Het puntje van Jutland

Het noordelijkste puntje van Denemarken wijst niet altijd in dezelfde richting. Klinkt dat vreemd? Niet als je weet dat dat puntje gevormd wordt door de Noordzee en het Kattegat, die precies daar op elkaar inbeuken. Deze twee zeeën lijken altijd te vechten en zijn om beurt wel eens aan de winnende hand.

Een bezoek aan Jutland, het vasteland van Denemarken, is niet volledig zonder een bezoek aan Skågen. Deze stad is niet enkel bekend als noordelijkste stad, maar ook al kunstenaarsstad. Het is licht er naar verluid uniek.
Reis je voorbij Skågen, kom je uiteindelijk aan het puntje van Jutland.

Ik bezocht Denemarken een paar jaren geleden. Mensen vertelden mij over het puntje van Jutland, maar geen woorden kunnen je voorbereiden op dit unieke strand. Zeg nu zelf, dat twee zeeën op elkaar zouten botsen, klinkt vrij ongeloofwaardig, niet?

Toch, mensen hielden vol dat het bestond. En dus ging ik op onderzoek. De duinen over, het strand op. Er stond een sterke wind, die opstuivend zand in mijn gezicht blies. Ik zag niet veel en probeerde mij achter manlief te verschuilen wanneer het zand in mijn ogen terecht kwam. Misschien daarom ook dat ik in een met water volgelopen put trapte en tot mijn knieën wegzakte. Oeps.

Ik bleef op het strand lopen tot ik het zag: het puntje. Het wees recht vooruit. Langs weerszijden kwamen de golven aanrollen. Voorbij de branding beukten ze tegen elkaar op. Beide zeeën waren herkenbaar door verschillende tinten zeewater.

Op dat puntje land staan was een vreemde ervaring. Waar op een gewoon strand de golven over je voeten rollen en het zand onder je uit zuigen, kwamen er nu twee zeeën aanrollen en werd er langs twee kanten aan me getrokken. Het was moeilijk mijn evenwicht niet te verliezen.

Het tij steeg, en snel. Manlief en ik bleken ineens bijna ingesloten te zijn door het water. Op blote voeten en met onze jeans over onze knieën gerold, waadden we door de poelen tot op droger zand. Vanop de duinen keken we toe hoe het landpuntje korter werd door de Noordzee en het Kattegat.

Nu, jaren later, staat die ervaring nog steeds fris in mijn geheugen. Twee zeeën die op elkaar botsen, het lijkt als iets uit een sprookje. Het zien is een must!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *