Eilanden Finland

Eilandhoppen in Finland: van de Åland-Eilanden naar de Archipel van Turku

Publireportage

De kust van Finland bestaat uit talloze eilanden. Sommige daarvan zijn nauwelijks groter dan een flinke rots, terwijl anderen groot genoeg zijn om bewoond te zijn. De meest westelijke eilanden vormen de Åland-Eilanden, die een autonome regio van Finland vormen. Meer naar het oosten gaan de Åland-Eilanden over in de Archipel van Turku, een verzameling rotsachtige eilandjes voor de kust van de stad Turku.

Met de ferry van Stockholm naar de Åland-Eilanden

Het is ontiegelijk vroeg wanneer ik in Stockholm op de Viking Line ferry stap. Die boot heeft wat weg van een cruiseschip en is vooral bekend onder zijn bijnaam partyboat. Veel Finnen en Zweden nemen de Viking Line heen en terug om een nachtje te feesten op internationale wateren, waar de alcohol stukken goedkoper is dan in eigen land.

Ik zoek me een weg tussen de feestgangers die in slaapzakken gerold in de gangen van de ferry liggen te slapen. Liever dan een feestje te bouwen, kijk ik vanop het dek hoe Stockholm uit het zicht verdwijnt en de ferry de Baltische Zee opvaart. Kleine eilanden met een handvol bomen maken plaats voor kale rotsen en dan niets meer. Water zo ver het oog reikt. De ferry schommelt zachtjes op de golven.

Op de Åland-Eilanden: Klobben en Silverskär

Een kleine dag later meert de Viking Line aan in Mariehamn, de hoofdstad van de Åland-Eilanden. Ik heb geen tijd om de stad te bekijken, maar reis meteen door naar het eiland Klobben. Nauwelijks meer dan een aantal afgeplatte rotsen in de Ålandzee. Platte rotsen met een beetje groen en kleine, gezellige hutten waar je kan logeren.

Het is al laat, maar omdat het hoogzomer is, blijft het lang licht. Na een deugddoende sessie yoga op de rotsen, kijk ik naar het zachte zonlicht, de eilanden, de fonkelende zee. Hoogzomer in het noorden heeft iets bijzonders. Iets dat moeilijk in woorden is te vatten. Het lijkt wel alsof de tijd geen vat heeft op de dagen.

Voor het helemaal donker wordt, neem ik de boot naar het eiland Silverskär, waar ik eindelijk in bed tuimel.

Åland-Eilanden Finland

Op de Åland-Eilanden: Havsvidden

De beste manier om de Åland-Eilanden te verkennen, is vanop het water. Elk eiland heeft wel een aanlegplaats of een gasthaven, waar je even of voor een nachtje kan aanmeren. Overal kan je boten huren om de eilanden te verkennen. Zeilboten, fluisterboten of eenvoudige kajaks. 

Ik huur een kajak van Paddelboden en ontdek de eilanden op eigen tempo. Onderweg zie ik vissen en van die kleine kwalletjes in het water. Ik meer aan waar en wanneer ik wil voor een lunchpauze of een kopje thee dat ik klaarmaak op een gasvuurtje. Na een korte wandeling stap ik weer in de kajak en peddel ik verder. De zon vonkt in de golven.

’s Avonds vaar ik naar Havsvidden, op het eiland Geta. Havsvidden heeft een gasthaven, een restaurant en verschillende vakantiehuizen die uitkijken over de zee. Ik schuif de voetjes onder tafel voor het diner onder de Finse zomerzon en sluit mijn avond afwisselend af in de sauna en de koele Ålandzee. Wat een dag.

Naar de Turku archipel

In de ochtend reis ik op het gemak weer naar Mariehamn. Onderweg stop ik nog even in het gezellige stadje Eckerö, maar eigenlijk wil ik zo snel mogelijk weer de zee op. Aan boord van een Viking Line schip vaar ik van de Åland-Eilanden naar de Archipel van Turku. 

Turku is een grote Finse stad aan de zuidkust. In het centrum vind je talloze hippe restaurants, microbrouwerijen en kunstgalerijen. Maar het echte hoogtepunt van de regio is de archipel. Ruim 20.000 eilanden vormen samen de Archipel van Turku. De meeste daarvan zijn te klein of te ruw om bewoond te zijn, maar op de grote vind je vakantiehuizen, hotels en gasthavens.

Aangemeerde houten boot in Finland.

Hotel & Restaurant Sandvik in Pensar Syd

Ik neem de boot naar het eiland Pensar. Naar Hotel & Restaurant Sandvik. Het eiland is niet zo groot. Het is begroeid met bossen en op de oevers staan huizen met rode gevels. Rond de Tweede wereldoorlog was dit de uitvalsbasis van de zogenaamde Lotta’s: vrouwen die, terwijl de mannen naar de oorlog waren, het land bestuurden en vrouwen een betere plaats in de maatschappij gaven.  

Pensar bevalt me. Ik blijf er een tijdje in zo’n rood vakantiehuis aan het water. Ik verken het eiland en ontdek de Giant’s Pothole, een door stenen uitgeslepen put in de grond. In de diepe bossen pluk ik wilde bessen en bosaardbeien, en later vis ik vanop de steiger mijn avondmaal zelf bij elkaar. De zon zinkt traag weg en geeft de avond een roze gloed.

Finland is prachtig met hoogzomer.

De Arctische zomer van Finland

Omdat Finland zo noordelijk ligt, zijn de zomerdagen er langer dan bij ons. In volle zomer zakt de zon maar een paar uren per dag achter de horizon in de archipel. Reis je naar het noorden van het land, dan gaat de zon er zelfs helemaal niet onder.

Het effect is bijzonder. Dagen zijn er lang en de zonsondergang duurt er uren. Het licht is dan warm en zacht en onbeschrijflijk mooi.

De zonsondergang in de zomer in Finland.

Reis naar de Åland-Eilanden

De Åland-Eilanden liggen tussen Zweden en Finland in de Baltische Zee. Voor ze een autonome regio van Finland werden, hoorden de eilanden een lange tijd bij Zweden. De inwoners van de Åland-Eilanden voelen zich noch Zweeds, noch Fins. Het zijn Ålanders. Ze spreken weliswaar Zweeds, maar de meesten spreken ook Fins en Engels.

Je bereikt de Åland-Eilanden het gemakkelijkste met de Viking Line ferry vanuit Stockholm of vanuit Turku. Je meert dan aan in Mariehamn, vanwaar je verder kan reizen met de huurauto, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. De Åland-Eilanden zijn prachtig vanop de fiets.

Plan je reis met de website van de Åland-Eilanden.

Reis naar de Archipel van Turku

De Archipel van Turku ligt in het zuidwesten van Finland, ter hoogte van de stad Turku. De archipel is groot en uitgestrekt, wat maakt dat je nooit uitgekeken raakt.

Aan de stad Turku is er een luchthaven, maar vanuit België vind je op moment van schrijven geen rechtstreekse vluchten. Je kan met een overstap naar Turku vliegen, maar die vluchten zijn best duur. Het is goedkoper om naar Helsinki, dat nauwelijks 150 kilometer verder ligt, te vliegen en verder te reizen met de huurauto of het openbaar vervoer.

Plan je bezoek aan de Archipel van Turku online.

Reis naar Finland

De Åland-Eilanden en de Archipel van Turku zijn maar een klein deel van Finland. Je kan beide of een van beide regio’s gemakkelijk bezoeken tijdens een langere reis door Finland. Plan je bezoek met de website van Visit Finland, of laat je inspireren door onze reisverhalen over Finland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *