In Hjelle

Dichtbij het bekende Geiranger, in Noorwegen, vind je het muisstille dorpje Hjelle. Een dorp aan de rand van gletsjermeer Oppstrynsvatnet. Zo mooi als Geiranger is, is Hjelle. Zo druk als de eerste, is de laatste rustig. Heerlijk!

Ik bezocht Hjelle op doorreis in augustus 2014. Jammer genoeg, want eigenlijk had ik daar best wel een paar dagen willen blijven.

Hjelle Hotel

Het was laat in de avond wanneer ik incheckte in Hjelle Hotel. Ik was moe, dus meer dan eten en slapen zat er niet in voor mij. Eigenlijk had ik foto’s moeten maken van de rustige en romantische sfeer van mijn kamer, maar zodra ik het bed zag, liet ik alles vallen en viel ik in de kussens.

Pas de volgende ochtend had ik de tijd om even rond te kijken. Een huiselijk hotel, met een duidelijke romantische sfeer, en een heerlijk ontbijt. Ik was verkocht, jawel.

Lovatnet

Ik verliet het hotel al snel. Op doorreis zijn, betekent dat ik na het ontbijt weer vertrok, op naar de volgende bestemming: het meer Lovatnet.

Net zoals Oppstrynsvatnet is Lovatnet een gletsjermeer. IJskoud, helder water in de meest eigenaardige tint groen. Ik ging aan boord van een kleine boot, die mij in het midden van het meer bracht. Zelfs voor augustus was het koud. De fjorden staan niet meteen bekend om hun tropische temperaturen, maar in het midden van het water ga je al snel verlangen naar een muts en handschoenen.

Het laatste stukje van het meer, een vernauwing, was zo ondiep en zo smal, dat de motor van de boot afging en we ‘uitbolden’ op het water. De stilte, nu het geluid van de motor en het opspringende water weg viel, was overweldigend. Niet somber, zoals andere stille plaatsen kunnen zijn, maar gewoon mooi. Rustig.

Kjenndalsbreen

Aan het uiterste puntje van meer Lovatnet staat een klein visrestaurantje: Kjenndalstova Cafe. Een ideale plaats om even op te warmen voor je dieper de vallei in gaat, tot de  Kjenndalsbreen Gletsjer boven je uittorent.

Bij de Gletsjer is het niet meer stil. Nee, het geluid van de vele watervallen ijswater die van de gletsjer naar beneden donderen, is overdonderend. Maar al dat natuurgeweld doet je je klein voelen, en nietig, en ook dat brengt zijn eigen vreemde soort rust met zich mee.

Eigenaardig, maar magnifiek.

Lees ook deze artikel over meer Scandinavische hotels.
Bestebakken in Hafslo, Noorwegen.
Håholmen Havstuer hotel, in Karvåg, Noorwegen.
Fängelset in Västervik, Zweden.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *