Oppdal in Noorwegen

Hotel Bjerkeløkkja in Oppdal, Noorwegen

Publireportage

Het voordeel van een reisblogger te zijn is dat je in de mooiste hotels mag logeren. Het nadeel is dat je er vaak maar één nachtje blijft. Na een nacht verlaat je het hotel en reis je door en er is altijd een klein deel van jezelf dat terug wil. Zeker als het om een hotel als Bjerkeløkkja, in Oppdal, Noorwegen, gaat.

Het is al een paar jaren geleden sinds ik in Bjerkeløkkja logeerde. En al een paar jaren spookt dat hotel door mijn hoofd. Ik moet er nog eens heen, denk ik bij mezelf, en deze keer zal ik er langer blijven. Om de omgeving te verkennen, maar ook om mezelf een tijdje terug te trekken in het huiselijke, gezellige interieur van Bjerkeløkkja.

hotel Noorwegen
Het prachtige, historische Bjerkeløkkja.

Van historisch naar modern

Bjerkeløkkja bestaat uit verschillende huizen. Op één na alle gebouwen stammen af uit de achttiende en de negentiende eeuw en werden zorgvuldig gerestaureerd met authentieke materialen. Het enige nieuwe gebouw werd bovendien in de oude stijl ontworpen en neergezet. Maar weinig mensen zullen het verschil zien tussen de authentieke huizen en dat ene, nieuw gebouwde huis. Het geheel oogt historisch en gezellig en zo, zo Noors. Denk aan houten muren gebouwd met volle boomstammen en groendaken.

Stap je het hoofdgebouw in, dan ontdek je een comfortabel modern, Noors interieur. Een interieur dat alle comfort heeft, maar wel naadloos aansluit bij de sfeer van het exterieur van de gebouwen. Zachte bedden, badkamers met daarin alles wat je nodig hebt. Open haarden en houten tafels met houten banken met daarop rendiervellen.

Bjerkeløkkja hotel Noorwegen
Houten tafel met banken en rendiervellen.

De kamers van Bjerkeløkkja

Wie in Bjerkeløkkja wil logeren, heeft de keuze uit een resem kamers en vakantiewoningen. In totaal heeft Bjerkeløkkja 71 bedden in 35 kamers. Het hotel is dus groot genoeg voor families of bevriende gezinnen die samen willen reizen.

De meeste kamers bevinden zich in het Hovedhuset. Comfortabele kamers met een eigen badkamer. Het gebouw beschikt ook over vier woonkamers en een keuken die groot genoeg is voor twintig mensen. Groot genoeg voor een hele familie.

Bjerkeløkkja hotel Noorwegen
Een keuken met een open haard.

De vier historische stubbars uit de achttiende en negentiende eeuw zijn dan weer perfect voor koppels. Het Kornlåve fra Lønset huis is eveneens een historisch gebouw, gerestaureerd met hout dat uit de negentiende eeuw stamt. In dit huis vind je acht kamers. Wie in de vier stubbars of in Kornlåve fra Lønset logeert, kan gebruik maken van de badkamers in het hoofdgebouw.

De vakantiewoningen, voorzien van verschillende kamers met telkens een badkamer, hebben een handige keuken en een open haard. Het zijn huizen waar je zo wil intrekken. Voorgoed. Logeer je hier, dan wil je stiekem nooit meer naar huis.

Bjerkeløkkja hotel Noorwegen
Hier zou ik kunnen wonen.

In de omgeving van Bjerkeløkkja

Bjerkeløkkja ligt in Oppdal, en Oppdal is een gemeente in de provincie Trøndelag in midden Noorwegen. Het hotel is een geweldige uitvalsbasis om de regio te verkennen. Je hoeft maar buiten te stappen om midden in de natuur te belanden.

In de winter kan je skiën in Oppdal en cross country skiën. Sta je liever niet op de latten, dan kan je zelf wandelingen in de sneeuw maken of kiezen voor een gegidste wandeling met sneeuwschoenen.

In de zomermaanden kan je voor gegidste wandelingen kiezen, voor een bezoek aan het Dovrefjell – Sunndalsfjella Nationale park waar de zeldzame muskusos leeft, of voor een kanotocht op de rivieren. Je uit vissen gaan, fietsen huren en een bezoek maken aan de Viking begraafplaats in Vang.

In het centrum van Oppdal zijn er verschillende café’s en restaurants waar je bier kan proeven of kan genieten van een maaltijd. Ik vind restaurant Perrongen in het Turist Hotel goed. Er is een bioscoop, een bowlingbaan en vaak kan je er concerten bezoeken.

Er is dus veel te doen in de directe omgeving van het hotel. Genoeg om dagenlang zelf op verkenning te gaan. Al kan je ook een beroep doen op het personeel van Bjerkeløkkja om een programma met allerlei activiteiten in de omgeving samen te stellen.

Bjerkeløkkja hotel Noorwegen
De natuur van Oppdal is mooi en ruig.

Reis naar Bjerkeløkkja

Je kan gemakkelijk je hele vakantie in Bjerkeløkkja blijven. Er is genoeg te doen in de omgeving, er is genoeg te zien. Je bereikt Bjerkeløkkja het gemakkelijkste per huurauto vanuit de luchthaven van Trondheim, die op twee uur rijden van Oppdal ligt.

Reis je liever niet met de auto, dan kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Oppdal heeft een treinstation en een goede busverbinding. Met de trein bereik je Oppdal in het bijna zes uren van Oslo en in twee uren van Trondheim. Met de bus rij je vanuit Trondheim in twee uren naar Oppdal.

Maak je een rondreis door Noorwegen en blijf je maar een korte tijd in Oppdal? Check dan vooral de website van Trøndelag, waar je meer informatie vindt over de hele regio, en de website van Noorwegen voor meer inspiratie over het hele land.

Dus, hop, pak je koffers – ik vind deze trolley die je kan personaliseren zo grappig – en maak dat je weg bent.

Bjerkeløkkja
Sfeervol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *