Het Wales Coast Path

Het Wales Coast Path

Publireportage

De kust van Wales is ruig en wild en simpelweg prachtig. De soms azuurblauwe, soms staalgrijze zee rolt tegen het land aan, waar hoge kliffen, gouden stranden en kleine inhammen met havens en vissersdorpen elkaar afwisselen.

Het is die kust die van Wales een geweldige vakantiebestemming maakt. Op de kliffen en langs de stranden lopen verschillende korte en lange wandelingen, die in 2012 gebundeld werden tot het Wales Coast Path, of het Wales Coastal Path, de enige langeafstandswandeling ter wereld die de gehele kustlijn van een land volgt.

Wales Coast Path

Het Wales Coast Path

Het wandelpad volgt de kust van Wales tussen Queensferry, in het noorden, en Chepstow, in het zuiden. In het noordwesten verlaat het wandelpad zelfs het vasteland en loopt het rond het eiland Anglesey. Alles tezamen is het wandelpad ruim 1400 kilometer lang.

Het Wales Coast Path bewandelen is een werk van lange adem. Wandelaars met een hoog tempo kunnen misschien dertig kilometer per dag afleggen, waardoor de hele wandeling anderhalve tot twee maanden zou duren. Wie het liever wat rustiger aanpakt, trekt best drie maanden uit om de hele route te bewandelen.

Natuurlijk moet je niet het hele traject afleggen. Het Wales Coast Path is een verbinding van vijf oudere wandelpaden met verschillende lengtes. Je kan dus kiezen voor een korter traject, of je stelt gewoon je eigen traject samen. Echte die hard wandelaars kunnen van het Wales Coast Path meteen overstappen op het Offa’s Dyke Path, dat de grens van Wales en Engeland volgt, waardoor je dus in 1660 kilometer rond heel Wales wandelt.

Verblijf je op een vaste plaats in Wales, bijvoorbeeld in een hotel of een vakantiehuis, dan kan je natuurlijk kleinere stukken van Wales Coast Path afleggen. Het wandelpad, dat door wel elf nationale parken en verschillende beschermde natuurgebieden loopt, staat garant voor een prachtig landschap en dus een geweldige wandelervaring.

Kustlijn Wales

Het Pembrokeshire Coast Path

Eén van de vijf oudere wandelpaden die nu deel uitmaken van het Wales Coast Path, is het Pembrokeshire Coast Path, een nationale route die voor het eerst geopend werd in 1970. Het pad volgt de meest westelijke kustlijn van Wales over kliffen die tot 175 meter hoog zijn.

Jaren geleden, toen ik nauwelijks volwassen was, reisde ik naar Wales. Ik liep een stukje van het Pembrokeshire Coast Path en ik herinner me de grillige kust, de steile paden, de stekelige gaspeldoorns die naar zoete kokos ruiken. Ik denk dat ik rond die tijd verliefd werd op het reizen en dat bezoek aan Wales heeft daar zeker wat mee te maken gehad.

Wales kust

De dark Skies boven Wales

Sinds die tijd ben ik niet meer in Wales geweest, maar het land trekt al een tijdje aan me. Ik wil terug. Wales is een geweldige land met een spectaculaire natuur. Initiatieven zoals het Wales Coast Path zetten die natuur in de kijker en helpen lokale ondernemers, zoals hoteluitbaters en restauranthouders, vooruit.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Wales sinds enkele jaren een aantal Dark Sky reserves: plaatsen waar er weinig lichtvervuiling is en je dus talloze sterren aan de hemel kan zien. Je vindt een Dark Sky Reserve is het Snowdonia National Park, het Brecon Beacons National Park en… het Pembroke Coast National Park.

Stars Wales

Plan je reis goed

Wil je een deel van of zelfs het gehele Wales Coast Path bewandelen, dan plan je je reis best zorgvuldig. Met KLM vlieg je in amper anderhalf uur van Amsterdam naar Cardiff, dat dichtbij het zuidelijke deel van het Wales Coast Path ligt. Van de luchthaven reis je met het openbaar vervoer gemakkelijk naar het startpunt van het Wales Coast Path.

Het Wales Coast Path is een langeafstandsroute door de natuur. Je zal alles wat je nodig hebt dus in een rugzak moeten dragen. Maar dat is, naar mijn mening, net het interessante aan zo’n hike: je gaat terug naar de basics, je overwint jezelf. Je leeft in de natuur. Je vindt talloze campings, hotels en gasthuizen op je route.

Dit artikel is een samenwerking met Ontdek Wales. Kijk voor meer informatie en vooral inspiratie op de website van Ontdek Wales. De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Visit Wales.

Wales Coast Path

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *