Tunesië

Highlights van Noord-Tunesië

Publireportage

In februari reisde ik voor Reisgoesting naar het warme Tunesië. Ik was er al eens geweest, maar toen was ik nog erg jong, en ik herinner me er niet zo heel veel meer van. Dus voor mij was het toch als een nieuwe ervaring. Altijd fijn, want nu kan ik jullie meenemen naar mijn highlights van het noorden van Tunesië.

Romeinse Ruïnes in Tunesië

Eeuwen geleden domineerden de Romeinen het noorden van Tunesië. Hier zie je nog zeer veel overblijfselen ervan. Zo zijn Carthago, Bulla Regia en Dougga de meest belangrijke Romeinse steden van Noord-Afrika.

Carthago, ongeveer 10 kilometer van hoofdstad Tunis, werd gesticht door de Feniciërs in 814 voor Christus. Een kleine 100 jaar nadat de stad verwoest werd in 146 voor Christus, hebben de Romeinen Carthago opnieuw opgebouwd tot een bloeiende en luxueuze stad. Het is vooral deze tijd waar je nog overblijfselen van ziet.
Specifiek voor Carthago is het thermen complex, die in zijn tijd de grootste was buiten Rome.

Tunesië
Bulla Regia is een bijzonder indrukwekkend site.

Bulle Regia vind je op zo’n 5 kilometer van Jendouba. Wat Bulla Regia zo uniek maakt, is zijn bouwstijl waar huizen ondergrondse kamers kregen om comfortabel te kunnen leven tijdens de hete zomermaanden. Vol met prachtige mozaïeken die nog steeds op hun oorspronkelijke plaats liggen. De gebouwen die je hier ziet dateren van de 2e en 3e eeuw.

Eén van de meest spectaculaire archeologische sites, vind ik, is Dougga, ook wel Thugga genoemd, naast het stadje Teboursouk. Dougga werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht en later in 46 voor Christus veroverd door de Romeinen.
De stad is beschermd door UNESCO omdat het de best bewaarde Romeinse stad van Noord-Afrika is.
Het prachtige amfitheater is nog steeds in goede staat, en echt magnifiek om naar te kijken is de grote tempel aan de rand van de stad. De ruïnes van baden, latrines, tempels, en kleine huisjes bedekken welgeteld zo’n 70 hectare aan grond.

Als de Romeinse cultuur je interesseert, breng dan zeker ook een bezoekje aan het Bardo museum in Tunis. Je vindt er gigantische mozaïek werken en artefacten die werden gevonden in Cartago, Bulla Regia en Dougga.
En dat hoort er nu eenmaal bij als je deze plekken bent gaan bezoeken, toch?

Tunesië
De resten van een tempel in Dougga.

De stad Testour in Noord-Tunesië

Testour is een klein stadje op zo’n dikke 70 kilometer van Tunis. Je vindt er veel Andalusische architectuur omdat er vroeger veel Moslimse en Joodse vluchtelingen vanuit Spanje hierheen trokken in de 16e eeuw. De grote moskee, met zijn klok die in de verkeerde richting draait, is een mooi voorbeeld hiervan.

Testour is mooi en authentiek. Je hebt het gevoel dat de tijd hier een beetje heeft stilgestaan. Wist je trouwens dat mannen en vrouwen hier nog steeds apart baden in de badhuizen?

Tunesië
Testour heeft een soort van volkse, gezellige sfeer.

De koraalstad Tabarka

Vlak naast de grens van Algerije, in het noord westen van Tunesië, vind je Tabarka.
Tabarka is een charmant kustplaatsje aan de Middellandse Zee. Het verleid je met zijn landschap, met zijn combinatie van bergen, bos en zee, en biedt een rijke omgeving voor ecologisch toerisme.

Koraalvisserij staat centraal in Tabarka. In de onderzeese grotten kan je de schoonheid van de riffen en het koraal aanschouwen. Duikers komen hier zeker aan hun trekken.
Van het koraal maken ze ook prachtige juwelen. Je ziet verschillende koraal winkeltjes en kraampjes doorheen de stad, en ze organiseren zelfs een jaarlijks Koraal Festival van onderwaterfotografie in september.

Tunesië
Tabarka aan de kust.

Tabarka heeft ook een rijke geschiedenis. Zo heb je bijvoorbeeld het Genuese fort dat sinds de 16e eeuw op een beboste heuvel over de ingang van de haven waakt. Dit fort is een herkenningspunt voor velen. Het was de thuisbasis van koraalvissers uit Italië, die het land ontvluchtten en zich op het eiland vestigden. Je hebt er een mooi zicht over de haven en de stad, en je kijkt uit over ‘Les Aiguilles’, een puntige rotsformatie aan de kust, dat deel uitmaakt van de mooie natuur van Tabarka.

Als je wat meer wil genieten van Tabarka’s mooie natuur, neem dan een keer een fietstocht rondom de stad met Pure Nature Tabarka. Je maakt met een gids een mooie tocht door de bossen en bergen, van ongeveer een 15 kilometer. En dat vooral bergaf.
Niet alleen verhuurt Pure Nature fietsen, maar je kan er ook lekker traditioneel eten in het zonnetje met uitzicht over de kustlijn.

Lekker eten in Tabarka, kan in restaurant Touta, vlak aan de haven. Hier kan je je eigen vis kiezen uit de vangst van de dag. Kraakvers dus. Hoewel de Tunesische keuken niet zo mijn ding is, vond ik het hier toch best goed.

Tunesië
De omgeving van Tabarka is erg mooi.

Wandelen in Aïn Draham

NieT ver van Tabarka vind je Aïn Draham, een plekje dat je niet wil overslaan als je het noorden van Tunesië bezoekt. Dit prachtige natuurgebied bevindt zich midden in de Kroumirie bergen, omringt door kurkbossen en watervalletjes. Je kan hier prachtige wandelingen maken, te voet, of te paard. Neem wel een gids mee, want er staan nergens wegwijzers.
Ook in de winter is het hier erg mooi. Vaak is het gebied dan bedekt met sneeuw en ijs en lijkt het net een winter wonderland.

Tunesië
Ain Draham lijkt wel een herfstbos!

Klimmen in Djebba

Het dorpje Djebba staat bekend om zijn boomgaarden met fruitbomen, maar het heeft ook een nationaal park waar je lange tijd in kan ronddwalen. Je hebt verschillende holtes in de berg met meerdere watervalletjes en een grot tot omgetoverd is tot een klein openluchttheater. Je kan helemaal omhoog klimmen op de grote rotsen om te kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over het dorp en de naburige stad Thibar. Best een flinke klim, maar gelukkig niet te lang, dus ook heel doenbaar voor diegenen die niet zo sportief zijn.

Tunesië
Tussen de rotsen van Djebba vang je en glimp op van het platteland.

Wit en blauw in Sidi Bou Said

Sidi Bou Said is een pittoreske buitenwijk van Tunis, en een toevluchtsoord voor kunstenaars. Hier loop je langs smalle steegjes, klinkerstraatjes, kleurrijke souvenir winkeltjes, en gezellige cafeetjes die bijdragen aan de charmante sfeer. Mooie uitzichten op de zee en de haven, en talloze witte huisjes met blauwe raamkozijnen en deuren geven de wijk een romantische uitstraling. Echt indrukwekkend.

Tip: restaurant Le Pirate is gezellig en bekend om hun traditionele keuken. Probeer zeker eens ‘brik’, een heerlijk traditioneel gerecht gemaakt van deeg, gevuld met ei en vis. De moeite waard!

Tunesië
Brik is heerlijk!

Reis naar Noord-Tunesië

Tunesië is best te bereiken met het vliegtuig. Ik vloog zelf vanop de Nederlandse luchthaven Schiphol naar Tunis, maar je vliegt ook gemakkelijk vanop Brussels Airport naar Tunesië. De prijzen kunnen al eens verschillen, dus het loont zeker de moeite om beide opties te bekijken. Vooral omdat Schiphol heel gemakkelijk per trein te bereiken is.

In Tunesië verplaatste ik mij met de auto. Op zich een prima optie, je hebt genoeg opties voor het huren van een auto. Hou er wel rekening mee dat het verkeer in Tunesië onstuimig kan zijn. Zorg dat je verzekeringen in orde zijn.

Mijn reis door noord Tunesië was een rondreis. Ik verbleef daardoor in 3 verschillende hotels.
Toen ik ’s avonds aankwam in Tunesië logeerde ik een nachtje in Hotel Africa. Dit 5 sterren hotel biedt zijn gasten een gezellige accommodatie aan, en is gelegen in het centrum van Tunis, op wandel afstand van interessante bezienswaardigheden.
In Tabarka sliep ik in Hotel Itropika, in het hart van de stad. Mijn kamer had een mooi uitzicht over het zwembad en de zee. Het buffet vond ik persoonlijk iets minder, maar met zijn 4 sterren was het hotel best comfortabel.
Het laatste hotel waar ik verbleef was mijn absolute favoriet van deze reis; Hotel Golden Tulip in Carthage Tunis. Ook dit hotel heeft 5 sterren en het heeft een health club en spa. Heerlijk om ‘s ochtend vroeg een saunaatje mee te pikken alvorens je aan je drukke dag begint, nietwaar?

Tunesië
Het uitzicht vanuit mijn kamer in het Itropika in Tabarka.
Tunesië
Het Genuese fort van Tabarka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *