Een stenenman in de Grandes Rousses in Vaujany, in Frankrijk.

Hiken en biken in Vaujany

Publireportage

Het eerste wat je ziet als je Vaujany, in Frankrijk, inrijdt, is niet het gezellige dorp, de prachtige bergpieken of de groene bossen. Het is de waterval. De Cascade de la Fare stroomt in verschillende trappen van de Grandes Rousses naar het dal, dat ruim een kilometer lager ligt. De Cascade de la Fare is een constante in het dorp. Een herkenningspunt. De ziel van Vaujany.

Vaujany is een klein dorp op de flanken van de Alpen, in Frankrijk. Er leven nauwelijks 360 zielen, maar in de winter is het een levendig skigebied. In de zomer is het er heel wat rustiger. Nochtans is de zomer van Vaujany is warm en groen en vol activiteiten.

Vaujany Frankrijk

Via ferrata aan de Cascade de la Fare

In de ochtend is de bergzijde van de Cascade de la Fare  in schaduwen gehuld. Gelukkig, want ik zeul niet alleen mijn rugzak, maar ook klimtuig de berg op. In het dal neem ik een smal pad door de bossen omhoog. Tot het startpunt van de via ferrata aan de Cascade de la Fare.

Er starten twee via ferrata routes bij de waterval. De ene is steiler en dichter bij de waterval, waardoor klimmers niet alleen de rotsen maar ook het opstuivende water moeten trotseren. De andere route is gemakkelijker, maar loopt wel over twee smalle, wiebelende hangbruggen.

Via ferrata Vaujany Frankrijk

Ik kies de tweede route. Vastgeklonken aan stalen kabels die in de rotswand bevestigd zijn, en vastgebonden aan mijn gids, klim ik stapje voor stapje omhoog. De route is inderdaad gemakkelijk, maar daarom niet minder vermoeiend. Ik klim via ijzeren handvaten de rotswand op, steeds hoger en hoger. Onder mij gaapt het open dal.
Wanneer ik bijna het einde van de route bereikt heb, moet ik over de hangbruggen. Smalle planken aan stalen kabels bevestigd. Onder me de diepte. Ik vind het prachtig.

De via ferrata eindigt bovenaan de grote waterval. Het opspattende water vormt een verfrissende mist, die heerlijk aanvoelt na het klimmen. Ik neem een tijdje om te rusten en te genieten van het uitzicht, voor ik het wandelpad terug naar de vallei volg. De zon schijnt door de bomen en het is lekker warm. Wat zijn zomers van Frankrijk heerlijk.

Vaujany Frankrijk
Foto door Dimitri Papageorges

Hiken in de Grandes Rousses

Vanuit het centrum van Vaujany neem ik de skilift de Grandes Rousses in. Van 1250 meter klim ik naar 2800 meter hoogte. Hier staan geen bomen meer en er ligt eeuwige sneeuw. In een rotsachtig, ondiep dal tussen de pieken weerkaatsen meren de blauwe lucht.  

Tezamen met mijn gids neem ik het pad naar het ondiepe dal. Slibber door de aangedrukte sneeuw naar beneden. Er loopt een smal wandelpad rond de meren en hoewel er andere wandelaars zijn, voelt het alsof ik alleen op de wereld ben. Het gebied is stil, groots en leeg. Vooral leeg.

De meren bestaan uit smeltwater. IJskoud en blauw. Het water stroomt in kabbelende beekjes van meer naar meer, om uiteindelijk over de rand te tuimelen, waar het een deel wordt van de Cascade de la Fare.
Je kan in een lus rond de meren lopen, maar daar heb ik de tijd niet voor. De lucht is dun en het terrein is rotsachtig, waardoor ik minder snel vooruit kom. Dat ik de hele tijd wil stoppen om foto’s te nemen van het spectaculaire landschap, helpt ook niet. Na een paar uren wandelen, keer ik op mijn voetstappen terug en neem ik de skilift weer naar Vaujany.

Vaujany Frankrijk

Mountainbiken van Vaujany naar Alpe d’Huez

Vaujany ligt niet zo ver van Alpe d’Huez. De skigebieden van beide bestemming zijn verbonden en gemakkelijk bereikbaar met de verschillende gondels en skiliften. Maar ook in de zomer kan je gemakkelijk van het ene gebied naar het andere.
In het centrum van Vaujany, pal naast de gondel, huur ik een elektrische mountainbike. Na een testrondje en wat aanpassingen, neem ik de mountainbike mee de bergen in.

Het gebied tussen Vaujany en Alpe d’Huez bestaat uit een golvend, rotsachtig plateau met zowel brede, maar rotsachtige paden als single tracks. Hoewel ik mountainbiken steeds leuker vind, ben ik niet de meest ervaren – of dapperste – mountainbiker. Om aan de bike en het terrein te wennen, neem ik het pad naar Alpe d’ Huez. Ondanks de elektrische ondersteuning, is het op sommige punten flink trappen. Soms trappen de pedalen door en soms bokt mijn mountaikbike over de keien, maar ik geniet. Intens.

Wanneer ik Alpe ‘d Huez bereik, ben ik zelfzeker genoeg om een single track van het bike park naar het dorpscentrum te nemen. Het kost me flink wat concentratie, verkrampte handen van het remmen en een stenen kont van het harde fietszadel, maar ik raak beneden. Met rode wangen van plezier en een grote lach op mijn gezicht.

Terug in Vaujany lever ik de mountainbike weer in. Bemodderd en met een lege batterij. Hoewel het niet de beste mountainbike was, was de tocht fantastisch. Uitputtend en uitdagend, maar fantastisch. Een aanrader.

Mountainbike Vaujany

Tips voor een vakantie in Vaujany

Vaujany is een klein dorp in het arrondissement Grenoble, in Frankrijk. Het dorp is modern, maar heeft nog steeds die typische sfeer van een bergdorp. Tussen de houten huizen vind je roltrappen en liften waarmee je je gemakkelijk tussen de steile straten beweegt. In het dorp vind je een ondergrondse schaatsbaan, een zwembad met spa, een cinema en een bowlingbaan.

Vaujany staat vooral bekend als wintersportbestemming. Het skigebied van Vaujany is klein, maar gevarieerd. Omdat je het kan combineren met het skigebied van Alpe d’Huez, heb je toegang tot ruim 250 kilometer aan pistes.

Maar ook in de zomer is er veel te doen. Het steile en woeste berggebied leent zich uitstekend voor bergsporten zoals klimmen, wandelen, (downhill-) mountainbiken en zo veel meer. Fotografen halen hun hartjes op bij de afwisselende en ruige landschappen en natuurliefhebbers kunnen er gemzen, marmotten, arenden en zelfs gieren spotten. Met hun spanwijdte van 2,80 meter zeilen de dieren majestueus tussen de bergen.

Daarnaast heeft Vaujany ook heel wat te bieden voor gezinnen met (jonge) kinderen. In de zomer kunnen bezoekers gratis of voor een zacht prijsje deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals yoga sessies met uitzicht op de bergen en workshops met lokale ondernemers, zoals imkers. Het volledige programma vind je steeds terug op de website.

De Vaujany app

Om het hele aanbod gemakkelijk bereikbaar te maken, kan je tijdens je bezoek gebruik maken van de Vaujany app. In die app vind je alles wat je moet weten over het dorp, wat je er kan zien en beleven. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt om te boeken, maar je kan wel niet in de app boeken. Daarvoor moet je de desbetreffende ondernemer contacteren, of het toeristisch informatiepunt contacteren.

Je kan de app gemakkelijk downloaden in de app store of in Google Play.

Met de trein naar Frankrijk

Het treinaanbod breidt steeds meer uit. Met de TGV of de Thalys ben je zelfs sneller op je bestemming dan met de auto, en het is veel groener dan het vliegtuig. Ik nam de trein vanuit Brussel-Zuid naar Grenoble, vanwaar ik met de auto in een uurtje doorreed naar Vaujany. Gemakkelijk, snel en stressvrij. Bovendien zijn de voorbij zoevende landschappen van Frankrijk een feestje om naar te kijken.

Vaujany Frankrijk

Overnachten in Vaujany

In Vaujany vind je verschillende hotels, vakantiehuizen of -appartementen waar je comfortabel kan logeren. Ik verbleef drie nachten in het gloednieuwe Hôtel des Cîmes, dat nog geen 100 meter van de skiliften ligt. Het bijhorende Restaurant Des Cîmes serveert een beperkt aantal heerlijke gerechten.

Lekker eten in Vaujany

Zoals je van een skidorp kan verwachten, vind je verschillende restaurants en bars in het centrum van Vaujany. In La Table de le Fare eet je informeel en smakelijk, met uitzicht op de Cascade de la Fare. Ook Chalet Gourmand is gezellig. Maar het lekkerste eet je in Restaurant Ida, dat overigens super gezellig ingericht is.

Plan je vakantie in Vaujany en Frankrijk

Zomer of winter, een vakantie in Vaujany en de rest van Frankrijk is altijd een goed idee. Plan je bezoek aan het skidorp met behulp van de website van Vaujany. Bekijk ook onze tips en reisverhalen over andere bestemmingen in Frankrijk.

Grandes Rousses
Lac Vaujany

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *