hoogzomer op de åland Eilanden in finland

Finland. Dat moet toch echt wel het land van mijn dromen zijn. Wilde natuur, nog een sterke populatie wolven, elanden en rendieren, zee en sneeuw. Perfect. En toch lukte het me maar niet om er heen te reizen. Altijd kwam er iets tussen. Tot afgelopen juli, toen reisde ik naar de Åland Eilanden en de Turku archipel.

In juli was het dan eindelijk zover: ik zou naar Finland afreizen. Dat ik een fiks deel van mijn tijd op een boot, en zelfs een cruiseschip, zou doorbrengen, dat kon me niet schelen. Ik rende naar de apotheek, vroeg voor zijn allersterkste pilletjes tegen zeeziekte en pakte mijn rugzak.

Over de Åland Eilanden

Om te beginnen reisde ik niet naar Finland, maar naar Stockholm, waar ik een paar dagen doorbracht tot mijn boot zou vertrekken. In alle vroegste stond ik daar, rugzak netjes op de rug, zeeziek-pilletje ingenomen. De boot heette dan wel een ferry, maar eigenlijk was dat een fiks uit de kluiten gewassen cruiseschip, met bar, restaurants en clubs en al. En maar goed ook, want ik moest daar voor zo’n zeven uur op varen.

Toen dan eindelijk de haven van Mariehamn in zicht kwam, sprong ik van enthousiasme bijna van de boot. Daar waren ze, de Åland Eilanden, een autonome, Zweedstalige archipel van Finland. In totaal zijn er zo’n 6700 eilanden. Tenminste, dat wil zeggen, stukjes land die de naam eiland waardig zijn. Wil je elke rots die boven water uitsteekt gaan tellen, dan kom je met 20.000 nog niet toe.

Aland Eilanden

Klobben

Om van die hele reis te bekomen, begon mijn avond met een les yoga op het eiland Klobben, in Saltvik. Niks zo zalig als een paar rek en strekoefeningen met het geluid van de zee op de achtergrond. Dat een kok vlakbij voor ons een klein buffet aan het klaarmaken was, was helemaal goddelijk. Met een buikje vol simpel, degelijk voedsel, voer ik naar het volgende eiland Silverskär, waar de sauna al opgewarmd werd.

Klobben

Wist je trouwens dat de Baltische zee net koud genoeg is om eens goed te schrikken na een halfuurtje zweten, maar verder heerlijk koel is? Ideaal om te zwemmen.

Mijn dagen op de Åland Eilanden werden gevuld met heerlijk eten en de zee. Zwemmen, sauna, kajakken. Meer moet dat niet zijn. Dat ik na enkele dagen alweer die boot op moest om door te varen naar de Turku archipel, vond ik frustrerend. Hoe kon Turku nu beter zijn dan de Åland Eilanden?

De Turku Archipel

Na weer een hele vaart per cruiseboot, die ik opgerold en slapend op een bankje door heb gebracht, kwam het Finse vasteland in het zicht. Turku, de voormalige hoofdstad van Finland, is omringd door een archipel even divers als de Åland Eilanden.

Om Finland ten volle te leren kennen, draaide het op Pensar, het eiland waar ik verbleef in de Turku Archipel, vooral om rust. Rust en kalmte, en een vakantiedag zoals de Finnen die zelf doorbrengen: in een eenvoudige hut op een eiland, met enkel de basis van wat je nodig hebt om te leven. Ik bracht mijn tijd door met het zoeken van bessen in het bos, vissen en het eten van die bessen en vissen. En natuurlijk met een bezoekje aan de sauna.

Bessen zoeken

De keren dat ik in beweging kwam, was het voor een wandeling of een fietstochtje van eiland naar eiland. Of om een weerbarstige vis te vangen. Heerlijk!

Heerlijk, en helemaal onverwacht. Want zo’n zomerse dagen, waarbij de zon sproetjes brandde op mijn schouders en neus, had ik niet in gedachten wanneer ik aan Finland dacht. En al wil ik Finland nog steeds eens bezoeken in de winter, wanneer de sneeuw metershoog ligt en de zon niet opkomt, toch ben ik meer dan gelukkig dat ik dit ook ervaren heb.

Vissen Vangen

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *