Hotel Casa do Pateo in Ponta Delgada in de Azoren.

Hoteltip: Casa do Pateo in de Azoren

Publireportage

Als je een week in een hotel logeert, dan kan dat maar best een hotel zijn waar je je helemaal thuis voelt. Wanneer ik een vakantie plan, neem ik dan ook de tijd om een goed hotel te zoeken. Voor mijn bezoek aan de Azoren, vond ik een spiksplinternieuw hotel in Ponta Delgada: Casa do Pateo – Charming House.

Casa do Pateo – Charming House

Casa do Pateo – Charming House is een kleinschalig hotel in het hartje van Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren. Voor het een hotel werd, was het gebouw eerst een stadsvilla en dan een school. Die geschiedenis zie je terugkomen in de authentieke elementen die behouden zijn tijdens de renovatie: de stenen trap, de gewelfbogen, de hoge plafonds.

Het hotel heeft tien kamers in verschillende categorieën. Elke kamer is ingericht in dezelfde, prachtige stijl en voorzien van een badkamer. In de standaardkamer heb je een eenvoudige douche, gootsteen en toilet. In andere kamers krijg je wat meer ruimte en een bad.

Gasten genieten ’s ochtends van een ontbijtbuffet in de elegant ingerichte ontbijtzaal. In de lobby kan je altijd gearomatiseerd water, koffie of thee met een koekje krijgen. De rustige patio met palmboom, vrolijke lichtjes en tafeltjes is toegankelijk voor iedereen die in Casa do Pateo logeert. Wil je een avondje buiten zitten, dan kan je een flesje lokale wijn kopen.

Hotel Azoren

Een vakantie in de Azoren

Ik vond het Casa do Pateo min of meer per ongeluk, toen ik online naar een goed hotel in de Azoren zocht. Op de foto’s zag het er allemaal heel mooi uit en ook de reviews waren lovend. Maar toch twijfelde ik. Het hotel opende nog maar recent de deuren en had nauwelijks twintig reviews die allemaal extreem positief waren. Wat ik een beetje verdacht vond. De foto’s zagen er weliswaar mooi uit, maar iets te gelikt. Zoals stockfoto’s. De ideale ligging en fijne prijs trokken me uiteindelijk over de streep. Ik boekte.

Vrijwel meteen zat er een bericht van het team van Casa do Pateo in mijn mailbox. Om me te verwelkomen en te vragen of ik gebruik wilde maken van een transfer tussen de luchthaven en het hotel. Dat wilde ik wel, dus gaf ik mijn vluchtgegevens door en spraken we af dat ik opgehaald zou worden aan de terminal. Handig, want mijn vlucht kwam pas rond middernacht aan.

Het zou nog enkele weken duren voor ik zou vertrekken en ik telde de weken, de dagen af. Vlak voor vertrek mailde ik nog een keertje met het team Casa do Pateo, en mijn transfer werd nog eens bevestigd. Eenmaal op de luchthaven bleek dat mijn vlucht vertraging had, wat ik in een mailtje doorgaf aan het team van Casa do Pateo. Geen probleem, ze zouden een oogje houden op mijn vlucht en de transfer sturen wanneer ik zou landen.

Hotel Azoren

Een warm welkom

Zodra ik landde in Ponta Delgada, ontving ik een whatsapp berichtje van mijn chauffeur. Hij wachtte op me in de arrivals. Ik haalde mijn bagage van de band, liep door de deur en daar stond hij. Mijn bagage werd overgenomen, in een busje geladen en in minder dan een kwartiertje tijd stopte de taxi aan de voordeur van Casa do Pateo.

De zware, houten deur zwaaide open en een vrouw met een warme uitstraling ontving me letterlijk met open armen. Ze nam mijn bagage over, liet me even neerzitten in de lobby en gaf me wat te drinken. Daarna toonde ze me mijn kamer, gaf ze me de basisinformatie en drukte ze me op het hart dat als ik vragen had, ik haar of haar collega’s altijd mocht aanspreken. Altijd.

Het ontbijt van Casa do Pateo

Ik sliep als een roos. Omdat de airco was aangezet voor ik aankwam, was het lekker koel in de kamer. Het bed was comfortabel, het hotel muisstil. Enkel wanneer ik de ramen opende, had ik wat last van straatlawaai. Het hotel ligt immers aan de drukste winkelstraat van de stad. Hou je de ramen gesloten, dan hoor je daar helemaal niets van.

Omdat ik wat langer in bed bleef, verscheen ik laat aan het ontbijt. De andere gasten hadden allemaal al gegeten. Niet dat dat iets uitmaakte, want er was nog meer dan genoeg. Ik genoot van lokale thee, kazen, charcuterie en gebak. Met kleine traktaties zoals pannenkoeken, hartige gebakjes of quiche wordt er elke dag een ander accent gelegd in het ontbijtbuffet. Heerlijk.

Hotel Azoren

Mijn nieuwe favoriete hotel in de Azoren

Ik bleef een week in de Azoren. Ik ontdekte de stad, ging op verkenning in het binnenland, wandelde op de kliffen, zag walvissen, ging canyoning. Wanneer ik, moe maar gelukkig, weer aankwam in het hotel, werd ik elke keer weer verwelkomd door het personeel. Of ik een leuke dag had gehad? Had ik hulp nodig of had ik misschien vragen?

Ik begon op het personeel te vertrouwen. Ze kennen hun stad, ze weten waar je naartoe moet om lekker te eten of waar je de leukste activiteiten kan boeken. In mijn kamer lag een mapje met daarin de informatie die je altijd krijgt in een hotel: nuttige telefoonnummers en diensten zoals het wassen van kledij. In dat mapje zat ook een lijst met restaurants en koffiehuizen. Die lijst bleek goud waard. Elk restaurant dat ik probeerde, was simpelweg goed.

Na een poosje ging ik haast automatisch naar de receptie wanneer ik een activiteit wilde boeken. Toen ik wilde deelnemen aan een walvissafari, raadde het personeel me een goed bedrijf aan en ze hielpen me zelfs met het boeken. Toen ik liet weten dat ik niet zou deelnemen aan het ontbijt omdat ik vroeg op pad wilde, lag er ’s ochtends een ontbijtpakketje aan de deur van mijn slaapkamer.

Hotel Azoren

(Bijna) geen slecht woord over Casa do Pateo

Dit hotel is me op het lijf geschreven. Het heeft alles wat ik belangrijk vind: het is kleinschalig, het personeel is vriendelijk, professioneel en kundig, het ontbijt bestaat uit originele gerechtjes gemaakt met lokale producten. Je voelt je er als een welkome gast.

Als ik een minpunt moet aanhalen, is dat de voordeur. De zware, houten voordeur van Casa do Pateo is de grote blikvanger van de lobby. Helaas is die deur zo zwaar dat je ze enkel met een klap kan dichtslaan. En die klap zindert door het hele hotel. Overdag is dat geen probleem, maar wanneer iemand ’s nachts de deur dicht trekt, hoor je dat in je kamer. Ik vind dat zelf niet zo erg, want ik vind dat gezellig. Maar lichte slapers kunnen hier last van hebben. Gelukkig gebeurt dat sowieso niet vaak, want met maar tien kamers zijn er niet veel mensen die ’s nachts naar binnen komen.

Tenslotte moet je in de Azoren rekening houden met het weer. Het is er altijd comfortabel warm, maar door het eilandklimaat kan het soms flink waaien en regenen. Wanneer het de hele dag regent en je je hotel niet uit kan, is er niet veel te doen in Casa do Pateo. Je kan een flesje wijn kopen en gezellig een boek lezen of wat netflixen, maar daar stopt het wel.  

Boek je vakantie bij Casa do Pateo – Charming House

Het gebeurt niet vaak dat ik een hotel zo in de kijker zet op Reisgoesting. Dit soort artikelen hou ik enkel voor de hotels die ik écht goed vond. En ik vind Casa do Pateo écht goed. Zo goed, dat ik de volgende keer dat ik naar de Azoren reis, weer in dit hotel wil logeren.

Plan je een vakantie aan de Azoren, kies dat voor Casa do Pateo. Trust me. Of overweeg het zusterhotel Casa das Palmeiras – Charming House, dat maar een paar straten verderop ligt.

Nog niet zeker of de Azoren wat voor jou zijn? In dit artikel lees je wat je moet weten voor je naar de Azoren vertrekt en in dit artikel lees wat je allemaal kan doen op São Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Tenslotte vind je meer informatie op de website van Visit Azores.

Hotel Azoren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *