Een landweg met schapen ernaast in Connemara in Ierland.

Ierland voor beginners

Wat hou ik van Ierland. Van de rollende heuvels bedekt in heide en groen, van de diepe bossen, van de mystieke stenen cirkels en grafheuvels en de middeleeuwse kastelen en kerken. Ik reis er liefst elk jaar naartoe. Maar hoe pak je zo’n reis nu aan? Dit is Ierland voor beginners.

Wat moet je weten voor je naar Ierland reist?

Hoe reis je naar Ierland?

Ierland is een eiland ten westen van Engeland. Je moet dus altijd een vliegtuig of een boot nemen om het te bereiken. De vier grote internationale luchthavens van Ierland liggen in Dublin, in het oosten, Cork, in het zuiden, Shannon in het westen en Belfast in het noorden. Reis je met de boot, kan je gebruik maken van verschillende ferry trajecten, al dan niet met een overstap in Engeland. Ook kan je meevaren met containerschepen.

Het eiland Ierland is opgedeeld in twee landen: het grootste deel van het eiland hoort bij de Republiek Ierland, terwijl Noord-Ierland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Je hebt geen paspoort nodig om de Republiek Ierland te bezoeken, maar sinds de Brexit heb je wel een paspoort nodig om Noord-Ierland te bezoeken. Dat wil zeggen dat je een paspoort nodig hebt als je naar Belfast vliegt, maar ook wanneer je tijdens je reis de grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland over wil steken. Je hebt geen visums nodig om de Republiek Ierland of Noord-Ierland te bezoeken.

Ierland voor beginners

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke vaccinaties nodig om de Republiek Ierland en Noord-Ierland te bezoeken. Sinds de pandemie kan elk land bepaalde maatregelen inroepen om zijn inwoners te beschermen. Dat wil zeggen dat je mogelijk het land niet in mag als je niet volledig bent gevaccineerd tegen COVID, of zelfs dat je bijkomende tests en quarantaines moet afleggen bij vertrek.

Het klimaat van Ierland

Het cliché wil dat het constant regent in Ierland, maar dat is niet waar. Het klimaat van Ierland is goed te vergelijken met het klimaat van België: er valt ongeveer evenveel regen. Wel is het doorgaans een paar graden frisser in Ierland en dan vooral aan de westkust, waar de wind vrij spel heeft over de Atlantische Oceaan.

Ierland is een erg groen eiland, dat bedekt is met uitgestrekte bossen, heidegebieden, moerassen en landbouwgebieden. Het is er heuvelachtig en op sommige plaatsen zelfs bergachtig. Smalle, zuivere rivieren wringen zich langs de flanken naar beneden en vallen in watervallen van de rotsen.

De dieren die er in het wild leven, zijn vergelijkbaar met wat er in België in het wild leeft. Je kan verschillende rassen herten zien, wilde zwijnen, vossen, zang- en roofvogels en talrijke watervogels. In de kuststreken kan je zeehonden zien en op sommige plaatsen kan je zelfs deelnemen aan walvissafari’s. Aan de westkust leven kolonies papegaaiduikers.

Sommige gebieden, zoals de moerassen van Connemara, trekken in de zomer wolken kleine steekvliegjes aan. Die beestjes, die midgies genoemd worden, zijn verschrikkelijk irritant. Ze steken waar ze maar kunnen, maar liefst op plaatsen waar je vel dun is, zoals rond je ogen en aan de binnenkant van je ellebogen. De steken zijn niet gevaarlijk, maar jeuken wel. Je kan weinig tegen midgies beginnen, behalve weggaan.

Ierland voor beginners

De mensen van Ierland

De laatste eeuwen was het leven in Ierland best hard. Er heerste hongersnood en burgeroorlogen, zoals de onrusten tussen het katholieke Ierland en het protestantse Noord-Ierland in de jaren 80 en 90. Toch zijn Ieren vaak warme mensen, die weliswaar een zekere nuchterheid met zich meedragen. Ze houden van plezier maken en van samenzijn, wat mooi samengevat wordt in het Ierse woord craic.

Ierland heeft twee officiële landstalen: het Engels en het Iers. Verkeersborden en informatie van de overheid staan altijd in de twee landstalen aangeduid. In de meeste gebieden spreekt men gewoon Engels, zij het met een sappig accent. In bepaalde gebieden, en dan vooral in het westen, wordt het Iers nog dagdagelijks gesproken. De klanken die gebruikt worden, lijken wel wat op Vlaamse klanken, waardoor je soms het gevoel hebt dat iemand wat tegen je zegt, maar dat je het niet goed gehoord hebt. Verwarrend.

Wandel je voorbij een Ier op de straat, is de kans groot dat ze (een verbasterde versie van) how are you tegen je zeggen. Die vraag hoef je (meestal) niet letterlijk te nemen, hiermee zeggen Ieren gewoon hallo tegen je. Wil je graag antwoorden, dan zeg je gewoon hetzelfde.

De kerk heeft een lange tijd een flinke invloed uitgeoefend op Ierland en nog steeds zijn veel mensen gelovig. Daarnaast zie je ook een terugkeer naar de oude, natuurlijke religies die in het oude Ierland beoefend werden, zoals het druïdisme.

Ierland voor beginners

De cultuur van Ierland

De geschiedenis van Ierland gaat erg ver terug. In het groene landschap vind je talloze prehistorische ringforten, grafheuvels, en stenen cirkels. Plaatsen die tot op de dag van vandaag bestaan omdat ze vaak omringd werden door bijgeloof. Grafheuvels werden plaatsen waar elfen wonen en waar je maar beter niet heen gaat. De meest bekende grafheuvel van Ierland is die van Newgrange, die recent helemaal gerenoveerd werd en waar tijdens de zomerzonnewende het zonlicht precies door de deuropening in de grafkamer valt.

Ook van de middeleeuwen vind je ontzettend veel sporen terug. Het was een tumultueuze tijd waarin mensen vasthielden aan het oude geloof of net overschakelden naar het christendom. Hoge kastelen, oude kerken en huizen staan, soms volledig verlaten, in de groene weiden. Vaak kan je die kastelen en kerken bezoeken. Vooral de kastelen die bewaard bleven, zoals Howth Castle, zijn de moeite om te bezoeken.

Ierland is niet erg druk bewoond. De bruisende sfeer in de studentensteden van Ierland, zoals Dublin en Galway, is dan ook helemaal anders dan de sfeer in de kleine plattelandsdorpen. Overal vind je pubs waar je wat kan eten en, als je ouder bent dan 21, een pint kan drinken. Heerlijk gezapig.

Op 17 maart wordt Saint Patricks Day gevierd en dan wordt heel Ierland gek. De rivieren en gebouwen en zelfs het bier kleuren groen om de Ierse patroonheilige te vieren. Overal komen mensen op straat gekleed in het groen, met klavertjes en Ierse vlaggen en allerlei groene attributen. Heb je zin in een feestje van epische proporties? Dan is Saint Patricks Day echt wat voor jou.

Ierland voor beginners

De Ierse keuken

De Ierse keuken heeft niet altijd de beste reputatie. Dat is nochtans onterecht. De Ierse keuken is gebaseerd op de producten die lokaal gekweekt of gevangen konden worden. Dat wil zeggen dat je veel granen, aardappelen, knolgroenten en lamsvlees op je bord krijgt, maar ook een rijke selectie verse vis en schelpdieren. Proef vooral het donkere soda brood met verse boter.

Ierland staat bekend om zijn whisky’s, zware bieren en ciders op tap. Merken zoals Jameson, Guinness en Bulmer’s worden inmiddels ook in België goed gesmaakt. Daarnaast hebben Ieren, net zoals hun voormalige overheersers uit Engeland, wat met thee. Irish Breakfast Tea smaakt heerlijk bij het ontbijt en in de namiddag is een Ierse high tea best te pruimen.

Je eet in Ierland het lekkerste in een pub. Vooral wanneer er een bordje bij de deur hangt dat je ‘homemade food’ kan krijgen. Vaak zijn de gerechten eenvoudig, maar rijkelijk en smakelijk. Denk aan Irish stew, aan soepen, visgerechten met frietjes of puree. Bovendien is pubfood niet alleen lekker, maar ook relatief goedkoop.

Wat is de munteenheid van Ierland?

De Republiek Ierland is deel van de EU en dat wil zeggen dat je er gewoon met je euro’s kan betalen. Cash of met je kaart. Steek je de grens over naar Noord-Ierland, dan betaal je in Engelse Ponden. Je kan evengoed met je kaart betalen, maar afhankelijk van je bank kunnen er extra transactiekosten bij komen.

Je bent niet verplicht om fooien te geven in Ierland, maar in sommige sectoren, zoals in restaurants en koffiehuizen, wordt het wel gewaardeerd. Als je niet zeker bent, kan je altijd een euro of twee achterlaten. Of vraag het gewoon even.

Ierland voor beginners

Is Ierland veilig?

Ierland is een erg veilig land om door te reizen. Natuurlijk kan het geen kwaad om een beetje waakzaam te zijn in grote steden. Kleine criminaliteit kan je overal meemaken. Maar doorgaans hoef je je geen zorgen te maken. Ook niet als je een vrouw bent en alleen reist. Gaat het toch mis, dan kan je het noodnummer 112 gebruiken.

Sinds de Brexit wordt er gevreesd dat de harde grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland de onrusten uit de jaren 80 en 90 weer zal aanwakkeren. Voorlopig blijft alles echter rustig, dus je kan met een gerust hart naar en door Ierland reizen.

De natuur kan er een beetje verraderlijk zijn. Het weer kan snel omkeren. Zorg er dus voor dat er iemand weet waar je naartoe gaat en hou het weer in het oog, zodat je niet verrast kan worden door noodweer wanneer je in de bergen, op de kliffen of in de moerassen staat.

Vervoer in Ierland

De beste manier om zelfstandig door Ierland te reizen, is met de (huur-) auto. Er zijn verschillende grote autostrades die de belangrijkste plaatsen en regio’s met elkaar verbinden. Ertussen vind je goede, zij het soms smalle, wegen en landwegen.
In Ierland rijdt men links. Rij je er voor het eerst, dan doe je het best rustig aan. Zeker om de smalle wegen, waar geen baanvakken zijn, ga je uit automatisme soms rechts rijden. Opletten! Zeker omdat Ieren, die de smalle baantjes gewend zijn, echt snel durven rijden.

Wil je per auto Ierland verkennen, dan is de Wild Atlantic Way, een autoroute die je in 1200 kilometer langs de westkust leidt, een echte aanrader.

Er is een goed netwerk van openbaar vervoer beschikbaar in Ierland. Er is een beperkt spoornetwerk, dat de meeste grote regio’s en steden met elkaar verbindt. Beter nog is het busnetwerk, dat zowel stadsbussen als bussen tussen steden en regio’s aanbiedt. Er zijn verschillende busmaatschappijen, dus het is wel even zoeken welke je nu juist moet nemen. Weet je het niet, dan vraag je het gewoon: Ieren helpen je doorgaans met veel plezier.

Tenslotte zijn er verschillende trajecten die je te voet of met de fiets kan afleggen, zoals de bekende langeafstandswandeling de Wicklow Way en de Mid Clare Way, waarvan je flinke stukken per fiets kan afleggen.

Ierland voor beginners

Hotels en accommodatie in ierland

Je vindt accommodatie is alle stijlen en prijsklassen in Ierland. Vooral in de grote steden kan je luxueuze hotels vinden. Het Trinity City Hotel  in Dublin is een erg fijn hotel. Verder vind je overal hotels en Inns, plaatsen waar je voor een leuke prijs kan logeren en slapen.

Op het platteland vind je dan weer een overaanbod van B&B’s. Vaak hangt er een bordje voor het huis waarop vacancy aangeduid staat als er nog een kamer vrij is.

Ook vakantiehuizen vind je er in overvloed Vooral de sfeervolle witte cottages die je aan de westkust vindt, zijn geweldig.

Wildkamperen mag eigenlijk niet, maar het wordt wel gedoogd. Omdat elk stukje land ofwel eigendom is van de staat ofwel eigendom van een particulier, is het verstandig om aan de eigenaar te vragen of je een nachtje op zijn terrein mag kamperen. Soms krijg je geen toestemming, maar vaak maken mensen er geen probleem van dat je in hun wei kampeert. Wees dan wel een goede gast en laat geen sporen na.

Dit moet je weten voor je naar Ierland reist

In Ierland gebruikt men een type G stopcontact. Je zal dus een wereldstekker of een adapter nodig hebben om elektriciteit te kunnen gebruiken.

Omdat het weer al eens kan veranderen, kleed je je best in laagjes. Kies voor een wind- en waterdichte laag zoals een softshell of een goede regenjas. Waterdichte wandelschoenen zijn ook geen overbodige luxe.

De nationale musea kan je gratis bezoeken.

Op de website van Toerisme Ierland vind je een schat aan tips om je reis te plannen. Denk je erover om er een langere tijd te verblijven (wat ik alleen maar kan aanraden), dan kan je bijvoorbeeld een tijdje te werken in het buitenland. Zo leer je de Ierse cultuur pas écht goed kennen.

Ierland voor beginners

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Ierland voor beginners”

  1. Wouters Carine Avatar
    Wouters Carine

    Bedankt … fijn te lezen !

    1. Lot Wildiers Avatar

      Met plezier 🙂 blij dat je er van genoten hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *