Hotel Etiquette

Doe niets dat je zelf ook niet zou appreciëren, moest een ander het doen. Dat is een goede algemene regel in het reiswezen: van logeren in luxe hotels tot in jeugdherbergen. Maar omdat die regel nogal voor interpretatie vatbaar is, zetten we even de big no-no’s op een rijtje.

Dronkenschap
Uitgaan en gezellig drinken is leuk. Uiteraard vinden wij dat ook. Maar zodra je die grens oversteekt van ‘gezellig dronken’ naar ‘vervelend, luid of ziek dronken’ probeer je beter eerst te ontnuchteren voor je je hotel instapt. Niets zo vervelend als luide dronkaards op de gang, zieke fuifgangers in je slaapzaal of –godbetert – een dronkaard die in het verkeerde bed probeert te kruipen.

Een lekker drankje, daar is niets mis mee. Zolang het niet vervelend wordt.

Vraatzucht
Lekker, een zakje chips bij een goed boek. Nog lekkerder: heerlijke kebab na een avondje stappen. Maar beperk die snacks tot de gezamenlijke ruimtes. Niets zo ergerlijk als proberen te slapen terwijl jouw buurman zich een weg graait in een welriekende zak snoepjes, of opstaan met de geur van de kebab die je slaapzaalgenoot niet helemaal op kreeg.

Onreinheid
Dit is een belangrijke: hou jezelf, je materiaal en je omgeving proper! Natuurlijk zweet iedereen na een dag stappen met de rugzak, maar neem een douche en laat je bezwete T-shirts en vuile sokken niet rondslingeren.
Wanneer je zelf kookt, bijvoorbeeld in een jeugdherberg, ruim dan je rommel op! Laat je afwas niet staan, laat geen etenswaren achter.
Verblijf je in een hotel: hou je kamer een tikje op orde. Natuurlijk is het leuk als je ergens logeert waar je je badkamer niet zelf hoeft te poetsen, maar dat wil nog niet zeggen dat je er een stort van moet maken.

Onkuisheid
Ja hoor, je zou er versteld van staan wat er op vakantie allemaal gebeurt. Ben je op reis met je lief of ontmoet je op tocht iemand waarmee je de lakens in wil duiken? Wees discreet, zoek een plek op waar niemand je kan storen. Wees niet te luid, niet de hele gang hoeft te weten wat je uitspookt. Slaap je in een slaapzaal? Huur een éénpersoonskamer of… bijt op je tanden, klop op je kin, hou je handen thuis. Je snapt het wel.

Gramschap
Iedereen heeft wel eens te maken met vervelende hotelgasten. Negeer ze. Dat jij je er kwaad in maakt, maakt de boel alleen maar erger. En ga vooral niet zelf de vervelende hotelgast uithangen.

Ouderschap
Leuk, met de kinderen op vakantie! Kinderen zijn grappig, zien de wereld op een heel eigen manier én een familiereis rond de wereld is zo verrijkend voor zowel de kinderen als de ouders. Maar leer je kinderen dat, zodra je ergens logeert waar anderen logeren, er een paar regels zijn. Stilte tijdens de nacht, bijvoorbeeld.
Maar ook omgedraaid zijn er enkele regels: kinderen zijn kinderen. Soms gaat het al eens mis en schreeuwt een kleintje de hele boel bij elkaar. Wees geduldig, de ouders vinden dit echt even vervelend als jij.

Doorzichtigheid
Dit is er eentje voor de backpackers onder ons. Een tent is geen huis. Wat je zegt of doet reist dwars door die frêle canvassen muurtjes heen. Dus al lijkt het alsof jij en je lief, je drankmaatjes of je roddelvriendin alleen in die tent zitten, iedereen om je heen kan je horen.
Stuit je op een wildkampeerder, of logeren er enkele backpackers op jouw camping: laat ze dan met rust. De kans is groot dat ze een hele dag gewandeld hebben en het liefst van al willen slapen.

Ooit sliep ik in een tent op een klip. Een paar grapjassen slopen om onze tent en riepen ‘boe’. Wij schrokken ons een ongeluk en de grapjassen liepen gierend van het lachen weg. Ook wij konden er goed om lachen. Omdat het een grapje was, en niet meer dan dat.

Tentenkamp in Ierland

Gulzigheid
Wanneer je op hotel of in een hostel logeert, is de kans groot dat er anderen logeren. Wees dus eerlijk en neem geen beslag op de douche, op de stoelen naast het zwembad of op die chocoladebroodjes bij het ontbijt die iedereen wil proeven. Delen is de boodschap.

Haastigheid
Jammer, je vakantie zit er op en je moet weer naar huis. Je vlucht vertrekt op een onchristelijk uur en je bent vergeten in te pakken. Je doet alle lichten aan, rommelt je kamer bij elkaar en stopt haastig alles weg in plastic tasjes in je rugzak. Wanneer je je kamer verlaat, trek je je rugzak of koffer achter je aan, en botst daarbij tegen de deuren en de muren. Resultaat: iedereen wakker en slechtgeluimd.
Dat doe je dus niet. Pak de avond ervoor in en verlaat je kamer stilletjes, en, als je in een slaapzaal logeert, bij het licht van een zaklamp.

Vriendelijkheid
Misschien voor de hand liggend, maar vaak over het hoofd gezien: wees vriendelijk. Groet wie er ook in jouw slaapzaal logeert, stel je vriendelijk op tijdens een groepsuitstap en heb respect voor wie er in jouw hotel of jeugdherberg werkt. Op die manier leer je makkelijker mensen kennen én krijg je ook het respect van het personeel.

Lachen!

Meer hotels vind je hier: Trivago.be

Bewaren

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *