Norderney

Het Duitse waddeneiland Norderney

Publireportage

De Waddeneilanden. Ze hebben iets mysterieus. Een oeroude sfeer waar je moeilijk je vinger op kan leggen. Dat voelde ik al toen ik het Nederlandse Texel bezocht, en dat gevoel werd alleen maar sterker op het Duitse Waddeneiland Norderney.

Over het Waddeneiland Norderney

Norderney is één van de Duitse Waddeneilanden. Het ligt in het noorden van het land, vlak bij de Nederlands Friese grens, tussen de Waddeneilanden Juist en Baltrum. Het eiland is van west naar oost zo’n 18 kilometer lang, en maar enkele kilometers breed.

Net zoals alle Waddeneilanden is Norderney beschermd als werelderfgoed door UNESCO. Dat komt omdat het Waddengebied redelijk uniek is. Het wordt al van ver voor onze jaartelling bewoond door mensen, en is al veel langer een thuis voor honderden soorten lokale en trekvogels, zeehonden, bruinvissen en andere dieren.

Ik bezocht Norderney tijdens mijn roadtrip door Nedersaksen in het begin van de zomer. Ik reed daarvoor tot aan de ferry van Norddeich, waar ik de auto achterliet en aan boord ging van de ferry. Op Norderney verplaatste ik mij te voet, per fiets en per taxi. Veel voertuigen op Norderney zijn overigens elektrisch, om hun vervuiling te beperken.

Norderney is relatief groot. Ik logeerde in het gelijknamige stadje op de westzijde van het eiland, en verkende een deel per fiets. Omdat ik er maar amper een dag en een nacht was, heb ik absoluut niet alles gezien. Toch voelde ik de sfeer van het eiland. De rust, het leven op het ritme van het tij. De vrolijkheid overdag. Norderney is toch iets bijzonders.

Norderney
Het gezellige stadje voelt een beetje Scandinavisch aan, met zijn witte huizen en houten gaanderijen.
Norderney
De gaanderij van Inselloft leidt naar winkeltjes en restaurantjes.

Eén van de grootste Thalasso kuuroorden

Lang voor Norderney een toeristische bestemming werd, stond het al bekend vanwege zijn Thalasso kuuroord: het bade:haus. Thalassotherapie is, kort gezegd, therapie door zoutwater. Mensen met huidproblemen, gewrichtsproblemen en zelfs stressproblemen baden in heet zeewater. Het zout en de mineralen in het water zorgen voor verlichting van de kwalen. De hitte, of in sommige gevallen de koelheid, van het water verminderen stressklachten.
Ook nu, ruim 222 jaar na de eerste opening van het bade:haus, komen mensen van heinde en verre naar Norderney voor de geneugten van het zeewater. Het kuuroord is gemoderniseerd en lijkt meer op een spa. Maar ook kinderen zijn hier welkom, zij kunnen heerlijk spelen in het familiebad, met glijbanen en golfslag.

Toen ik per ferry aankwam op het eiland, was het kuuroord mijn eerste stop. Het was heet buiten en ik plakte van het zweet en de zonnemelk. Ik heb eigenlijk niet veel zin om mij in mijn badpak te wurmen om te gaan zwemmen in een nog heter zwembad. Wat mij over de streep trok, was het zoutwaterbad.
Het kuuroord heeft verschillende baden en verschillende behandelingen. Sommige baden zijn koud of heet of héél heet. Ik wilde ze allemaal proberen, maar ik moest en zou eerst naar het zoutwaterbad. Een bad waar het zoutgehalte zo hoog is dat je er even gemakkelijk in drijft als in de dode zee. Héérlijk vind ik dat. Gewichtloos ronddobberen in het water. Er bestaat volgens mij niks dat meer ontspannend aanvoelt.

Na mijn dobbersessie probeerde ik alle andere baden. Het heetwaterbad, met een temperatuur van 42° Celsius beviel mij ook, net zoals het koudwaterbad van 14° Celsius. Maar, naast het zoutwaterbad, was de watervaldouche van ruim zes meter hoog mijn favoriet!

Norderney
Het bade:haus is heerlijk, maar ook de kleine badkamer van mijn hotelkamer voelde als een spa.

Logeren en uit eten

Zoals al verteld in een eerder artikel, logeerde ik in het hotel Inselloft. Een concepthotel met een luchtige, moderne stijl. Het hotel bevind zich achter de gerenoveerde gevels van verschillende oudere huizen. Een lange gaanderij verbindt de huizen. Op de benedenverdieping vind je winkeltjes, restaurants en zitkamers die allemaal min of meer met het hotel verbonden zijn.
In het appartement waar ik logeerde, vond ik alles wat ik nodig had, tot zelfs een kleine keuken toe. Bij aankomst stond er een stokbrood met kaas en droge worst klaar. Een pakketje met thee en koffie lag er keurig naast. Onnodig te zeggen dat het Inselloft mij beviel!

Het Inselloft is nauwelijks het enige hotel op Norderney. Integendeel. Je vindt verscheidene hotels in verschillende prijsklassen op het eiland. Van eenvoudige hostels tot dure sterrenhotels tot vakantiehuizen in elk formaat. Het is maar wat we je precies zoekt.
Zo veel hotels, zo veel restaurants. Voor het diner schoof ik aan tafel in restaurant Marienhöhe, waar ik genoot van ravioli van pecorino en vijgen. Om vingers en duimen bij af te likken. Maar ook het strandrestaurant Weisse Düne aan de noordzijde van het eiland is een aanrader. Lekkere en degelijke gerechtjes in een klassieke omgeving. Wel op voorhand reserveren, want ze hebben zelden plaats vrij.

Norderney
Heerlijk logeren in een praktisch appartementje van Inselloft.

Zeehonden en spreeuwen en zeevonk

Het drukke stadje Norderney staat haaks op de oerstille oostzijde van het eiland. Verschillende stukken van het duinlandschap zijn beschermd en mag je niet betreden. Andere stukken zijn dan weer vrij om te bewandelen. Bij laagtij zie je zeehonden op de zandbanken of zelfs op het strand. Ontelbaar veel zeevogels trippelen tussen het duingras of bij de branding.

Norderney
Toen ik Norderney bezocht, hadden de zwaluwen kuikjes.

Liefhebbers van het dierenleven op de Waddeneilanden halen op Norderney hun hart op. Zeemeeuwen en buizerds scheren door de lucht. Watervogels ziften het water op zoek naar hapjes. Maar vooral de vluchten van de spreeuwen in de herfst zijn ongelofelijk indrukwekkend om te zien. Wolken vogels vliegen in ingewikkelde patronen door de lucht.

Wanneer het weer warm is, en de zee kalm, heb je kans op zeevonk in de Waddenzee. Zeevonk is iets tussen een alg en plankton in, dat in de maanden juni, juli en augustus veel in het water voorkomt. Bij warm weer komt zeevonk bovendrijven. Overdag ziet het er uit als een film op het water, ’s nachts licht het blauw op wanneer het water beweegt. Een heel zeldzaam en bijzonder zicht.

Tijdens mijn bezoek aan Norderney was het heel warm. Ik wil al heel lang zeevonk zien, dus ik greep mijn kans en trok er ’s nachts op uit in de hoop het verschijnsel te kunnen zien. Ik had pech. Het was dan wel warm genoeg, maar de zee was veel te woelig. Er was geen zeevonk die nacht.
Toch is het goed te weten dat je kansen om zeevonk te zien erg goed zijn op Norderney. Wanneer de avond zwoel is, en het water kalm, dan ga je best naar de noordzijde van het eiland, waar de kans op zeevonk het grootst is. Maar ook de haven is meestal kalm genoeg.

Plan je bezoek aan Norderney

Het leven op Norderney draait om onthaasten, om genieten. Er is dus absoluut geen reden om het eiland niet te bezoeken. Om te genieten van de prachtige omgeving, van de zeelucht, van de zonsondergangen. Norderney ligt ongeveer 450 kilometer van Antwerpen. Heel haalbaar per auto dus, maar er stopt ook een trein op honderd meter van het vertrekpunt van de ferry. Bij het schrijven van dit artikel, kostte een ticketje voor de ferry 21,- per persoon. Hiermee vaar je heen én terug, zonder auto. Wil je je auto meenemen, dan is de ferry natuurlijk duurder. Daarnaast zal je ook een toeristentax van bijna 4,- per persoon moeten betalen.

Een bezoek aan Norderney hoeft niet enorm duur te zijn, maar je houdt er best wel rekening mee dat je wat cash geld meeneemt. Veel restaurants accepteren enkel cash geld. Je kan altijd afhalen in Norderney.
Om je bezoek te plannen, kan je gebruik maken van deze website.

Norderney
geniet van de zee!

2 responses to “Het Duitse waddeneiland Norderney”

  1. Ann|reisblog wANNderful Avatar
    Ann|reisblog wANNderful

    Ziet er fijn uit. Ging Arnaud Houben hier ook niet langs voor zijn programma over de Noordzee?

  2. Els Avatar
    Els

    Heel uitnodigend artikel, het wakert echt wel de reisgoesting aan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *