zit de tijd die je nodig hebt om op je bestemming te geraken, mee in de activiteit gerekend. 200,- voor drie uur walvissen kijken is al niet goedkoop, maar 200,- voor anderhalf uur rijden naar de haven en dan anderhalf uur zoeken naar walvissen is gewoonweg duur.

IJsland op budget
Bijna alle natuurmonumenten zijn gratis te bezichtigen. Ook de enorme Gulfoss waterval.

Kleine tips die je kunnen helpen

* Je kan overal met de kaart betalen. Je hoeft dus helemaal geen IJslandse Krona af te halen of te wisselen.
* Alcohol en tabak zijn heel duur. Kan je niet zonder je sigaretjes of biertjes, dan is IJsland misschien niet het land voor jou.
* Breng een waterfles mee en vul ze met kraantjeswater. Dat ruikt een beetje naar sulfer, maar is heel gezond.
* IJsland is streng. Je kan boetes krijgen voor snelheid, voor drinken terwijl je rijdt, voor vervuiling, voor vernieling van de natuur. Die boetes zijn heel hoog. Doe geen stomme dingen.
* als je geld echt bijna op is: in Reykjavik is een Ikea. Daar eet je goedkoop, en kan je goedkope boodschappen doen. Ze hebben er basis dingen zoals pasta en potten tomatensaus.
* Geen huurauto, maar wel lange afstanden afleggen? IJsland is super veilig. Duimpje omhoog en liften maar!
* In Reykjavik koop je hot dogs in kraampjes op straat. Die zijn goedkoop en absurd lekker. Eigenlijk moet je die gewoon eens proberen, ook wanneer je niet op budget zit.
* Doe je research. IJsland is koud, winderig en onvoorspelbaar. Pak voldoende warme kledij in, het zou zonde zijn om al je geld in een jas te moeten stoppen, terwijl je er thuis drie hebt liggen.

IJsland op budget
IJsland is bedekt met wandelpaden. Het is gewoon een kwestie van er eentje naar jouw goesting uit te kiezen, en te vertrekken.

One response to “IJsland op budget: zo doe je dat”

  1. […] Mijn tip voor een perfecte bestemming: IJsland! Klinkt dat allemaal een beetje overweldigend? Weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen, maar wil je toch als vrouw eens alleen op reis? Kies dan voor mijn favoriete, vrouwvriendelijke bestemming: IJsland. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *