Marmelkroken

Hotel Marmelkroken in Bø

Publireportage

Mijn omzwervingen in Noord Noorwegen brachten mij op een avond bij Marmelkroken, een klein hotel met een enorme geschiedenis, in het plaatsje Bø, op het eiland Andøya. Meer dan een paar huizen en de zee vind je hier niet. En toch.

Over heel Noorwegen vind je plaatsjes genaamd Bø. Het Noorse woord Bø betekent zoiets als nederzetting. Je kan er dus bijna altijd zeker van zijn dat plaatsjes met deze naam al eeuwenlang bewoond zijn.

Toen eigenaresse Lisbeth haar hotel Marmelkroken begon op te bouwen, vond ze in de grond ruim 35 kilo lederen gebruiksvoorwerpen uit de Vikingtijd. Resten van schoenen, tassen, riemen maakten haar duidelijk dat haar stukje grond al eerder bewoond was.

Marmelkroken
Het dorp Bø.

Vikingvrouwen en vissersmannen

Wanneer je Lisbeth ontmoet, dan flitst het woord Viking door je hoofd. Lisbeth is indrukwekkend, een vrouw die op haar dooie gemakje in een shirt de sneeuwstormen ingaat. Een vrouw die met beide voeten stevig in de aarde staat. Met Noorse hartelijkheid en een brede lach.

Lisbeth weet heel goed hoe het leven in de middeleeuwen was voor de mannen en vrouwen die de kusten van Andøya bewoonden. Mannen gingen de zee op om vis te vangen en stierven meestal jong. Vrouwen bleven aan land om de boerderij en hun schare kinderen in goede banen te leiden. Vaak huwden deze vrouwen drie, vier keer opnieuw. Elke keer een man omkwam op zee, bleef de vrouw achter met kinderen en bezit. De vrouwen waren hier rijk.

Naar goede Vikingtraditie leidt Lisbeth haar hotel met sterke hand. De kamers, studio’s en vakantiehuisjes zijn eenvoudig en gerieflijk, trouw aan de Noorse stijl. In het hoofdgebouw vind je een vrolijke ontbijtruimte en een stijlvolle dinerkamer. Je krijgt hier traditionele gerechtjes op je bord, gemaakt van wat je in de omgeving kan krijgen. Vis en kruiden en een borreltje Høvding aquavit toe.

Marmelkroken
Aan tafel in de gezellige dinerkamer van Marmelkroken.

De stille omgeving

Marmelkroken staat aan de Andøya westkust, uitkijkend over de drassige kustgebieden en met de rug tegen glooiend terrein, dat al snel overloopt in puntige rotsen. De Andøya route loopt langs de deur. Voor het huis staat een driepikkel met een vuurmand. Een klein beetje sfeer en warmte in een gure koude.

Marmelkroken
Een klein beetje warmte in de sneeuw.

Misschien is het wel de omgeving die Marmelkroken zo bijzonder maakt. Het is er stil, en toch nooit echt stil. Je hoort geen mensen, geen verkeer, geen drukte. Maar het geluid van de zee en het gehuil van de wind zijn altijd daar. Op kalme dagen niet meer dan een streepje geluid op de achtergrond. Op stormachtige momenten een overdonderend geraas.

De omgeving vraagt om wandelingen, om fietstochten, om kleine zwerftochtjes langs de rotsachtige waterlijn. Het mag er dan wel stil zijn, maar het barst er van het leven. Kleine zeediertjes in getijdepoelen, majestueuze zeearenden die over je hoofd scheren.

Andøya is een gekende rustplaats van migrerende vogels. Meeuwen, ganzen, eenden. En hier en daar zelfs die schattige, onbeholpen papegaaiduikers. Veel van deze vogels zijn goed te zien in de natuurreservaten Skogvoll and Risøysundet.

Marmelkroken
Het uitzicht vanop het terras van Marmelkroken.

Het Arctische licht

Bijna iedereen die naar Noord Noorwegen reist, hoopt op een glimp van het noorderlicht. Mensen vergeten vaak dat het noorderlicht maar een klein deeltje is van het Arctische licht.

’s Winters komt de Noord Noorse zon tussen eind november en midden januari niet op. Maar dat wil niet zeggen dat het compleet donker is. Integendeel. Hoewel de zon niet boven de horizon komt, komt haar licht dat wel. De horizon is gekleurd in fel roze, oranje en paars.
’s Zomers gaat de zon dan weer niet onder. Lange, lichte dagen met een middernachtzon die eeuwig boven de horizon lijkt te zweven, en felle kleuren met zich meebrengt.

Zelfs toen ik in maart in Marmelkroken verbleef, veranderde het licht de hele omgeving in een oogwenk. Het zachte, winterse blauw aan de hemel werd in een oogwenk dreigend en stormachtig, om dan helemaal te verdwijnen in een wervelende sneeuwstorm.

Marmelkroken
Het Arctische licht is iets bijzonders.

Op zoek naar Noorderlicht

Maar ondanks de pracht van het Arctische licht, blijft noorderlicht zien een bijzondere ervaring. Marmelkroken ligt in een lichtarme omgeving. Je kan, met wat geluk, het noorderlicht gewoon zien dansen vanop het terras. Maar wanneer het zich minder goed laat zien, dan moet je op jacht.

Tezamen met Jens van Vesterålen Tours trok ik door de sneeuw naar de velden achter Marmelkroken, op zoek naar Noorderlicht. Hoewel het licht zich eerder die avond al een beetje had laten zien, gebeurde er niks. Geluk speelt altijd een rol in het zien van het noorderlicht.

En toch. Een paar uur in de sneeuw rondlopen, onder de meest fantastische sterrenhemel, was ook een machtige ervaring.

Het warme Marmelkroken

Op de Vesterålen eilanden kan het het hele jaar guur zijn. Natuurlijk zijn de winters ronduit koud, met felle zeewinden en sneeuw die om je oren fluiten, en dikke zeemist die zonder waarschuwing komt aanrollen. Maar ook in de zomer kan het weer een uitdaging vormen. Echt warm zal het er nooit zijn.

Marmelkroken vormt een warme haven in al die koude. Op aanvraag steekt Lisbeth de houtvuur sauna aan, of geniet je van een avondmaal in de barbecue-hut. Regelmatig organiseert Lisbeth vuurfestivals of highlandgames op haar land.

Logeren in Marmelkroken betekent niet alleen rust en stilte. Lisbeth kent haar land heel erg goed. Het beste wat je kan doen om je reis onvergetelijk te maken, is haar advies volgen. Zij weet waar je moet zijn, zij weet wat je kan zien en doen op Andøya. En wanneer je koud en hongerig weer terugkeert van een hele dag genieten, staat ze je met open armen op te wachten in haar Marmelkroken.

Marmelkroken
Een schitterende sterrenhemel. Zonder noorderlicht. Maar niettemin schitterend.

One response to “Hotel Marmelkroken in Bø”

  1. […] campings tot eenvoudige hutten in de natuur tot dure hotels. Vooral kleine landelijke hotels, zoals Marmelkroken, Bestebakken en Hjelle Hotel zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Maar ook het historische […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *