Het restaurant van het hotel Chesa Grischuna in Klosters in Zwitserland.

Hoteltip: Chesa Grischuna in Davos-Klosters

Publireportage

Het is hoogzomer en ik reis door Davos-Klosters, in het oosten van Zwitserland. Na een paar nachten in het mondaine Davos, logeer ik een tijdje in het Chesa Grischuna hotel in hartje Klosters. Een hotel dat er al bijna negentig jaar staat en dat meer geschiedenis verbergt dan je op het eerste zich zou zeggen.

Welkom in het Chesa Grischuna

Het is avond en een beetje druilerig wanneer ik de deur van het Chesa Grischuna openduw. Een golf warm licht en gelach komt me tegemoet rollen en ik laat me erdoor overspoelen. Ik ben al enkele dagen onderweg en de hartelijke warmte is precies wat ik nodig heb.

Terwijl ik wacht aan de receptie om in te checken, kijk ik om me heen. De lobby en de balie zijn gemaakt van hout, heel gezellig. Achter de balie leidt een trap naar de hoger gelegen verdiepingen. Een openstaande deur geeft me een kijkje in het restaurant van het hotel, dat tot de laatste stoel bezet is.

Het duurt niet lang voor de eigenaar, mevrouw Barbara Rios Guler, achter de balie verschijnt. Met haar kordate, vriendelijke stijl checkt ze me in en brengt ze me de trap op, naar mijn kamer. Ik logeer op de bovenste verdieping in een knusse kamer en kijk uit over het dorp. Na een stel woordje uitleg laat Barbara me achter in de kamer. Ik zet mijn koffer neer en laat me in een van de comfortabele fauteuils zakken. Het is heerlijk om hier te zijn.

Chesa Grischuna

Zwitserse gerechten

’s Avonds eet ik in het Chesa Grischuna, dus ik heb geen haast. Ik neem de tijd om wat te rusten en me op te frissen, voor ik naar beneden ga. Ik draai mijn kamerdeur in het slot en daal langzaam langs de trap naar beneden. De trap en de trappenhal zijn oud en volledig van hout gemaakt. Bij elke stap kraken de treden zachtjes. De leuning is glad door jarenlang gebruik. In de muren zitten smalle ramen die uitkijken op het dorp.

De trappenhal is het hart van het hotel. Elke gast die logeert in het Chesa Grischuna moet de trappen nemen. Het hout leeft en kraakt en steunt, hangt een beetje schuin en is donker van ouderdom. Ik val er als een blok voor.

Het is gezellig druk en warm in het restaurant. Naast de hotelgasten schuiven er verschillende Klosterlingen aan voor de maaltijd. Het Chesa Grischuna staat bekend om zijn kwaliteitsvolle traditionele gerechten, allemaal bereid in de keuken van het hotel met lokale producten. Ik bestel een wijntje en een gerecht van aardappelen en rundvlees met een romige saus. Ik geniet intens.

Chesa Grischuna

Ochtendlijke stilte

Na een nacht slaap schuif ik ’s ochtends aan voor het ontbijt. Het is nog vroeg en ik ben de enige eter. De andere gasten slapen nog. Het restaurant in stil en leeg, en toch nog erg gezellig. De eigenaar stopt aan mijn tafel voor een praatje. Langs haar neus weg vertelt ze me over de gang die onder het hotel loopt en over de verborgen bowling baan. Of ik zin heb om de rest van het hotel te bekijken? Natuurlijk.

Ik neem de laatste slok van mijn thee en volg Barbara dieper het hotel in. Het Chesa Grischuna werd gebouwd door haar vader, een ietwat excentriek, ondernemend man. Het hotel is comfortabel en gezellig, en heeft meer hoekjes dan je je kan voorstellen. Barbara leidt me langs een kleine speak easy tot in de gang onder het hotel. Langs de bowlingsbaan, glazen kasten vol herinneringen en uiteindelijk naar een zitkamer. Daar haalt ze een oud, half vergaan fotoboek boven. Een gastenboek, gestart door haar vader en gevuld met handtekeningen, foto’s en schetsen van de gasten die hier logeerden.

Bowlingbaan

Koning Charles en Audrey Hepburn

Want al was het Chesa Grischuna een hotel in een toen nog een relatief onbekend gebied, toch bouwde het meteen een stevige reputatie op. Het hotel werd bezocht door gasten van over de hele wereld, waarvan een aantal heel bekende, zoals Gene Kelly, Julie Andrews, Audrey Hepburn en zelfs koning Charles van Engeland, toen nog prins Charles. De meeste ervan vind je terug in het gastenboek. In de handtekeningen en de vergeelde foto’s. Beroemde koppen poseren in feestelijke kledij in de speak easy, in het restaurant, voor de deur van het hotel.

Na bijna een uur slaat Barbara het gastenboek weer dicht en bergt ze het zorgvuldig op. De geschiedenis van het Chesa Grischuna wordt zorgvuldig bewaard en terecht. Het hotel is zo’n plaats waar je meer vindt dan je verwacht. Het is een plaats die gedrenkt is in geschiedenis. Ik ben dol op dat soort hotels. Wanneer ik door de gangen loop, beeld ik me in dat ik in de voetstappen van al die mensen loop. Zij waren er al die jaren geleden, ik ben hier nu.

Koning Charles

Het Chesa Grischuna nu

Vlak na mijn bezoek kreeg ik een email van Barbara. Het is tijd om het hotel door te geven aan een nieuwe generatie, schrijft ze, en vanaf het najaar 2022 zal iemand anders de fakkel opnemen. Iemand die niet tot de familie behoord, maar het hotel niettemin met evenveel passie zal runnen. En daarmee start een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het Chesa Grischuna.

Bezoek je Davos-Klosters, dan kan je kiezen uit een hele schare fijne hotels en restaurants. Het Chesa Grischuna is daarvan een van de fijnste. Een nachtje boeken doe je op hun website. Logeer je liever ergens anders? Dan is het toch nog de moeite om een avond te eten in het restaurant van het Chesa Grischuna.

Davos-Klosters is een kleine toeristische regio in het kanton Graubünden, in het oosten van Zwitserland. In de winter kan je er geweldig skiën, in de zomer nodigen de bergen en de groene valleien uit tot lange wandelingen. Je kan Davos-Klosters eenvoudig bereiken met de auto, of door het vliegtuig naar Zurich te nemen en door te reizen met de trein. De Swiss Travel Pass is dan een aanrader: je betaalt voor een pas voor een of meerdere dagen, waarmee je gebruik kan maken van al het openbaar vervoer en gratis toegang tot verschillende musea krijgt.

Met de Swiss Travel Pass is het heel eenvoudig om een tocht door Zwitserland te maken. Davos-Klosters kan dan één van je bestemmingen zijn, waarna je doorrijd naar andere regio’s. Kijk op MySwitzerland voor meer inspiratie, tips en boekingen.

Chesa Grischuna
Chesa Grischuna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *